Gospodarstvo
(4)
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 3.7 od 3 glasov Ocenite to novico!
false
V letu 2015 so slovenska zagonska podjetja dobila skupno 127 milijonov dolarjev (114 milijonov evrov) investicij, s čimer so več kot podvojili rezultat iz leta 2014. Foto: MMC RTV SLO

Dodaj v

Slovenska zagonska podjetja postajajo zanimiva tudi za tuje vlagatelje

Prvič je v slovenska podjetja investirala tudi Kitajska
17. februar 2016 ob 14:09
Ljubljana - MMC RTV SLO

Slovenska zagonska podjetja so lani podvojila investicije v primerjavi z letom 2014. V letu 2015 so tako pridobili za 114 milijonov evrov investicij, največji del iz skladov tveganega kapitala.

Poleg investicij skladov tveganega kapitala, ki s 108,6 milijona evrov predstavljajo največji delež, je bilo 1,6 milijona evrov začetnega kapitala, 806.000 evrov so prinesle investicije pospeševalnikov, angelske investicije 983.000 milijonov evrov, za 2,2 milijona evrov pa je bilo državnih investicij. Skupno število transakcij je bilo 126, kar je skoraj dvakrat več kot lani, ko jih je bilo 68, so pojasnili na predstavitvi, ki jo je organiziral portal Startaj.si.

10,4 milijona evrov investicij prihaja iz Slovenije, 17,3 milijona evrov je ameriških, 9,4 milijona evrov kitajskih, 1,6 milijona evrov investicij pa je iz drugih držav. Kitajci so sicer letos prvič investirali v slovenska zagonska podjetja, eden izmed njih je Ulu, ki je prejel polmilijonsko investicijo sklada Fang. Po mnenju podjetnika Boštjana Špetiča lahko tudi letos pričakujemo nekaj investicij iz Kitajske.

Največ sredstev je pridobil Lyst
Največ investicij, in sicer 36 milijonov evrov, je lani aprila dobil britansko-slovenski Lyst, ki se ukvarja s spletno prodajo visoke mode, med soustanovitelji pa je Slovenec Sebastjan Trepča. Drugo mesto po znesku zbranih investicij je zasedla platforma Uniplaces za najem študentske sobe, na tretje mesto se je uvrstil Databox za poslovne aplikacije, četrti pa je Reveel, ki ponuja aplikacijo za oglaševanje.

Špetič opaža, da je v Evropi zadnje časa lažje priti do denarja kot v Ameriki, kjer so skladi postali konservativnejši. Kljub temu pa poudarja, da se mora zagonska podjetja naseliti tam, kjer imajo trg, in ne tam, kjer ima kapital, saj je ta lahko povsod. "Drugače zagonsko podjetje ne more prodajati, saj ne razume okolja," je prepričan Špetič.

G. C.
Prijavi napako
Komentarji
SamoRes
# 17.02.2016 ob 14:37
Lepo slišat, toda vse to temelji na IT, premalo je investicij izven informacijske tehnologije. Sicer pa smo imeli v Sloveniji prvi na svetu neke vrste zagonska podjetja, "zagonili" smo skoraj vsa slovenska podjetja.
kozorog1973
# 17.02.2016 ob 18:44
samores, imaš prav startup podjetja so vglavne večinkso iz IT bramže, torej še vedno krog namenjen bolj osko specilizirani množici ljudi, katerih med brezposelnimi ne najdeš, akjti vsak uveljavljen strokovnjak, katere startup podjetja vglavnem iščejo vsaj tam cca 90% , ima že zagotovljeno službo oz je dovolj strokovno podkovan in sposoben da je s.p, d.o.o d.no.
veza
# 18.02.2016 ob 00:57
Slovenska zagonska podjetja postajajo zanimiva tudi za tuje vlagatelje

zakaj se bojim, da bojo tudi mnoge te uspešne zgodbe končale na slabi banki, podobno kot so tajkuni?
Noben vlagatelj ne podarja denarja!
babooon
# 17.02.2016 ob 23:01
Lepa novica. @SamoRes pri IT podjetjih je dobro to, ker imajo lahko potencialno ogromen, globalen trg, kar omogoča internet.
Kazalo