Z dokapitalizacijo je Perutnina Ptuj dobila priložnost za razvojni preboj in novo obdobje internacionalizacije, meni vodstvo ptujske družbe. Foto: BoBo
Z dokapitalizacijo je Perutnina Ptuj dobila priložnost za razvojni preboj in novo obdobje internacionalizacije, meni vodstvo ptujske družbe. Foto: BoBo

V SIJ-u so pojasnili, da z dokapitalizacijo, ki jo je skupščina največjega mesnopredelovalnega podjetja v Sloveniji sicer izglasovala že konec avgusta, uresničujejo zastavljen cilj postopne diverzifikacije poslovanja skupine.

Vodstvo skupine je prepričano, da lahko obsežne izkušnje s področja poslovanja in finančnega prestrukturiranja - SIJ ima namreč že drugo leto zapored eno najvišjih EBITDA-marž na svetu med jeklarskimi skupinami in dosega 60 odstotkov višjo dodano vrednost na zaposlenega od povprečja panoge v Sloveniji - pomembno prispevajo k nadaljnjemu uspešnemu razvoju Perutnine Ptuj.

Oddelitev Perutnine Ptuj v ločeno družbo
Ob tem so se v skupini odzvali na nekatere pomisleke v javnosti in uvrščanje njihove skupine v kategorijo "finančnih holdingov", kar pa, tako trdijo, ta skupina nikoli ni bila in tudi ne namerava postati. Še naprej bodo namreč poslovali kot obvladujoča družba koncerna, ki dejavno in neposredno upravlja odvisne družbe ter centralizirano usmerja, usklajuje in vodi ključna področja poslovanja skupine, zagotavljajo v SIJ-u.

V družbi predvidevajo tudi oddelitev naložbe v Perutnino v ločeno novo družbo, pri čemer bodo v novonastali družbi ohranili povsem nespremenjena lastniška razmerja, kot so v SIJ-u - torej tudi 25-odstotni delež države, ki ga upravlja SDH.

Za oddelitev naložbe bo moral novi lastnik pridobiti soglasja sprememb posameznih pogojev obveznic njihovih imetnikov, nadzornega sveta in delničarjev družbe, njihovo pridobivanje pa bodo začeli takoj po dokapitalizaciji.

Večji kapitalski premik v živilski industriji
V Perutnini Ptuj ocenjujejo, da današnje nakazilo dokapitalizacijskih 40 milijonov evrov predstavlja celovito uresničitev najpomembnejšega sklepa skupščine, hkrati pa to predstavlja tudi enega izmed večjih kapitalskih premikov v slovenski živilski industriji in uresničitev dogovora s konzorcijem bank.

"Končan dokapitalizacijski postopek nam bo omogočil tako dolžniško razbremenitev kot tudi nov razvojni zagon. Dokapitalizacija je na najboljši mogoč način potrdila naša večdesetletna prizadevanja za razvoj družbe in perutninske dejavnosti na mednarodni ravni," je ob tem povedal prvi mož Perutnine Roman Glaser.