Na statističnem uradu zatrjujejo, da so se plače v Sloveniji znižale. Foto: MMC RTV SLO
Na statističnem uradu zatrjujejo, da so se plače v Sloveniji znižale. Foto: MMC RTV SLO

Sektor države je imel na tekočem računu 456 milijonov evrov primanjkljaja, kar je 1,8 odstotne točke več kot lani.

Irena Križman, direktorica Sursa
Drobiž
V letu 2011 so se realne plače večkrat znižale, so poudarili na Sursu. Foto: EPA

Direktorica statističnega urada Irena Križman je povedala, da smo decembra imeli že četrto deflacijo letos, kar na letni ravni znižuje inflacijo. Poudarila je, da je na inflacijo na letni ravni najbolj vplivalo nižanje cen med letom, predvsem komunikacijskih storitev, v zadnjem četrtletju pa tudi obleke in obutve. Dražila se je hrana, brezalkoholne pijače, tobak in prevoz.

Umar: Na inflacijo najbolj vplivale cene energentov in hrane
Urad za makroekonomske analize in razvoj (Umar) trdi, da je na višino in gibanje inflacije letos pomembno vplivalo gibanje cen na mednarodnih trgih, predvsem višje cene energentov, na začetku leta tudi hrane. Kot so zapisali v izjavi za javnost, so višje cene energentov k letošnji inflaciji v Sloveniji prispevale okoli 0,9 odstotne točke, prav toliko tudi višje cene hrane.

V Umarju pričakujejo, da se bo umirjanje cen ob predvideni upočasnitvi gospodarske dejavnosti v Sloveniji in v celotnem evrskem območju nadaljevalo tudi v letu 2012.

"Zmanjševanje gospodarske dejavnosti"
Na novinarski konferenci Sursa, na kateri so predstavili gibanje cen v letu 2011 in končne podatke registrskega popisa 2011, je Križmanova povedala, da prihaja novi val krize, kar kaže gospodarska dejavnost, ki se je skozi vse leto zmanjševala.

Izpostavila je "izjemno zmanjšanje" naložb in porabe. Država je po njenih besedah sicer nekaj privarčevala, vendar se je primanjkljaj države povečal na pet odstotkov BDP-ja. "Sektor države je imel na tekočem računu 456 milijonov evrov primanjkljaja, kar je 1,8 odstotne točke več kot lani," je dejala in pojasnila, da so na primanjkljaj vplivale izredne transakcije, ki jih je država opravila. Križmanova je ob tem izpostavila dokapitalizacijo bank in prevzemanje dolga Slovenskih železnic.

Smer gibanja dolga je po besedah Križmanove tisto, kar bi moralo skrbeti. Konec leta 2010 je dolg znašal 38,8 odstotka BDP-ja in se je do konca tretjega četrtletja povečal na 44,4 odstotka, kar je 15,88 milijarde evrov. Letos pa se je dolg povečal že za skoraj 2,15 milijarde evrov oziroma 5,6 odstotne točke BDP-ja. Med obema četrtletjema se je za 6 milijonov zmanjšal, je dodala.

"Manjše plače in brezposelnost"
Križmanova je povedala, da so se letos realne plače nekajkrat znižale, velika težava pa je po njenem mnenju tudi brezposelnost. Registrska brezposelnost je bila od 11- do 12-odstotna, v Sloveniji je po njenih besedah brezposelnih okoli 111 tisoč ljudi.

Sektor države je imel na tekočem računu 456 milijonov evrov primanjkljaja, kar je 1,8 odstotne točke več kot lani.

Irena Križman, direktorica Sursa