Kakšna bo usoda tokratne prodaje Mercatorja, bo znano v prihodnjih dneh. Foto: BoBo
Kakšna bo usoda tokratne prodaje Mercatorja, bo znano v prihodnjih dneh. Foto: BoBo
Laško vztraja: Za delnico Mercatorja 120 evrov

Čeprav je do uradnih informacij skorajda nemogoče priti, pa so neuradno tako Agrokor kot banke upnice še vedno pripravljene na kompromisno rešitev, torej nekoliko nižjo ceno in večje poplačilo posojil.

Največja lastnica, Pivovarna Laško, pa še vedno vztraja pri ceni 120 evrov za delnico. Če bi družba privolila v nižjo ceno od 120 evrov, bi, menijo finančni poznavalci, namreč sama postala nelikvidna.

Ujetnik tega preigravanja pa je sam Mercator. Banke upnice namreč še vedno niso podpisale dogovora o podaljšanju skoraj milijardnega dolga in zahtevajo vsaj 200-milijonsko razdolžitev trgovca. Banke naj bi do srede skušale doseči dogovor o podaljšanju posojil z vstopom novega lastnika, čeprav so že privolile tudi v načrt, po katerem bi Mercator ostal "sam".

Kompromisni dogovor? Morda ga sploh ne bo?
Cena delnice na ljubljanski borzi je v pričakovanju dogovora poskočila za štiri odstotke, a posel lahko še vedno propade - sploh če bo vmes posegla politika in če bo Laško res, kot namigujejo, sklicalo skupščino in lastnikom predlagalo, naj sami poiščejo rešitev. Ali bo na koncu cena 80 evrov za delnico in 226-milijonska dokapitalizacija, ali bo cena 100 evrov in nekoliko nižja, menda 150-milijonska razdolžitev, ali pa dogovora ne bo, bo mogoče znano že v sredo.

Po informacijah Televizije Slovenija bo nizozemska družba ING, ki pri prodaji zastopa konzorcij prodajalcev, še ta teden predsednici vlade in nadzornikom NLB-ja v posebnem pismu sporočila, da je Mercator, pa čeprav po nižji ceni, treba prodati Agrokorju.

Laško vztraja: Za delnico Mercatorja 120 evrov