Indija z 1,2 miljarde velikim trgom je ena izmed držav, na katere cilja Slovenija. Foto: EPA
Indija z 1,2 miljarde velikim trgom je ena izmed držav, na katere cilja Slovenija. Foto: EPA
Karl Erjavec in Radovan Žerjav
Na tretji seji strateškega sveta sta sodelovala tudi ministra Erjavec in Žerjav. Foto: www.mzz.gov.si

Gospodarski minister Radovan Žerjav je pojasnil, da so kot strateške cilje za leto 2013 določili Azerbajdžan, Indijo, Kazahstan, Kitajsko, Rusijo in Turčijo.

Gre za trge, ki jih bodo v prihodnjem letu "sistematično obdelovali" oziroma se jih "resnično lotili" skozi vse razpoložljive kanale, vseeno pa to ne pomeni, da ne bodo vzdrževali prisotnosti tudi na tradicionalnih trgih.

Za omenjene trge so se po besedah Žerjava odločili na podlagi interesa gospodarstva, poleg tega pa je odločilo še, da gre za trg s trendom gospodarske rasti in na sploh ugodnimi gospodarskimi kazalniki, da že obstajajo dobri politični stiki s to državo in neke skupne točke med njo in Slovenijo.

Zunanji minister Karl Erjavec je dodal, da so bile izbrane države, ki imajo velik potencial in interes za vlaganja v Slovenijo, ki imajo torej finančno moč za investiranje, saj cilj ni sodelovanje med podjetji.

Dokument "Mednarodni izzivi 2013 – Partnerstvo za spodbujanje mednarodnega sodelovanja slovenskih podjetij" določa prednostne gospodarske sektorje za mednarodno poslovanje: biomedicina in biotehnologija, energetika in okoljske tehnologije, napredni materialni in tehnologije ter nanotehnologija, informacijsko-komunikacijske tehnologije, lesnopredelovalna industrija, avtomobilska industrija, transport in logistika, kovinskopredelovalna industrija, turizem.

V dokumentu so zapisani tudi jasni cilji: povečanje rasti slovenskega izvoza v tujino, števila vstopov slovenskih podjetij na navedene nove trge, števila podjetij izvoznikov, še posebej na trge zunaj nekdanje Jugoslavije in Evropske unije, ter tujih neposrednih vlaganj v Sloveniji na 33 odstotkov BDP-ja.

Skupna točka bo Spirit
V skladu z dokumentom se bo oblikovala nova agencija Spirit, ki bo eden izmed pomembnih vzvodov operacionalizacije strateškega dokumenta, saj so bile dejavnosti Slovenije pri prodiranju na mednarodne trge do zdaj preveč razdrobljene med različnimi ministrstvi, zbornicami, Japtijem in drugimi. Omenjena agencija bo začela delovati v začetku prihodnjega leta.

Kot je pojasnil Žerjav, potrebujemo na administrativni ravni neko skupno točko, na katero se bodo lahko obrnili zainteresirani tuji vlagatelji in kjer jim bodo usposobljeni ljudje "od začetka do konca uredili vse", kar potrebujejo za poslovanje v Sloveniji. "Brez tega ne bomo prišli nikamor," je dejal gospodarski minister.

Mednarodne izzive 2013 - Partnerstvo za spodbujanje mednarodnega sodelovanja slovenskih podjetij bo Vlada RS sprejela do konca leta.