Slovenija bi morala letos privarčevati 700 milijonov evrov, opozarja Mitja Gaspari. Foto: EPA
Slovenija bi morala letos privarčevati 700 milijonov evrov, opozarja Mitja Gaspari. Foto: EPA

Generalni sekretar Združenja delodajalcev Slovenije Jože Smole je po seji ekonomsko-socialnega sveta ocenil, da je javnofinančno stanje slabo, da pa bi bilo brez intervencijskega zakona še slabše, tako da so socialni partnerji s strinjanjem s tem zakonom vsaj delno pripomogli, da javnofinančna slika ni še slabša.

Smole je opozoril, da se zdaj postavlja pomembno vprašanje: kje privarčevati. "Na delodajalski strani menimo, da tega denarja ne gre iskati na strani investicij, ki bi pomagale oživiti gospodarstvo. Rešitve je treba iskati v reformah trga dela, pokojninski reformi in izboljšanju poslovnega okolja," je prepričan Smole.

Sindikati rešitev vidijo v višji gospodarski rasti
Na sindikalni strani so prepričani, da bo k stabilizaciji javnih financ najbolj pripomogla gospodarska rast, s čimer bi se izboljšali prilivi. Predsednik Zveze svobodnih sindikatov Slovenije Dušan Semolič priznava, da so stabilne javne finance v korist delavcev in upokojencev, težava nastane pri vprašanju, po kateri poti priti do stabilnih javnih financ. Prepričan je, da strategija, ki prihaja od Evropske komisije, Evropske centralne banke in Mednarodnega denarnega sklada, ni dobra. Gre namreč za reševanje javnih financ na račun socialne države ter zniževanja pravic delavcev in upokojencev.

Po Semoličevem mnenju je treba rešitve iskati na področjih, ki bodo krepila proračunske prilive. Tako so med drugim za spodbujanje investicijskega cikla, drugačen položaj bank, ki bi podpirale podjetja in tudi reševale zdrava jedra, spremembe pri javnih naročilih. Tu je tudi reševanje brezposelnih, saj ne bo zdravih javnih financ, če bo stopnja brezposelnosti visoka, je še prepričan Semolič. Smole je ob tem poudaril, da se morajo vsi zavedati, kdo zagotavlja delovna mesta - delodajalci -, zato jim je po njegovem mnenju treba zagotoviti konkurenčne pogoje.

Štruklja skrbijo omembe zamrznitve plač
Predsednik Konfederacije sindikatov javnega sektorja Branimir Štrukelj pa je ob robu seje dejal, da ga je "izrazito zmotilo, da se na neki način že predpostavlja zamrznitev plač v javnem sektorju v drugi polovici leta", in v povezavi s tem že omenil ulico.

Vlada je socialnim partnerjem predstavila javnofinančne okvire za letos in obdobje prihodnjih od štirih do petih let. Minister, ki opravlja tekoče posle, Mitja Gaspari je ob robu seje ekonomsko-socialnega sveta pojasnil, da bi morala Slovenija letos privarčevati 700 milijonov evrov, kako bo s socialnim konsenzom glede varčevanja, pa bo pokazala politika nove vlade.