Osnovna stopnja DDV-ja ostaja pri osmih odstotkih. Foto: Reuters
Osnovna stopnja DDV-ja ostaja pri osmih odstotkih. Foto: Reuters

Osnovna stopnja DDV-ja ostaja pri osmih odstotkih. V srbsko državno blagajno se bo tako prihodnje leto nateklo 35 milijard dinarjev (296,133 milijona evrov) več prihodkov.

Po 20-odstotni stopnji bo kljub nasprotovanju srbske opozicije obdavčena tudi oprema za dojenčke. Medtem ko so opozicijske stranke pozivale k znižanju DDV-ja na izdelke za otroke, se je vlada po besedah finančnega ministra Mlađana Dinkića namreč raje odločila za možnost vračila davka staršem. To naj bi koristi prineslo staršem in ne trgovcem.

Starši bodo lahko za povrnitev davka na kupljene izdelke za otroke, med njimi za mleko za dojenčke, kašo, otroške posteljice in stolčke ter plenice, zaprosili v obdobju dveh let po rojstvu otroka. Za to pa bodo morali izpolnjevati določene pogoje. Postavljena je namreč najvišja meja njihovih dohodkov in vrednosti njihovega premoženja. Starši, ki bodo želeli povračilo, bodo morali tako shranjevati račune in predložiti potrdilo o dohodkih.

Spremembe za kmetijstvo
Novela sicer tudi lajša poslovanje malih in srednjih podjetij, saj bodo ta DDV od začetka prihodnjega leta plačevala šele takrat, ko bodo poravnala stroške blaga.

Spremembe se med drugim dotikajo tudi kmetijstva. Kmetom se bo namesto zdajšnjih pet odstotkov od plačanega DDV-ja povrnilo osem odstotkov. Denar bo nakazan neposredno kmetijam. Hkrati pa je uveden višji cenzus za vključevanje zavezancev za DDV, in sicer z dozdajšnjih štirih milijonov dinarjev na leto na osem milijonov dinarjev na leto.