Šušteršič Mramorju odgovarja:
Šušteršič Mramorju odgovarja: "Za odpravo kreditnega krča smo bankam dali že osem milijard evrov, pa podjetja še vedno ne dobijo kreditov". Zato aktualni finančni minister v tovrstne nasvete ne verjame. Foto: BoBo
"Se bojim, da ta poteza ni najbolj na mestu. Že iz preteklih izkušenj in izračunov vpliva dodatnih investicijskih olajšav, znižanja tudi stopenj davka na dohodek pravnih oseb in podobnih ukrepov smo ugotovili, da so učinki zanemarljivi oz. celo negativni," poudarja Mramor. Foto: MMC RTV SLO
Davčne razbremenitve: da ali ne?

Finančno ministrstvo pod vodstvom Janeza Šušteršiča je v začetku tedna predstavilo dva finančna zakona, s katerima želi vlada razbremeniti prebivalstvo in podjetja in bi bila lahko sprejeta že junija letos. Zaradi nižjih dohodnin, ki bi jih bili deležni tisti z nadpovprečnimi dohodki, ter višjih olajšav za vlaganja v opremo, raziskave in razvoj bo država izgubila okoli 150 milijonov evrov.

Vlada do 13. marca sprejema pripombe na zakona, ki pa sta bila že na začetku deležna ostrih kritik. Sindikati so že napovedali nasprotovanje rešitvam, oglasil se je tudi nekdanji finančni minister.

Mramor zgrožen nad Šušteršičem
Dušan Mramor
, finančni minister v vladi Antona Ropa, je nad potezo kolega Šušteršiča zgrožen. Pravi, da je to le populističen ukrep vlade, ki ne bo povečal ne povpraševanja ne gospodarske rasti. "Se bojim, da ta poteza ni najbolj na mestu. Že iz preteklih izkušenj in izračunov vpliva dodatnih investicijskih olajšav, znižanja tudi stopenj davka na dohodek pravnih oseb in podobnih ukrepov smo ugotovili, da so učinki zanemarljivi oz. celo negativni," poudarja.

Država naj bi letos po ocenah vlade porabila dobro milijardo evrov več, kot naj bi ustvarila. Načrtovan prihranek v višini okoli 650 milijonov evrov je zato nujen. A glede na to, da se namerava z davčno razbremenitvijo vlada odpovedati 150 milijonom evrov, je vprašanje, ali bo zastavljen varčevalni cilj sploh lahko dosegla. Finančni minister pa pomirja z besedami, da so vse skrbno preračunali.

"Ko smo sprejeli načrt na vladi oziroma tisti limit, do kam smemo priti, je bila ta razbremenitev že upoštevana. Tako da tukaj ni nekega dodatnega varčevanja, ki bi bilo zaradi tega potrebno," pravi Šušteršič.

Šušteršič: Bankam smo že dali osem milijard evrov
Mramor Šušteršiču svetuje, naj 150 milijonov evrov raje kot v nadpovprečno plačane posameznike in razvojna podjetja vloži v sprostitev posojilnega krča. Odpraviti bi bilo treba tudi administrativne ovire, kot so, denimo, dolgotrajni postopki za pridobitev gradbenega dovoljenja in umestitev objektov v prostor.

Zaradi tega namreč marsikateri investitor svojega denarja noče vložiti v Slovenijo. Šušteršič pa Mramorju odgovarja: "Za odpravo kreditnega krča smo bankam dali že osem milijard evrov, pa podjetja še vedno ne dobijo kreditov." Zato aktualni finančni minister v tovrstne nasvete ne verjame, je za TV Dnevnik poročal Erik Blatnik.

Davčne razbremenitve: da ali ne?