Novi trgovski center naj bi zaživel jeseni naslednje leto. Foto: MMC RTV SLO
Novi trgovski center naj bi zaživel jeseni naslednje leto. Foto: MMC RTV SLO
Denar
Grep za dokončanje projekta potrebuje 150 milijonov evrov. Foto: MMC RTV SLO

Konzorcij, ki ga sestavljajo NLB, Abanka Vipa, Banka Koper, Banka Celje, Sid banka in Gorenjska banka, namreč vodi prav NLB, ki bo tako investitorju v trgovski center ob novem stadionu, s katerim bo Ljubljana dobila 70.000 kvadratnih metrov novih nakupovalnih površin, priskrbel več kot polovico od načrtovanih 150 milijonov evrov posojila, poroča časnik Dnevnik.

V Grepu optimistični
O posojilu investitorju, to je družbi Grep, bo najverjetneje sredi aprila odločal kreditni odbor konzorcija. Podjetje na vprašanje, kaj se bo zgodilo, če posojila, ki ga za dokončanje projekta nujno potrebuje, ne bo dobilo, ne želi odgovoriti in je še vedno optimistično.

"Plan B smo izdelali, ko se je poslovila Delta, odtlej gre vse po načrtih,"pravijo in pojasnjujejo, da bo posojilo zadostovalo. Dodajajo še, da bo zavarovano s hipoteko na trgovsko središče.

Oddana že tretjina prostorov
Sicer pa bodo še pred podpisom pogodbe o posojilu prihodnji teden podpisovali dokumente o najemu trgovskih prostorov. Oddaja je dogovorjena že za tretjino vseh lokalov.

Glede na splošni gospodarski položaj pa ostaja odprto vprašanje, ali bo trgovsko središče sploh donosno. V Mercatorju, ki bo največji najemnik, o tem ne želijo dajati izjav, nekateri finančni strokovnjaki pa vztrajajo, da se bo to le težko zgodilo.

"Kupna moč pada, zato je novi center v nevarnosti"
"Statistični urad Republike Slovenije je prav včeraj objavil najnovejše podatke o realnih prihodkih od prodaje na drobno. Ta je bila letos februarja nižja kot lani v istem obdobju in nižja tudi od letošnjega januarja. Kupna moč prebivalstva torej v obdobju recesije očitno pada. Če k temu dodamo še dejstvo, da stadion in v njem predvideno trgovsko središče le en sam izvoz na obvoznici loči od največjega nakupovalnega središča v Evropi, je težko verjeti, da bo novi trgovski center kdaj resnično zaživel," je Dnevnik navedel enega izmed svojih neimenovanih virov.

Ta je kot primer za svoje besede spomnil na gradnjo enega največjih trgovskih središč v Zagrebu na Hrvaškem. "Tam se je zgodilo podobno. Center ni zaživel, zato so najemniki prostorov že pritisnili na lastnika, naj zniža cene najemnin, poleg tega pa so predlagali spremembo odpiralnega časa z 9. na 10. uro, ker v tem času prometa tako rekoč ni bilo."