Torbjörn Månsson, DUTB. Foto: BoBo
Torbjörn Månsson, DUTB. Foto: BoBo
Kako na slovensko bančno luknjo gledajo tuji bančniki?

Kolikšna bo nominalna vrednost prvega svežnja, za zdaj ni znano. Je pa jasno, da se bo hkrati z njegovim knjigovodskim in pravnim prenosom na Družbo za upravljanje terjatev bank (DUTB) hkrati na omenjeni banki prenesla celotna kupnina v obliki obveznic z državnim jamstvom.

V prvem svežnju se bodo po pričakovanjih znašle terjatve do finančnih holdingov, gradbenih podjetij in podjetij v stečaju. Kot navaja časnik Dnevnik, naj bi se že danes tako na slabi banki znašli deleži podjetij Merkur, Cimos, Adria Airways, DZS, T-2, holdingi Sava, Istrabenz, ACH, Zvon Ena in Zvon Dva ter gradbena podjetja Primorje, SCT, Vegrad in Grep.

S tem se začenja sanacija bančništva, tudi na račun delničarjev bank in imetnikov podrejenih bančnih obveznic, ki so v skladu z direktivo iz Bruslja ostali brez 450 milijonov evrov. Več z gosti v današnjem Studiu ob 17-ih s tokratno voditeljico Urško Jereb Brankovič. Ob 17. uri na 1. programu našega radia.

Iz obeh največjih podržavljenih bank se bodo sicer v okviru petih prenosov prenesle terjatve v bruto vrednosti nekaj več kot 3,45 milijarde evrov, njihova prenosna vrednost pa je glede na ocene obremenitvenih testiranj predvidena pri nekaj več kot 1,1 milijarde evrov. Na DUTB-ju se bo sicer do aprila iz treh največjih bank preneslo za 4,5 milijarde evrov slabih terjatev. Njihova transakcijska vrednost pa bo okleščena na 1,6 milijarde evrov.

V zameno za slabe terjatve naj bi DUTB, kot je napovedal izvršni direktor družbe Torbjörn Månsson, izdal obveznice "z 2- oziroma 3-letno ročnostjo, njihova donosnost ta hip še ni znana, dosegla pa naj bi približno 4 oziroma 5 odstotkov, če prištejemo še premijo za državno poroštvo". Neuradno naj bi DUTB v prvi fazi upravljal zgolj ozek nabor slabih terjatev, nad preostankom naj bi v zameno za plačilo bedele kar banke same.

Urška Jereb Brankovič, Radio Slovenija

Kako na slovensko bančno luknjo gledajo tuji bančniki?