Evropske kvote za sladkor so pomenile zaprtje ormoške tovarne sladkorja. Foto: Reuters
Evropske kvote za sladkor so pomenile zaprtje ormoške tovarne sladkorja. Foto: Reuters

Tovarna sladkorja Ormož je namreč leta 2006 končala predelavo sladkorne pese, kmetje pa so izgubili pomembno poljščino. In kot ugotavljajo danes, čutijo zaradi tega negativne posledice.

Vendar se z novo skupno kmetijsko politiko leta 2014 ponuja možnost ukinitve kvot za sladkor in s tem možnost, da bi se tudi v Sloveniji znova začela pridelovati in predelovati sladkorna pesa, so sporočili iz omenjenega združenja.

Znova so izpostavili, da na prenehanje obratovanja Tovarne sladkorja Ormož niso mogli vplivati, ker je o tem odločal večinski lastnik, nizozemski živilski koncern Consun. Ta je še danes lastnik objektov in zemljišč v Ormožu, združenje pa predvideva, da bi v prihodnje nepremičnine, ki se danes prodajajo za nekaj več kot pet milijonov evrov, odkupili.

Kmetje bi postali lastniki tovarne
Pri dokončnem zagonu proizvodnje, če se bo to res zgodilo, pa naj bi glavno besedo poleg vlagateljev imeli kmetje. Ti bi se zavezali k dostavi sladkorne pese v ormoško tovarno, obenem pa bi v 15 letih vsako leto od dobička pri proizvodnji sladkorne pese za namen plačila anuitet prispevali 40 odstotkov, s čimer bi se odplačevalo posojilo, kmetje pa bi postali solastniki tovarne.

Naročena študija bo zajela celotno področje vpliva pridelave in predelave sladkorne pese. Največji vpliv pričakujejo na področjih kmetijstva, živilske industrije, socialno-ekonomskem področju in še na drugih področjih. Tovarna je v času obratovanja delo dajala okoli 200 delavcem, pomembna pa je bila tudi za kmete, saj jim je z odkupom sladkorne pese pomenila vir prihodka.