Sibil Svilan svari, da mora Slovenija sprejeti ukrepe, s katerimi bomo obrestne mere zadolževanja spravili pod 5,8 odstotka. Foto: BoBo
Sibil Svilan svari, da mora Slovenija sprejeti ukrepe, s katerimi bomo obrestne mere zadolževanja spravili pod 5,8 odstotka. Foto: BoBo

Skok obrestne mere na državno obveznico je po besedah predsednika uprave Slovenske izvozne in razvojne banke (SID banke) Svilana jasno znamenje, da se je država znašla v položaju, ko se zelo težko zadolži na mednarodnih trgih. Pod temi pogoji bi vsako novo zadolževanje ocenjevali kot zadolževanje, nujno za preživetje, je za Delo povedal Svilan.

Kot je poudaril, pa Slovenija nujno potrebuje možnost za zadolžitev, saj morajo država in banke prihodnje leto vrniti okoli 5,5 milijarde evrov, pri čemer bo ta sredstva treba pridobiti na mednarodnem trgu.

Slovenija med "okuženimi" državami
Trg je Slovenijo uvrstil med države, kamor spadajo Grčija, Italija in Portugalska, zato je treba zdaj pokazati "izjemno fiskalno stabilnost in moč ukrepanja", in sicer tako, da se sprejme potrebne ukrepe, pove, kakšni so kazalniki države, in predstavi slovenske prednosti, je izpostavil Svilan.

"To počnejo vsi, Italijani, Portugalci, pa Irci, ki so pokazali, kaj se da narediti, in je njihova obrestna mera že pod kritično mejo. V nasprotnem primeru se bomo peljali skupaj s tem vlakom," je dodal.

Če bo kupoval ECB, bo še slabše
Odkup od ECB-ja je po njegovem mnenju slaba možnost. "To bi bilo problematično, ker ima Slovenija zelo nelikvidne obveznice. To bi hkrati pomenilo, da je Slovenija dokončno odšla v tisti klub evra, ki ima negativni predznak.

Če smo zelo pesimistični, lahko povemo, da so dogodki zadnjih dni, kar zadeva Italijo, zdaj pa tudi Slovenijo, nov kazalnik tega, kar države evra nehote razdvaja na različno težo in kvaliteto," je pojasnil.

Ko je bil čas, ni bilo reform
V današnji položaj so Slovenijo po njegovih besedah pripeljali padec pokojninske reforme in nekaterih drugih reformnih zakonov. "Slovenija se ni odločila za ukrepe, ki so bili v dobrih državah že sprejeti," je izpostavil.

Na vprašanje, kako na ceno zadolževanja države vpliva medvladje oz. brezvladje, pa je prvi mož SID banke odgovoril s primerjavo: "Belgija je že več kot 500 dni brez vlade, pa se zadolžuje veliko ugodneje kot Slovenija."