Slovenija
(8)

Poudarki

  • 12 živil zaščitenih z označbo porekla
  • Zaščita omogoča konkurenčnost in večjo izbiro
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 4.7 od 49 glasov Ocenite to novico!
Kranjska klobasa
Med zaščitenimi živili je v Sloveniji tudi kranjska klobasa. Foto: RTV SLO
Jajca
Posebej cenjena so tudi jajca izpod Kamniških planin. Fotografija je simbolična. Foto: MMC RTV SLO

Dodaj v

V Sloveniji zaščitenih 31 pridelkov in živil

Zaščita poteka v dveh fazah
24. januar 2009 ob 18:39
Ljubljana - MMC RTV SLO

Zakonodaja EU-ja članicam omogoča, da zaščitijo kmetijske pridelke oz. živila, znana po kakovosti in tradiciji. Slovenija je tako zaščitila 31 pridelkov in živil.

Po shemah in kakovosti se kmetijski pridelek oz. živilo lahko zaščiti kot geografska označba, geografsko poreklo ali zajamčena tradicionalna posebnost.

Za zaščito geografske označbe mora vsaj ena izmed faz proizvodnje potekati znotraj določenega geografskega območja. Na ta način je v Sloveniji zaščitenih 14 izdelkov, med njimi kraški pršut, štajersko-prekmursko bučno olje, jajca izpod kamniških planin, ptujski luk, kranjska klobasa, vipavska panceta in vipavska salama, poroča Radio Slovenija.

12 živil zaščitenih z označbo porekla
12 živil je pri nas zaščitenih z označbo porekla. Pogoj za tovrstno zaščito je, da postopki od predelave do priprave potekajo znotraj določenega geografskega območja. Na ta način so v Sloveniji, denimo, zaščiteni nanoški sir, tolminc, mohant, eksta deviško oljčno olje slovenske Istre, kraški ovčji sir, piranska sol in namizne oljke slovenske Istre.

Pet izdelkov, med njimi idrijski žlikrofi in prekmurska gibanica, je zaščitenih z zajamčeno tradicionalno posebnostjo.

Zaščita poteka v dveh fazah
Zaščita kmetijskih izdelkov sicer poteka v dveh fazah. V prvi kmetijsko ministrstvo z odločbo o nacionalni zaščiti potrdi specifikacijo, v kateri so predpisani pogoji, ki jih mora kmetijski pridelek izpolnjevati, da se lahko označi z zaščitenim imenom. V drugi fazi pa certifikacijski organ ugotavlja skladnost proizvodnje s potrjeno specifikacijo. Šele po pridobitvi certifikata lahko pridelovalci svoje izdelke prodajajo pod zaščitenim imenom.

Večja konkurenčnost in večja izbira
Zaščita kmetijskih izdelkov oziroma živil pridelovalcem da možnost, da postanejo konkurenčnejši, potrošnikom pa omogoči večjo izbiro živil z zagotovljeno kakovostjo.

Problem, ki se kaže v praksi, so majhne količine nekaterih zaščitenih živil in zmeda med potrošniki, ki jo povzroča preobilica zaščit.

M. N.

Prijavi napako
Komentarji
YumYum
# 26.01.2009 ob 11:22
fakin, to je pa komentar leta! :)))
skoviik
# 25.01.2009 ob 16:23
bravo primorski...he he...sam sem gurman, zato raje cvička niti v solato ne dam, ampak biduon pa fajn spuca :-)
primorski
# 25.01.2009 ob 12:10
cviček stavimo v solato...
fakin
# 25.01.2009 ob 11:43
V Sloveniji so najbolj zaščitena Ruplova jajca !
reggie83
# 25.01.2009 ob 10:10
Kaj ko bi spisali en članek, kjer so navedeni vsi zaščiteni izdelki, poleg tega pa tudi spisek zaščitenih izdelkov drugih držav, da vemo kaj poizkusiti, ko potujemo?
dolenjeccc
# 24.01.2009 ob 22:10
Ampak od vseh stvari je pa najslajši naš cviček....:PPPPP

Grem prec v kevder na deci.
ikacbe
# 24.01.2009 ob 20:19
In kdaj bomo lahko te stvari kupovali v Šparu, Mercatorju in Tušu ?
idared
# 24.01.2009 ob 20:09
njami kak bi zaj eno klobasico
Kazalo