Gospodarstvo
(3)

Poudarki

  • Odpravnine ne glede na to, koliko sredstev je v stečajni masi
Steklar
Delavci še zmeraj upajo na oživitev proizvodnje. Foto: MMC RTV SLO
VIDEO
Pahor sprejel steklarje

Dodaj v

Steklarji le do poplačila prispevkov?

Steklarji še razmišljajo o najemu proizvodnje
22. september 2009 ob 18:27,
zadnji poseg: 22. september 2009 ob 20:07
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Predsednik vlade Borut Pahor je sprejel delavce Steklarske nove in jim obljubil proučitev možnosti poplačila prispevkov, na katere je delodajalec "pozabil" od leta 2004.

Na enournem sestanku s predstavniki nekdanjih delavcev Steklarske nove v stečaju je Pahor tako dejal, da bo država v okviru pokojninske reforme preučila možnost poravnave neplačanih prispevkov za invalidsko in pokojninsko zavarovanje.

Predstavnik zaposlenih Stjepan Miklaužić pa je povedal, da jim je Pahor, ker so delali v državnem podjetju, ki je bilo v lasti Kapitalske je družbe, obljubil tudi izplačilo odpravnin, ne glede na to, koliko denarja se je nabralo v stečajni masi. Za obljubljeno poplačilo prispevkov bi država morala zagotoviti okrog 2,5 milijona evrov.

Na sestanku, ki se ga je udeležil tudi predsednik uprave Kapitalske družbe Borut Jamnik, je bilo dogovorjeno še, da se vse obljube zapišejo in se do konca naslednjega tedna pošljejo predstavnikom zaposlenih.

Miklaužić je pojasnil, da je Pahor zaradi izpolnitve danih obljub napovedal tudi spremembo zakona o stečaju ter zakona o invalidskem in pokojninskem zavarovanju.

Če vlada obljub ne bo uresničila ...
Sklepe sestanka bo Miklaužić predstavil delavcem, ki se bodo v prihodnjih dneh zbrali na zboru delavcev. Če obljube ne bodo uresničene, pa se bodo odločali o gladovni stavki ali protestu pred vladnim poslopjem v Ljubljani.

Miklaužić pa je že v četrtek napovedal, da so se s stečajnim upraviteljem Štefanom Rolo dogovorili, da bodo delno najeli proizvodnjo in opremo podjetja, če na prvem naroku, ki bo sredi oktobra, Rola ne bo našel kupca.

Takrat je tudi pojasnil, da bodo v primeru delnega najema Steklarske nove, ki je pred uvedbo stečaja zaposlovala 248 delavcev, v prvi fazi zaposlili od 20 do 25 delavcev. Na vprašanje, kako bodo zagotovili začetni, obratni kapital, je Miklaužić odgovoril, da bodo sami delavci prispevali denar, potreben za plačilo najemnine, surovin za en mesec in energije. Skupno bi tako morali zbrati 15.000 do 20.000 evrov.

E. S.
Prijavi napako
Komentarji
skitnica
# 23.09.2009 ob 17:23
infiniteLoop ; verjetno si mislil na velikega šefa Janšo,ko si podal komentar,ker ta pokvarjenost vodilnih in botrov s strani Janševe vlade, kot je videti je vse mogoče in sedaj bomo davkoplačevalci zopet plačali Janševo,Bajukovo ter Vizjakovo neznanje.
infiniteLoop
# 22.09.2009 ob 20:05
Verjetno ze ve koga sciti. Ce bi se prevec razkopavalo kako lahko neko podjetje 5 let ne placuje prispevkov, bi lahko bilo se vroce.
sunshine girl
# 22.09.2009 ob 19:23
Ne vem, od kod predsedniku vlade dovoljenje, da kar obljubi spremembo zakonodaje....se točno ve, kakšna je procedura....Namesto, da ta zakon spreminja, naj raje kaj naredi, da se bo vršil nadzor in da do takšnih stvari sploh ne bo prihajalo.

Sicer je pa sramota, da bodo sodniki dosegli poravnavo in že tako obubožano državo še dodatno potisnili na dno...
Oglasno sporočilo
link
Slovenska aplikacija za enostavno urejanje osebnih financ
12. november 2018 ob 10:50 Ali bi znali odgovoriti na vprašanje, kakšna je vaša trenutna finančna slika? Ne? Potem imamo za vas dobro novico: spletna aplikacija Eeezy finance lahko to stori za vas. Brezplačno.
Več novic ...
Kazalo