Italija se ne more in ne more izkopati iz finančnih težav. Na fotografiji premier Matteo Renzi. Foto:
Italija se ne more in ne more izkopati iz finančnih težav. Na fotografiji premier Matteo Renzi. Foto:

Italija, ki je že tri leta v recesiji, ima za več kot 2.000 milijard evrov javnega dolga, napovedi gospodarske rasti pa so še naprej skromne, poroča RTV-jeva dopisnica iz Rima Mojca Širok.

Po Viscovih besedah sicer italijansko gospodarstvo kaže znake oživljanja, guverner pa je tudi pohvalil reforme vlade na področju trga dela in v šolstvu, a hkrati opozoril na skrb vzbujajočo visoko brezposelnost predvsem med mladimi in predvsem na jugu države.

Zapletena birokracija, počasni sodni sistem in razvejena korupcija so med glavnimi razlogi za gospodarsko nazadovanje Italije, ki pa se jim je po Viscovih besedah po začetku finančne krize leta 2008 pridružil še kreditni krč bank.

Načrti za slabo banko že potekajo
Italijanske banke, ki jih bremenijo slaba posojila, lani skoraj petina vseh posojil, ne zmorejo kreditirati podjetij, ki jih nato omejevanje novih posojil prikrajša za razvoj in obsoja na stagnacijo ali celo propad. Visco se je zavzel za davčno razbremenitev odpisov posojil, vnovič pa je poudaril, da bi ustanovitev tako imenovane slabe banke pozitivno vplivala na celoten sistem in bankam omogočila, da znova močneje podprejo italijansko gospodarstvo.

Guverner je ob tem napovedal, da vlada in Banka Italije že pripravljata načrte za ustanovitev slabe banke, pogovori o tem pa po njegovih besedah potekajo tudi s predstavniki Evropske komisije.