Gospodarstvo
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 4.3 od 22 glasov Ocenite to novico!
false
Delež prodaje kulnov slovenske proizvodnje naj bi na hrvaškem trgu znašal kar med 50 in 60 odstotki. Foto: BoBo
kranjska klobasa
Hrvaška je dosegla kompromisno prehodno obdobje 15 let, v katerem bo za svojo klobaso lahko uporabljala ime kranjska klobasa oz. "kranjska kobasica". Foto: MMC RTV SLO

Dodaj v

Slavonski ali slovenski kulen?

Spor glede geografske zaščite slavonske mesne specialitete
18. februar 2016 ob 13:27
Ljubljana - MMC RTV SLO

Slovenija ugovarja zaščiti slavonskega kulena z geografsko zaščito v EU-ju, ker se tudi v Sloveniji izdelujejo »slavonski« kulni že 25 let in bi geografska zaščita pomenila veliko gospodarsko škodo.

Slovenija in Hrvaška nadaljujeta medsebojno razkazovanje mišic, ki je iz mejnega spora, nekdanjih varčevalcev NLB-ja prešel tudi na področje hrane in pijače. Na evropski ravni je namreč mogoče zaščititi živila z geografskim poreklom oziroma geografsko označbo.

Slovenija je tako pred časom geografsko zaščitila kraški teran. V hrvaški Istri so nekoliko pozno dojeli, da zaradi zaščite terana ne bodo mogli več tržiti svojega istrskega terana pod tem imenom na trgih EU-ja, in zdaj vodijo močno lobistično kampanjo v Bruslju, da bi evropski uradniki razveljavili zaščito imena teran.

Hrvaška Sloveniji ni ostala dolžna in je ugovarjala zaščiti kranjske klobase. Na koncu je dosegla kompromisno prehodno obdobje 15 let, v katerem bo za svojo klobaso lahko uporabljala ime kranjska klobasa oz. "kranjska kobasica".

Po kranjski klobasi slavonski kulen
Novo poglavje dobrososedskih odnosov pri zaščiti živil je slavonski kulen. Hrvaška je marca 2014 na pobudo združenja Slavonski domaći kulen/kulin, ki letno izdela okoli 100 ton slavonske mesne specialitete, vložila prošnjo za zaščito. Toda temu nasprotuje slovenska mesnopredelovalna industrija.

"Zahtevo za ugovor je podalo GIZ mesna industrija Slovenije. Razlog za ugovor je, da se tudi v Sloveniji proizvaja proizvod z imenom "slavonski kulen". Ugovor GIZ argumentira s tem, da se slavonski kulen v Sloveniji izdeluje več kot 25 let. Odobritev hrvaške zahteve za registracijo imena »slavonski kulen« bi tako za slovenskega proizvajalca predstavljala veliko gospodarsko škodo zaradi prepovedi uporabe imena »slavonski kulen« in umik proizvoda, ki je, tako na evropskem trgu kot na trgih tretjih držav priznan in uveljavljen," pojasnjujejo na kmetijskem ministrstvu (MK).

Slavonski kulen, izdelan v Sloveniji, se po navedbah MK-ja trži še na trgih Hrvaške, Srbije, Nemčije, Avstrije ter Bosne in Hercegovine. Delež prodaje slovenske proizvodnje pa naj bi bil na hrvaškem trgu kar med 50 in 60 odstotki.

Slovenija je na vlogo Hrvaške ugovarjala na podlagi določbe evropske zakonodaje o shemah kakovosti, ki pravi, da bi registracija predlaganega imena ogrozila obstoj popolno ali delno identičnega imena ali blagovne znamke ali obstoj proizvodov, ki so bili zakonito na trgu že najmanj pet let pred datumom objave enotnega dokumenta za registracijo Slavonskega kulna v Uradnem listu Evropske unije.

Sporno tudi zelje
Slovenija mora zdaj v dveh mesecih na Evropsko komisijo poslati dodatne utemeljitve svojega ugovora. Kulen pa ni edini spor, ki imata trenutno Slovenija in Hrvaška glede zaščite živil, saj je sporna tudi zaščita varaždinskega zelja. Evropska komisija je že pozvala Slovenijo in Hrvaško, da v treh mesecih dosežeta sporazum. Edini svetli primer tako ostaja istrski pršut, za katerega sta se državi dogovorili, da ga "čezmejno" zaščitita.

Gregor Cerar
Prijavi napako
Komentarji
Slepi
# 18.02.2016 ob 14:07
Fina zadeva je hrvaški slavonski kulen.

Fina zadeva je tudi slovenska kranjska klobasa.

Kar ni fino je to otročje kreganje in nagajanje z vseh strani, huje kot v vrtcu..
sig550sniper
# 18.02.2016 ob 13:44
morje za klobaso
Kekec99
# 18.02.2016 ob 13:52
Slavonski kulen proizveden v Sloveniji???
zzivanov
# 18.02.2016 ob 14:01
Evropska komisija je že pozvala Slovenijo in Hrvaško, da v roku treh mesecev dosežeta sporazum.

povedano drugace,nehajte nas morit,pa se med sabo zmente,sej ste sosedi,za boga milega;)
por
# 18.02.2016 ob 13:46
haha kako otročje.
Hik
# 18.02.2016 ob 13:58
Priznam, da še nisem slišal za slovenski slavonski kulen, ima pa moja teta na Pohorju dober paški sir in dalmatinski pršut.
antartide
# 18.02.2016 ob 13:50
Potem, ko nismo znali zaščititi domače industrije in smo jo predali v roke tujcem, se bomo zdaj prepirali zaradi varaždinskega zelja. Absurdno! Pričakujem, da bomo hoteli zaščititi še kaviar iz Jeniseja, ameriški Four Roses whisky in še kaj ...
ZeK
# 18.02.2016 ob 13:52
tisti domači slavonski so izjemni.
tile slovenski industrijski pa zanič.
oziris.va
# 18.02.2016 ob 13:51
Bodo pač slovenksi kuleni, pa kaj pol? Okus je pomemben, ne pa ime.
Leut
# 18.02.2016 ob 14:45
Naj živita državi, ki se prepirata zaradi kislega zelja.
Whitetrasher
# 18.02.2016 ob 16:07
A čevapčiče in kebab smo že zaščitili????
beli golob
# 18.02.2016 ob 15:49
@slovenka333.

Mi ki smo že dolgo na tem svet, vemo da je kulen od nekdaj in edini iz slavonije, pokrajina na Hrvaškem! po moje se je Židanu in ostalim kateri klatijo neumnosti v zvezi s kulenom popolnoma odpelalv maloro. Pa mi naj bi bili resna Država, obnašamo se kot moji vnučki v vrtcu. Adijo pamet sedaj ga pa že "orng" sračkamo!
Hik
# 18.02.2016 ob 15:47
Slovenka333
če se ne bomo zase postavli nam bodo Hrvatje vse pobrali.

Jaz nimam teh problemov, meni so že veleslovenci vse pobrali.
wolfie42
# 18.02.2016 ob 15:42
In od kdaj kulen izvira iz Slovenije? Lepo vas prosim, bodite no pametni!
BadAss
# 18.02.2016 ob 14:23
Tisto kvazi rdečo salamo, ki jo proizvajajo Košaki, ali pa še kdo drug, naj kar poimenujejo slovenski ali košaški ali bilo kateri drugi kulen.
Pravi kulen je lahko le slavonski, ali baranjski, ali pa morda še tisti iz Vojvodine!
infidel
# 18.02.2016 ob 14:19
Boli mene slavonski, slovenski. Velja samo dober ali ne dober.
povratnik12
# 18.02.2016 ob 13:59
hahahaha pravilno, tako kot je hrvaški teran in kranjska klobasa, tako je naš slavonski kulen / slovenski kulen/
cairns
# 18.02.2016 ob 15:06
djdj
Če je to na prvi sliki kulen, potem še niste jedli pravih dobrot.

Kulen se tradicionalno polni v danko, a tega ''pisatelji'' na MMMMMC ne vedo. Na fotki je ena čisto navadna papricirana salama.

Naj jim pomagam.

Lluka
# 18.02.2016 ob 15:02
Sicer pa. je kot kaže bolje kupovati Made in Germany ali Made in Austria izdelke, ker (sem začel verjeti) verjamem da je v teh izdelkih Slovensko meso in Slovensko mleko.., ker drugače si ne znam razložiti KAM GRE SLOVENSKO MESO in MLEKO.
Lluka
# 18.02.2016 ob 14:59
začuda tukaj niso zamudili rokov za pritožbo.... kakor v primeru silosov za cuker.........
hizli tren
# 18.02.2016 ob 16:15
kmalu dobimo slovenski originalni burek, slovensi originalni čevap, slovenski originalni segedin, slovenske originalne sacher tortice
Jarik
# 18.02.2016 ob 16:00
hopsasa - tralala
nema tu trte mrte.
Kaj bi zdaj mi radi?
Da enkrat velja za nas neka zakonodaja pri regionalni tradiciji Teran, olive, med, prekmurska gibanica,, kranjska klobasa, hrvatom ali pa nekim drugim narodom, ki so pravtako izdelovali neki izdelek ves ta čas kot mi, pa ne priznamo.
Dajte no. Slovenski kulen? Pa kje ste to pobrali. Od mojega dedka preko fotra pa do mene in mojih otrok verjetno se bo šlo na Hrvaško po kulen in to v Slavonijo in nikjer drugje...
Kaj zemlja rojeva, lubi bog...
povratnik12
# 18.02.2016 ob 14:58
Slavonski kulen proizveden v Sloveniji se po navedbah MK-ja trži še na trgih Hrvaške, Srbije, Nemčije,

proizvodi zaščiteni z geografskim poreklom bi se morali proizvajati samo lokalno: kraški teran na krasu, kranjska klobasa na kranjskem, slavonski kulen v slavoniji.... ne pa da se dela taka zmeda.....temu je pa kriva EU
topol
# 18.02.2016 ob 14:44
Pri kranjski klobasi je težava, da iz Maribora že ne bi smela biti. Naj bo iz meja nekdanje dežele Kranjske. Štajerci naj pa delajo štajerske posebnosti. Če je klobasa iz Maribora, bi bila lahko tudi iz Zagreba ali Vrbovca. Pridevnik Krainer bi moral biti prepovedan pa ni. Nemcem in Avstrijcem ne upamo in zmoremo, Hrvatom težimo.
Bi pa predlagal evropsko spremembo. Naj bo geografska zaščita še naprej, ostali pa naj delajo isti izdelek in v naslovu izdelka zapišejo, da ni pravi. Npr. Slavonski kulen iz Slovenije, Slovenska grška feta, Hrvaška kranjska klobasa, Mariborska kranjska klobasa, Gorenjsko varaždinsko zelje.
Menim, da bi tako rešili precej sporov. Vsi bi lahko delali izdelke, le jasno bi napisali, da so originalen proizvod z drugega območja.
pirančan
# 18.02.2016 ob 14:22
Popolnoma prav. Če bo tista hrvaška žvarovna od "kranjske klobasice" lahko še 15 let nosila to ime in direkt škodila pravi kranjski klobasi (enako je samo ime, vse drugo nima nobene zveze), potem naj za isto obdobje velja še "slovenski" slavonski kulen. Enak primer je hrvaški teran, ki niti približno ni isto vino kot kraški teran, kar je njihovim proizvajalcem povsem jasno pa vseeno (da ne bom rekel zanalašč) ustvarjajo lobistični pritisk v Bruslju. Ker sosedi razumejo edino tak način, jih bo mogoče to zresnilo, tako pri kulenu, kot zelju...

Bi pa bilo dobro, če bi se namesto teh igric politiki obeh držav zresnili in korektno dogovorili.
božo1
# 18.02.2016 ob 14:10
Slavonski ali slovenski kulen?

Pa komu to zdaj spet ni nekaj jasno? Da je kulen slavonski in prej kot slovenski seveda še Madžarski bi pa že morali vedeti. Da "znamo" hitro kaj ocenjevati na južni strani meje, da pa nikakor ne znamo pogledati smeti pred lastnim pragom, je pa že kar bolano.

In tako bi si sedaj radi nekaj svojili, pa se šli napihovat za kakšne guinessove rekorde, to nam je slast, da je kar bolano.

Še danes pa me je sram, kaj "smo" delali z gradbinci iz juga, pa kot se vidi tudi z varčevalci, da še ne nakladam več. In zdaj špetir še za nekaj, kar se nebi smelo niti omenjati, da se tudi pri nas naredi.
Se pa seveda ve, da se blagovne znamke lahko proizvajajo različno kje in bi se lahko tudi kulen v Sloveniji, kjer imamo proizvodne obrate, svinjine pa 30% za lastne potrebe.
Zoky26
# 18.02.2016 ob 16:53
Kranjska kobasica je vjerojatno iz Kranja ili okolice i normalno da je Slovenska, nije Hrvatska, a Slavonski kulen je iz Slavonije i Hrvatski je, ne kuzim te glupe političke igre
Lluka
# 18.02.2016 ob 15:00
aja. no.to je tako kot je zadnjič dejal Bobovnik................ kupim solato v španiji, doma jo prepakiram v svoje vrečke in dan na police kot SLOVENSKI IZDELEK.
Haso
# 18.02.2016 ob 13:47
Pravilno, milo za drago.
ma_ri_bor
# 18.02.2016 ob 18:12
Kulen se dela iz slavonskega prašiča, ki žre želod želod v gozdovih slavonskega hrasta in se prosto potika okoli. Iz ene svinje pride en kulen, ker se "fila" samo v debelo črevo. Vse ostalo ni kulen.
Bivši uporabnik
# 18.02.2016 ob 15:58
Ma kdo se bo ukvarjal z informatiko, genetiko, biotehnologijo.

Dajmo raje klobasati.
wolfie42
# 18.02.2016 ob 15:24
Hm, zaščitimo še srpski pasulj, ki se tudi že dolgo kuha v Sloveniji. Pa italijanske (ups, kitajske) špagete, pa ogrsko salamo...
povratnik12
# 18.02.2016 ob 15:09
cairns

# 18.02.2016 ob 15:06
Prijavi neprimerno vsebino djdj
Če je to na prvi sliki kulen, potem še niste jedli pravih dobrot.

Kulen se tradicionalno polni v danko, a tega ''pisatelji'' na MMMMMC ne vedo. Na fotki je ena čisto navadna papricirana salama.

Naj jim pomagam.


kulin se polni v danko - svinjsko slepo črevo. v sliki ki je zgoraj pa gre za kulen seko, ki se polni v goveja ravna, ali pa v svinjski kular. oba izdelka pa sta avtohtona......
Crveni
# 18.02.2016 ob 14:48
Ta "izdelek" od Ete je diarejni izcedek iz zmletih neolupljenih paprik. Probaj original in se prepričaj, kaj je bolje.

Etin je meni boljši. Sicer pa je hrana stvar okusa. Vampi so dokaj domača jed, pa so mi ogabni.
povratnik12
# 18.02.2016 ob 14:47
sicer se pa Hrvatki pripravljajo, da bodo zaščitili soško postrv kot njihovo avtohtono.....
djdj
# 18.02.2016 ob 14:34
Če je to na prvi sliki kulen, potem še niste jedli pravih dobrot.
SsDrag
# 18.02.2016 ob 14:18
s kerimi bedarijami se svet ukvarja,...
Rasta75
# 18.02.2016 ob 14:10
Glede na uspehe naše diplomacij pri reševanju sporov s Hrvaško, sem 100%, da bo kulen slavonski.
jaskelainen
# 18.02.2016 ob 13:48
neverjetno... zaščitite še burek... saj ga lahko že desetletja kupimo na vsakem vogalu...

me pa resnično zanima ali ga res proizvajajo v Sloveniji (kulen), ali pa ga samo prepakirajo in prodajajo kot ''made in Slovenija'' kot to počno z mesom (je bil članek o tem na MMC včeraj).

zamudnik
# 18.02.2016 ob 19:06
je sporna tudi zaščita varaždinskega zelja.

:-
in hrvaškega tibetanskega goveda.
ma_ri_bor
# 18.02.2016 ob 18:10
krainer wurst so delali v avstriji več kot sto let...
zamudnik
# 18.02.2016 ob 17:05
Novo poglavje dobrososedskih odnosov

Popravek: noro poglavje. Eno izmed mnogih,
u qratz
# 18.02.2016 ob 15:25
pa še to..reče se koleno...
povratnik12
# 18.02.2016 ob 14:40
sicer sta pa je kulen ki ga proizvajajo košaki in CMI enako zanič kot tista ki jih delaj Pik Vrbovec.
Enako je pri kranjski. Izdelek ki ga dajejo na trg mesarji je v sramoto mesarski branži...
royayers
# 18.02.2016 ob 14:31
Eno pizzo s kulenom prosim. Cigav je me kratko malo boli...
Wasabi
# 18.02.2016 ob 14:18
Varaždinsko zelje in slavonski kulen se mi zdi, da imata korenine na Grendlandiji. Vsaj tako po imenu bi človk rekel.
pjandura
# 18.02.2016 ob 14:10
Madona, ko sem drugo sliko zagledal... sem zdaj kar vrgel en par v vodo.
malasraka
# 18.02.2016 ob 17:29
laično rečeno kulen CM nima nobene zveze z pravim slavonskim, enako je samo ime.
ni mi jasno, kako ga lahko 50+ izvozijo na hrvaško, sam zgleda da so tam pač enaki kljukci kot tu... ki kupujejo ceno ne pa izdelek ali kvaliteto..

bedarija lobijev...
veleum77
# 18.02.2016 ob 17:01
. Edini svetli primer tako ostaja istrski pršut, za katerega sta se državi dogovorili, da ga "čezmejno" zaščitita.

no evo, saj se da, če se hoče
gesan
# 18.02.2016 ob 16:41
Ko je človek neumen je pač neumen in pika!
Kazalo