Sloveniji poleg glavnice pripadajo še zamudne obresti. Foto: EPA
Sloveniji poleg glavnice pripadajo še zamudne obresti. Foto: EPA

Z odločitvijo sodišča je bil razdeljen denar na računih nekdanje skupne države v še zadnji tuji komercialni banki. Države naslednice čaka še delitev sredstev v preostalih bankah SFRJ-ja z mešanim kapitalom, so sporočili z zunanjega ministrstva.

Banka Credit Lyonnais je denar Narodne banke Jugoslavije zamrznila na podlagi odločb, izdanih v 90. letih prejšnjega stoletja, ko še ni bilo znano, kdo so države naslednice SFRJ-ja in s tem upravičenke do navedenih sredstev, oziroma ko so bila zoper takratno Zvezno republiko Jugoslavijo uvedene sankcije ZN-a.

Banka Credit Lyonnais kljub pozivom držav naslednic več let ni želela odmrzniti denarja brez ustrezne sodne odločbe ali pisnega pooblastila, zato je Narodna banka Srbije leta 2013 v Parizu sprožila sodni postopek, ki so se mu kot prostovoljni intervenienti pridružile še druge države naslednice.
V nedavni razsodbi je sodišče v Parizu pritrdilo argumentom držav naslednic in banki Credit Lyonnais naložilo razdelitev zamrznjenega denarja skladno s sporazumom o vprašanjih nasledstva, plačilo škode in obresti ter poravnavo sodnih stroškov.