Račun za ogrevanje odslej ne bo mogel biti nižji od 40 odstotkov povprečne porabe na kvadratni meter v stanovanjski stavbi. Foto: BoBo
Račun za ogrevanje odslej ne bo mogel biti nižji od 40 odstotkov povprečne porabe na kvadratni meter v stanovanjski stavbi. Foto: BoBo
false
Po novem bodo stanovalci tako bolj motivirani, da s čezmernim varčevanjem ne povzročajo škode sosedom, stavbi in svojemu zdravju. Foto: BoBo

je veljati nov pravilnik o delitvi stroškov za toploto v večstanovanjskih stavbah, ki naj bi zagotovil bolj pravično delitev stroškov. Minimalni račun bo pri 40 odstotkih povprečne porabe.

V veliki večini stavb, kjer se toplota že do zdaj korektno porablja in obračunava, ne bo bistvenih sprememb. Spremenjeni pravilnik, ki ne bo dopuščal nižjega računa za ogrevanje od 40 odstotkov povprečne porabe v objektu na kvadratni meter, bo omogočil pravičnejšo delitev stroškov predvsem v primerih, kjer so opažali pretirano varčevanje nekaterih stanovalcev oziroma posledično nesorazmerno visoko porabo njihovih sosedov.

Omenjeno določilo bo onemogočilo, da bi se nekateri stanovalci zaradi pretiranega varčevanja greli na račun sosedov, in jih spodbuja k vsaj minimalnemu ogrevanju lastnih stanovanj. Pretirano znižanje temperature v stanovanjih škodi zdravju ljudi, prav tako povzroča vlago in plesni ter uničuje konstrukcijo stavb.

Dopolnjeni pravilnik odpravlja negotovost pri stanovalcih glede načina izračuna porabniških deležev po delilnikih ali ogrevani površini in onemogoča zlorabe in nepravičnosti. Po novem bodo stanovalci tako bolj motivirani, da s čezmernim varčevanjem ne povzročajo škode sosedom, stavbi in svojemu zdravju.

Stanovanja z zaprtimi radiatorji
Po novem bo delež stroškov ogrevanja stanovanja odvisen od obračuna na podlagi odčitkov delilnikov oziroma po porabniških deležih in preostalega deleža, ki se obračuna po površini. Poenostavljeno to pomeni, da se bo porabniški delež tudi v stanovanjih z zaprtimi radiatorji iz 0 odstotkov dvignil na 40 odstotkov povprečja, gledano na kvadratni meter. Končni delež stroška za ogrevanje stanovanja z zaprtimi radiatorji se bo v praksi gibal nekje med 50 in 70 odstotki povprečja.

Na drugi strani pa bo stanovanje, ki mu je bil porabniški delež navzgor omejen na 300 odstotkov povprečja, dobilo končni delež stroška nekje v višini med 200 in 260 odstotki povprečja. Takšno stanovanje bo na položnici dobilo tri do petkratnik stroška stanovanja z zaprtimi radiatorji, preračunano na kvadratni meter ogrevane površine, pri čemer je strošek ogrevanja skupnih prostorov že upoštevan.

V prehodnih obdobjih, ko radiatorje uporablja manj kot polovica stanovalcev, bodo pri obračunih upoštevani odčitki delilnikov in ogrevana površina, enako kot tudi v najhladnejših mesecih. Pri stavbah, ki so obračunsko obdobje začela že pred 24. 9., se pravilnik začne uporabljati s prvim naslednjim obračunskim obdobjem.

Veliki prihranki delilnikov stroškov
Uvedba delilnikov stroškov leta 2010 je bil zelo učinkovit ukrep zmanjševanja porabe energije, saj je bilo omogočeno plačevanje stroškov za ogrevanje glede na dejansko porabo. Spremembe so bile opazne že v prvem letu, saj so prihranki pri energiji za ogrevanje v posameznih primerih znašali tudi 30 odstotkov in več, navaja ministrstvo za infrastrukturo.