Med nadzornike Telekoma je prišla, na predlog holdinga, ki ga vodi, Glavina. Foto: BoBo
Med nadzornike Telekoma je prišla, na predlog holdinga, ki ga vodi, Glavina. Foto: BoBo
Janko Veber, Telekom Slovenije
Veber meni, da bi bila s prodajo Telekoma ogrožena varnost države. Foto: BoBo

.

Glavina se je lani iz anonimnosti povzpela na položaj vodje Slovenskega državnega holdinga (SDH), Kürner Čadova je odvetnica in nekdanja direktorica Smučarske zveze, Rajšić je bil med drugim predsednik nadzornega sveta srbskega Telekoma, Gorjupova pa trenutno vodi nadzornike HSE-ja.

O imenovanju Glavine so v SDH-ju pojasnili, da se s tem imenovanjem "izkazuje najvišja mogoča stopnja skrbnosti pri upravljanju kapitalskih naložb države".

Po njihovih besedah bodo nadzorniki lahko "poglobljeno in učinkovito nadzirali celotno poslovanje Telekoma Slovenije ter s tem prispevali k uspešnemu poslovanju družbe". "SDH je temeljito preveril tudi potencialna nasprotja interesov kandidatov, vključno z njihovo neodvisnostjo, in tudi z vidika teh dveh kriterijev ugotovil, da so kandidati primerni, sestava nadzornega sveta pa optimalna," so še poudarili v holdingu.

Za Jamnika imenovanje Glavine legitimno
Čeprav se je domnevalo, da bo med nadzorniki ostal dosedanji član Borut Jamnik, je položaj obdržala le Babičeva s Slovenskih železnic. Med morebitnimi nadzorniki se je omenjalo tudi svetovalca Pop TV-ja Tomislava Kalana, Uroša Mesojedca s Petrola in Roka Rozmana z Unicredit banke Slovenija.

Jamnik je glede imenovanja Glavine je dejal, da je povsem legitimno, da predsedujoči holdingu, ki upravlja s takšnim premoženjem, osebno prevzame odgovornost za tako pomembno naložbo v svojem portfelju. Odločitev je sicer označil za oportuno.

V ozadju imenovanja novih nadzornikov je bil po njegovih besedah sicer "izrazito kompleksen postopek, v katerega so bili vključeni tudi ustrezni strokovnjaki za upravljanje z viri". "Nadzorni svet si je za to vzel izjemno veliko časa, preveril vse morebitne konflikte interesov in vse to upošteval pri presoji oblikovanja lastnega volilnega predloga," je dejal Jamnik.

Vebru prisotnosti niso dovolili
Skupščine se je želel udeležiti tudi poslanec SD-ja Janko Veber, a mu tega zaradi dejstva, da se ni predhodno prijavil, niso dovolili. Veber je sicer vztrajal, da ima kot predstavnik ljudstva pravico prisostvovati na javni skupščini.

V izjavi medijem je med drugim izpostavil, da "Telekom razpolaga z vsemi obrambnimi načrti, ker ima podatke o varovanju pomembnih vojnih lokacij". Interes o njegovi prodaji tujcem po Vebrovih besedah kaže na to, da sta ogrožena ne le tehnološki razvoj in razvoj znanosti, temveč tudi varnost države.

Skupščina je skoraj soglasno potrdila tudi delitev dividend v višini pet evrov bruto na delnico, oz. 32,5 milijona evrov, kar je skoraj celoten bilančni dobiček za lani.

Skupščina razdelila skoraj celoten Telekomov dobiček
Telekom dobil nove nadzornike
Skupščina razdelila skoraj celoten Telekomov dobiček
Telekom dobil nove nadzornike