V odzivu na odločitev agencije Moody's se je vrednost delnic na madridski borzi najprej močno znižala, a se je vmes očitno že zgodil odboj. Foto: MMC RTV SLO
V odzivu na odločitev agencije Moody's se je vrednost delnic na madridski borzi najprej močno znižala, a se je vmes očitno že zgodil odboj. Foto: MMC RTV SLO

Razlog za znižanje je deloma položaj posameznih bank, deloma pa nezmožnost fiskalno oslabljene države, da bankam pomaga. Devetim bankam, tudi Santanderju in BBVA, so oceno znižali za tri stopnje. Cene vseh teh bančnih velikanov so tako trenutno pri A3.

Napovedi niso spodbudne
Tudi napovedi za obe največji banki in za drugih deset od 16 bank z znižano oceno so negativne, tretja po moči CaixaBank pa je v postopku vnovične revizije ocene navzdol. Ocene od A3 do Ba3 predstavljajo podpovprečno raven zahodnoevropskih bank.

V Moody's pojasnjujejo, da so jih pri odločitvi vodili štirje glavni pomisleki. Prvi je občutno poslabšano poslovno okolje zaradi vnovične recesije v Španiji, še vedno trajajoče nepremičninske krize in stopnje brezposelnosti za skoraj 25 odstotkov. Drugi pomislek sta fiskalna šibkost in znižana bonitetna ocena Španije, ki otežuje nastop bank na finančnem trgu in bistveno omejuje sposobnost države, da priskoči na pomoč bankam v primeru resnih težav.

Tretje vodilo je nadaljnje hitro poslabševanje kakovosti posojilnega portfelja, še posebej tistega, povezanega z nepremičninskim sektorjem. Moody's pričakuje, da se bodo začele postopno poslabševati tudi druge kategorije posojil. Vse to bankam močno otežuje refinanciranje, to težavo pa dodatno zaostruje vnovična zaostritev dolžniških težav območja evra in krepitev pritiska finančnih trgov na Španijo.

Pozitivne značilnosti ne odtehtajo
Čeprav bodo banke v okviru bančne reforme okrepile svojo kapitalsko trdnost in povečale rezervacije za slabe naložbe, prav tako pa imajo na voljo obsežno likvidnostno pomoč Evropske centralne banke, v agenciji vseeno menijo, da negativna gibanja odtehtajo te pozitivne možnosti.

Grčija padla na oceno CCC
Bonitetna hiša Fitch pa je znižala kreditno bonitetno oceno Grčiji, in sicer z B- na CCC. Razlog je politična negotovost glede izpolnjevanja obveznosti države do mednarodnega dogovora za posojilo in možnost izstopa države iz evroobomočja, poročajo tuje tiskovne agencije.