Grozi Zasavju nov val odpuščanj? Foto: BoBo
Grozi Zasavju nov val odpuščanj? Foto: BoBo
rudnik velenje
Velenjski rudnik po mnenju vodstva HSE-ja nujno potrebuje poslovno in finančno prestrukturiranje. Foto: BoBo

Pred sprejetjem končne odločitve bo holding Slovenske elektrarne ponudbo podrobno proučil in predstavil nadzornemu svetu družbe, Slovenskemu državnemu holdingu ter zaposlenim v TET-u in lokalni skupnosti. O njej bo na četrtkovi seji razpravljal tudi Ekonomsko-socialni odbor na področju energetike. Zadnji pogoj, ki ga je Burlakovu postavil holding, se nanaša na dokapitalizacijo TET-a.

Trboveljska termoelektrarna bo sicer po 46 letih nehala obratovati, saj so pokurili vse zaloge premoga. Nakup novih količin energentov je v tujini trenutno predrag, velenjskega lignita pa ni na voljo. Tet je tako pred ustavitvijo.

Ob polnoči se je iztekel tudi rok za oddajo ponudbe za nakup trboveljske termoelektrarne, prav od uspešnosti prodaje, ki traja že dve leti, je odvisna usoda 160 zaposlenih. Jasno je le, da sedanji večinski lastnik HSE ne bo vlagal v prepotrebno posodobitev elektrarne, ki je ocenjena na okrog 60 milijonov.

TET bo s plinskima blokoma po pogodbi še zagotavljal sistemsko rezervo slovenskemu elektrogospodarstvu, skrbel za stikališče in blagovne rezerve kurilnega olja, za kar potrebuje le okrog 25 ljudi, je poročala novinarka Karmen Štrancar Rajevec.

Če Tet ne bo prodan, bo skupščina konec tega meseca odločala o redni likvidaciji družbe. Morebitna redna likvidacija pa bi do konca tega meseca prinesla nov val čakanj na delo za 164 ljudi, ki so že bili na čakanju od maja do začetka avgusta. Po besedah direktorja Teta Franca Blazneka redna likvidacija s postopnim prestrukturiranjem delov družbe ob sodelovanju morebitnega strateškega partnerja predvideva tudi prezaposlitve.

Odstopil prvi mož velenjskega rudnika Ivan Pohorec
Predsednik uprave velenjskega Premogovnika Ivan Pohorec je včeraj je po poročanju novinarja Radia Slovenija Mirana Korošca iz osebnih razlogov odstopil na petkovi izredni seji nadzornega sveta. Pohorec, ki je vodenje premogovnika prevzel marca letos, ne želi javno govoriti o vzrokih za odstop.

Prejšnja uprava premogovnika je odstopila, ker ni našla skupnega jezika z vodstvom holdinga Slovenske elektrarne (HSE).

Premogovnik je po nekaterih informacijah zabredel v nove dolgove in vprašanje je, ali jih je HSE še pripravljen servisirati ter s tem zagotavljati tudi denar za plače rudarjev. Eden izmed predstavnikov sindikalistov velenjskega premogovnika je ob odstopu Pohorca pripomnil, da je direktor očitno spoznal, da si je s prevzemom vodenja prezadolženega in finančno potopljenega rudnika obul prevelike čevlje.