Soglasje k imenovanju direktorja je moral skladno z ustanovitvenim aktom dati AUKN. Foto: MMC RTV SLO
Soglasje k imenovanju direktorja je moral skladno z ustanovitvenim aktom dati AUKN. Foto: MMC RTV SLO
Novi prvi mož med železničarji

Kandidate, med katerimi so v ponedeljek izbirali nadzorniki SŽ-ja, je poiskala kadrovska agencija Profil. Nadzorniki pa imena izbranega kandidata po seji niso razkrili, saj so želeli počakati na soglasje Agencije za upravljanje kapitalskih naložb RS.

Predsednik nadzornega sveta železnic Bojan Brank je zadovoljen z izdanim soglasjem AUKN-ja. "Prepričan sem, da ima novi generalni direktor dovolj širine, znanj in izkušenj, potrebnih za vodenje sistema Slovenskih železnic. Pričakujem, da bo s strokovnim pristopom vnesel nov način razmišljanja v sistem ter uspešno uveljavil strategijo razvoja Slovenskih železnic, izpeljal reorganizacijo sistema ter izboljšal poslovne rezultate," je zatrdil.

AUKN Ervina Pfeiferja ni podprl
Nov nadzorni svet Slovenskih železnic je štiriletni mandat nastopil 10. septembra. Že 4. oktobra so nadzorniki po nalogu AUKN-ja razpravljali o izboru in postopku imenovanja Ervina Pfeiferja za generalnega direktorja, potem ko ga je na to mesto imenoval prejšnji nadzorni svet. Odločili so, da ne bodo podali mnenja o postopku, ker niso sodelovali v postopku izbire in imenovanja.

Nadzorniki železnic so AUKN pozvali, naj poda soglasje na odločitev nekdanjih nadzornikov o imenovanju prvega moža družbe. Agencija, ki je vztrajala, da je primerno, da se o novem generalnem direktorju izreče novoimenovani nadzorni svet, pa je iz formalnih razlogov zavrnila predlog za izdajo soglasja. Potem so stekli novi postopki izbora imenovanja generalnega direktorja družbe.

Nova uprava bo štiričlanska
Nova uprava železnic bo sicer štiričlanska. Po mandatarskem sistemu bo dva člana uprave nadzornikom v potrditev predlagal generalni direktor, za imenovanje četrtega člana pa je odgovoren svet delavcev. Ta je za svojega predstavnika v upravi že imenoval Alberta Pavliča, zdajšnjega delavskega direktorja.

Slovenske železnice so se s 1. septembrom preoblikovale v holding, ki bo v celoti zaživel januarja prihodnje leto, do zdaj pa jih vodi Goran Brankovič.

Novi prvi mož med železničarji