Newyorški delniški indeks Dow Jones (12.127 točk) se je v torek zvišal za 0,22 odstotka. Vlagatelje je pozitivno presenetila objava indeks ISM za storitveni sektor. Maja je s 53,5 porasel na 53,7 točke. Analitiki so pričakovali padec na 53,1 točke. Vrednost indeksa nad 50 kaže rast storitvenega sektorja. Foto: Reuters
Newyorški delniški indeks Dow Jones (12.127 točk) se je v torek zvišal za 0,22 odstotka. Vlagatelje je pozitivno presenetila objava indeks ISM za storitveni sektor. Maja je s 53,5 porasel na 53,7 točke. Analitiki so pričakovali padec na 53,1 točke. Vrednost indeksa nad 50 kaže rast storitvenega sektorja. Foto: Reuters
Mario Draghi
Ključna obrestna mera v evrskem območju ostaja pri enem odstotku. Foto: Reuters

ECB je na današnjem zasedanju ključno obrestno mero pustila nespremenjeno, prav tako predsednik Mario Draghi ni napovedal novih ukrepov za rešitev dolžniške krize. Na nove spodbujevalne ukrepe upajo tudi v ZDA. Jutri bo imel govor predsednik Feda Ben Bernanke. Delniški trgi so bili v sredo dopoldne v občutnem plusu, obveznice varnih držav pa so se po divji rasti le pocenile. Donosi so se posledično dvignili z zgodovinsko nizkih ravni. Evro je spet nad mejo 1,25 dolarja, cena nafte vrste brent se je povzpela nad sto dolarjev.

Moody's spet oklestil ocene bank
Frankfurtski indeks DAX30, ki je v torek peti dan zapored zdrsnil (obremenili so ga tudi podatki o 1,9-odstotnem aprilskem padcu nemških tovarniških naročil) se je zavihtel nad 6.050 točk in pridobil 1,7 odstotka, po seji ECB-ja pa izgubil več kot polovico pridobljenega. Agencija Moody's znižala kreditno oceno nekaterih nemških bank. Drugi največji banki Commerzbank so oceno znižali za eno stopnjo, na A3, obeti pa so negativni. Tudi avstrijske banke so doživele podoben udarec. Erste Bank ima zdaj dve stopnji nižjo oceno.

Finančne krivulje na Valu 202:


Ena od možnih rešitev za izhod iz krize: metanje denarja iz helikopterja.


Kazalnik P/E ugoden, toda ...
Z delnicami vodilnih evropskih družb se trenutno trguje pri 8,4-kratniku napovedanega dobička za naslednjih 12 mesecev, kar pomeni, da so evropski trgi še bolj podcenjeni kot ameriški, saj znaša primerljivi kazalnik P/E pri ameriških družbah 9,3. Toda tehnična analiza ne priporoča nakupa delnic: pri indeksu Euro STOXX 50 se je pojavil "smrtni križ", saj je na grafu 50-dnevno drseče povprečje padlo pod 200-dnevnega, kar napoveduje nadaljnje padce v naslednje pol leta.

Španija letos v globoki recesiji
Iz Španije prihajajo vedno slabše novice. Industrijska proizvodnja je aprila padla tako močno, kot že dve leti in pol ne, saj se je v primerjavi z lanskim aprilom znižala za 8,3 odstotka. Že marca je bilo krčenje proizvodnje 7,5-odstotno. Letos bo imelo špansko gospodarstvo globoko recesijo, saj se bo BDP po vladnih ocenah zmanjšal za štiri odstotke. Donos na španske desetletne obveznice znaša 6,3 odstotka in odraža strah vlagateljev, da bo Madrid prisilen zaprositi tujino za pomoč.

Štirje predlogi za reševanje bank
Evropska komisija danes potrjuje nov predlog pomoči finančnemu sektorju. Osnovno načelo predloga je, naj stroške reševanja nosi bančni sektor in ne davkoplačevalci. Reševali bodo le banke, katerih propad bi imel sistemske posledice. Komisija predvideva štiri osnovne prijeme: prodajo brez iskanja soglasja delničarjev, prenos poslov na začasno premostitveno banko pod javnim nadzorom, prenos slabe aktive na slabo banko in po letu 2018 tudi t. i. "bail-in", odpis in pretvorbo terjatev v lastniške deleža.

Tečaji delnic na Lj. borzi:

ZAV. TRIGLAV

+3,17 %

13,00 EUR

NOVA KBM

+2,88 %

2,43

GORENJE

+1,20 %

5,05

TELEKOM

+0,14 %

69,50

KRKA

-0,23 %

43,00

PETROL

-1,13 %

170,05

MERCATOR

-1,27 %

124,30

LUKA KOPER

-2,20 %

8,90


Triglav zaradi špekulacij dosegel 13 evrov
Indeks SBI TOP je v sredo ostal skoraj nespremenjen pri 545 točkah. Triglavove delnice so se zaradi špekulacij, da utegne ameriška zavarovalnica AIG prevzeti Zavarovalnico Triglav, podražile še za tri odstotke in dosegle 13 evrov. Sklenjenih je bilo 14 poslov v skupni vrednosti le 8780 evrov. Tečaj Nove KBM je višji za 2,88 odstotka. Krkine delnice, ki so bile s pol milijona evri najprometnejše, so nihale med 43,00 in 43,36 evra. V tednu med 29. majem in 4. junijem je novomeško podjetje odkupilo za skoraj pol milijona evrov lastnih delnic.