Pričakovanja porabnikov glede zaposlitve so se malce izboljšala. Foto: BoBo
Pričakovanja porabnikov glede zaposlitve so se malce izboljšala. Foto: BoBo
Nemčija
Negotovost v gospodarstvu je v ljudeh vzbudila občutek nezaupanja v prihodnost. Foto: EPA

Vrednost kazalnika, ki izraža pričakovanja, je bila namreč v primerjavi s prejšnjim mesecem za tri odstotne točke nižja. Znižanje vrednosti tega kazalnika sicer pomeni, da gre za izboljšanje.
Vrednost kazalnika zaupanja porabnikov je bila v juliju 2012 za 12 odstotnih točk nižja od vrednosti v juliju 2011 in za 11 odstotnih točk nižja od povprečja prejšnjega leta.
V juliju 2012 so se glede na junij 2012 zvišale vrednosti petih kazalnikov, ki izražajo pričakovanja porabnikov. Znižala se je le vrednost kazalnika finančno stanje v gospodinjstvu v prihodnjih dvanajstih mesecih.
Vrednosti kazalnikov, ki izražajo mnenje porabnikov o sedanjem in preteklem stanju, so se prav tako večinoma zvišale. Stanje se je glede na prejšnji mesec poslabšalo pri kazalnikih finančno stanje v gospodinjstvu v preteklih 12 mesecih in primernost trenutka za večje nakupe.
Porabniki mlace bolj pripravljeni razpreti denarnice
Pri vprašanju glede verjetnosti za porabo večje vsote denarja za izboljšave v domu v prihodnjih dvanajstih mesecih se je vrednost kazalnika v juliju 2012 v primerjavi z aprilom 2012 zvišala za štiri odstotne točke.
V primerjavi z istih obdobjem lanskega leta je bila vrednost tega kazalnika za devet odstotnih točk nižja. Za povprečjem 2011 pa je zaostajala za osem odstotnih točk.

Na vprašanje, kako verjetno je, da bodo v prihodnjih dvanajstih mesecih porabili večje vsote denarja za izboljšave v svojem domu, npr. za centralno ogrevanje, za obnovo kopalnice, za izolacijo …, je 63 odstotkov anketiranih odgovorilo, da to sploh ni verjetno, 20 odstotkov da ni posebej verjetno, devet odstotkov da je to verjetno, in osem odstotkov, da je to zelo verjetno.