Zaposleni v elektrogospodarstvu bodo začeli stavkati z dveurnimi zbori delavcev, nato pa bodo stavko stopnjevali. Foto: BoBo
Zaposleni v elektrogospodarstvu bodo začeli stavkati z dveurnimi zbori delavcev, nato pa bodo stavko stopnjevali. Foto: BoBo
Seja vlade
Med prvimi bodo "izklopili" vlado in DZ, se je pošalil predsednik sindikata SDE-ja Branko Sevčnikar. Foto: BoBo
Dušan Semolič
Dušan Semolič je opozoril, da je vladna pasivnost zgolj navidezna, saj s tem omogočajo procese, ki se ne bi smeli dogajati. Foto: BoBo

Stavka se bo začela 4. aprila ob 8. uri in bo trajala do 21. aprila do 14. ure. Potekala bo v skladu z zakonom, dejavnosti pa bodo stopnjevali, tako da bodo začeli stavkati z dveurnimi zbori delavcev nato pa omejevali oskrbo z energijo, je napovedal član predsedstva sindikata Valter Vodopivec.

"Napovedali smo dve obliki stavke, po prvem dnevu se bo stavkalo s prekinitvijo dela na delovnem mestu in izvajalo vse tisto, kar zaposleni v elektrogospodarstvu morajo narediti na podlagi zakonodaje. V nekaterih proizvodnih enotah pa bomo stavkali na delovnih mestih z omejevanjem proizvodnje, kar se bo stopnjevalo," je še pojasnil Vodopivec.

Dve zahtevi
Z vlado želijo po Vodopivčevih besedah načeti konkreten, strokoven dialog o težavah, ki pestijo elektrogospodarstvo. Zato so vladi posredovali dve zahtevi, in sicer so v prvi pozvali, naj v sodelovanju z vsemi zainteresiranimi oblikuje in sprejme odločitev o prestrukturiranju in organiziranju slovenskega elektrogospodarstva, da se ohrani varno in zanesljivo delovanje energetskega sistema.

Druga zahteva pa je, da se do sprejetja zahtevanega dokumenta ustavijo vse enostranske dejavnosti na področju odpuščanja pod pretvezo domnevnih racionalizacij in optimizacij v elektrogospodarstvu.

Stavko lahko prepreči dialog z vlado, če bo ta izrazila razumevanje za zahteve in pripravljenost za pripravo zahtevanega dokumenta. "Če bo to sprejemljivo za nas, bomo odložili začetek stavke ali pa jo bomo med potekom ustavili," je sklenil Vodopivec.
.

Vlada in HSE: Stavka ni upravičena
Stavkovne zahteve vsebinsko ne upravičujejo stavke, sindikat SDE-ja sicer opozarja na zadeve, ki se jih na vladi zavedajo, procesi za njihovo ureditev pa potekajo v najširšem dialogu z vsemi vpletenimi, vključno s predstavniki sindikata SDE-ja, so se na vladi odzvali na napoved stavke.
.
Za stavkovne zahteve, ki se nanašajo na upravljanje in prestrukturiranje družb, vlada ni pristojna, temveč je pravi naslovnik za pogajanja delodajalec, so še navedli in dodali, da so za upravljanje družb odgovorni organi upravljanja, to sta poslovodstvo in nadzorni svet, zadnjega imenuje Slovenski državni holding (SDH).
.
Vlada ocenjuje, da so spoštovane vse točke dogovora, ki je bil sklenjen med stavkovnim odborom SDE in takratnim ministrstvom ob zaključku stavke avgusta 2014.
.
Tudi v Holdingu Slovenske elektrarne (HSE) stavko vidijo kot nepotrebno in neosnovano.

.
"Vlado in DZ bomo izključili med prvimi"
Nobenih posledic ne bodo občutili v bolnišnicah, šolah, vrtcih in drugih pomembnih institucijah, je poudaril predsednik sindikata SDE-ja Branko Sevčnikar in se pošalil: "Verjetno bomo vlado, DZ in še koga izključili med prvimi, ko bo treba vzdrževati raven ravnovesja sistema."

Sevčnikar je dodal, da se vlada na vse pozive in tudi grožnje sploh ni odzvala in "zato smo danes tukaj". O stavki so že obvestili predsednika vlade Mira Cerarja ter ministra za finance Dušana Mramorja in infrastrukturo Petra Gašperšiča.

Strah pred tujim lastništvom
Za stavko so se odločili v petek, a so o njej razmišljali že dalj časa, saj se v sindikatu SDE-ja bojijo tujega lastništva v energetskih družbah.

Podporo stavki so izrazili tudi v Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije, njen predsednik Dušan Semolič pa je ob tem opozoril, da je vladna pasivnost zgolj navidezna, "saj s tem omogočajo proces, ki ne bi smel potekati".

"Zahtevamo, da država naredi strategijo razvoja elektrogospodarstva, ki bo ohranjala kakovostna delovna mesta in ne bo nastajala v vladnih pisarnah, ampak skupaj z zaposlenimi. Vsak razumen gospodar bi moral sprejeti roko sodelovanja zaposlenih," je sklenil Semolič.