SKEI si prizadeva za nekajodstotno povišanje plač. Foto: BoBo
SKEI si prizadeva za nekajodstotno povišanje plač. Foto: BoBo

Kot so zapisali v sporočilu za javnost, po njihovem, mnenju delodajalci s pogajanji zavlačujejo, zato so za rok za končanje pogajanj določili konec februarja. Dodali so še, da se vsako zavlačevanje delodajalcem splača, "saj so vsak mesec prihranki na njihovi strani."

Spomnimo, da je 16. januarja okoli 500 članov SKEI-ja protestiralo pred Gospodarsko zbornico Slovenije. Zahtevali so višje plače pri vseh delodajalcih v teh panogah, in sicer v podjetjih elektroindustrije za 6,5 odstotka, v kovinski industriji za 7,5 odstotka, v dejavnosti kovinskih materialov in livarn pa za 9 odstotkov.

Kot je tedaj dejala predsednica SKEI-ja Lidija Jerkič, je najnižja osnovna plača za kovinsko industrijo 487 evrov bruto, najnižja osnovna plača za kovinske materiale 485 evrov bruto in najnižja osnovna plača za elektroindustrijo nekaj čez 500 evrov. Takrat je sicer Lidija Jerkič dejala, da se delodajalci že odzivajo na protest, pogajanja pa so bila napovedana za dni po protestu.

V SKEI-ju so dorekli nekaj dejavnosti za "pospešitev pogajanj do končnega datuma in za lajšanje socialnega položaja zaposlenih". Med drugim bodo tako izvedli dan skrbi za zdravje, ko bodo delavce po izplačilu januarske plače pozvali, naj zaradi stresa na delovnem mestu med delovnim časom obiščejo zdravnika. Kot so zapisali, bodo tudi preučili možnosti organiziranja krvodajalskih akcij na isti dan, izvedli bodo akcijo delitve paketov humanitarne pomoči med socialno ogrožene delavce.

Poleg tega bodo dosledno prijavljali vse delodajalce "za vse, tudi najmanjše sume kršitve delovnopravne zakonodaje in zakonodaje s področja varnosti in zdravja pri delu, najprej s področja delovnega časa (banke ur, nadurno delo, prerazporejanje delovnega časa), delovnih razmerij za določen čas in agencijskega dela ter varnosti in zdravja pri delu..."

V SKEI-ju razmišljajo tudi o stavki v "ciljnih podjetjih ali na ciljnih delovnih mestih." Določena je bila namreč delovna skupina za pripravo trajajoče stavke.