Marko Simoneti ocenjuje, da ni več dovolj zaupanja med njim in vlado. Foto: BoBo
Marko Simoneti ocenjuje, da ni več dovolj zaupanja med njim in vlado. Foto: BoBo
Simoneti odstopil z vrha DUTB-ja

Vlada je danes kot skupščina Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB) obravnavala sveženj gradiv, vezanih na poslovanje DUTB-ja, in razpravljala o razrešitvi Simonetija, vendar se je ta odločil, da to potezo potegne sam.

"Ne glede na pozitivne ocene teh poročil in ugotovitve pristojnih ministrstev, da pri izplačilih prejemkov doslej niso bila ugotovljena neskladja z veljavnimi predpisi, sem kot predsednik upravnega odbora dokončno spoznal, da osebno ne uživam več tistega minimalnega zaupanja s strani vseh članov vlade, ki je potrebno za uspešno opravljanje te zahtevne funkcije. S ciljem, da se čim prej zagotovijo stabilni pogoji za še boljše delovanje DUTB-ja v prihodnjem obdobju, sem vlado na seji obvestil o svojem odstopu," je zapisal v izjavi za javnost.

SD in DeSUS zahtevala odhod
Za njegovo razrešitev sta se najglasneje potegovala koalicijska DeSUS in SD, medtem ko je SMC želel počakati, da jim Simoneti danes poda svojo plat zgodbe.

Posnetki sej DUTB-ja namreč kažejo, da je upravni odbor DUTB-ja iskal obvode mimo določb o najvišjih plačah v podjetjih najprej v času, ko sta družbo vodila še predsednik upravnega odbora Lars Nyberg in glavni izvršni direktor Torbjörn Mansson. Oba sta morala po razkritju kršitev vladne politike plač v t. i. slabi banki zaradi izgube zaupanja oditi s položaja.

Prakso iskanja obvodov pa je nadaljeval upravni odbor tudi v času, ko so v njem sedeli že nekateri trenutni člani, med njimi Simoneti. Upravni odbor je namreč iskal načine, kako zaobiti določila zakona o prejemkih poslovodnih oseb v gospodarskih družbah v večinski lasti države, ki ga je parlament sprejel med gospodarsko krizo. Ta zakon omejuje osnovno plačo direktorjev družb v državni lasti na največ petkratnik povprečne bruto plače v družbi.

Simoneti odstopil z vrha DUTB-ja