Za nakup Telekoma Srbija je prispelo pet ponudb. Foto: EPA
Za nakup Telekoma Srbija je prispelo pet ponudb. Foto: EPA

Ponudbo za Telekom Srbija je poleg kitajskega telekomunikacijskega podjetja in investicijskih skladov oddal ameriški zasebni sklad Apollo, ki bi skupaj s Telekomom Slovenije izpeljal združitev našega in srbskega operaterja. Združeno podjetje naj bi bilo pozneje prodano. Načrtovane podrobnosti posla pa niso znane.

Srbija prodaja svoj Telekom, ker vanj ne more vlagati. Prispelo je šest ponudb za nakup, proces pregleda ponudb in izbire kupca ali pogajanj bo še trajal. Za srbskega operaterja se potegujeta tudi ameriški sklad Apollo, ta je oddal ponudbo, in Telekom Slovenije, ki bi ustanovila skupno podjetje in nato združila našega s srbskim operaterjem. Posel je smiseln le, če bo dobiček na delnico Telekoma Slovenije zrasel, pravi Aleš Lokar iz KD Skladov.

"Na koncu pa je seveda pomembno, po kakšni ceni bo država dala delež Telekoma v skupno podjetje. Na neki način bo to determiniralo, po kakšni ceni se bo šlo čez nekaj let ven iz skupnega projekta. Najpomembneje pa je, kako se bo šlo ven iz projekta," pravi Lokar.

Neuradni načrt je, da bi Apollo in slovenska država čez čas prodala združeno podjetje, torej srbski in slovenski telekom. A Lokar opozarja, da se lahko spet pojavi argument neugodnih tržnih razmer in bo slovenska država ostala v lastništvu.

"Celoten postopek, to odlaganje, se lahko izkoristi, da se zadeva ne privatizira, da se Telekom ne proda in da se nekoč v prihodnosti to zlorabi," še poudarja Lokar.

V nasprotju s srbskimi so slovenske oblasti, ko gre za privatizacijo državnega Telekoma, pokazale veliko mero neodločnosti, nasprotovanja in mešanja prodajnega postopka. Zato je načrt, po katerem bi slovenska država vendarle izstopila iz lastništva telekomunikacij, vedno vprašljiv.