Revizijo zadnjih petih let poslovanja Intereurope sta zahtevala Kad in Sod. Foto: MMC RTV SLO
Revizijo zadnjih petih let poslovanja Intereurope sta zahtevala Kad in Sod. Foto: MMC RTV SLO

Posebna revizija, ki jo je opravila družba KPMG, odkriva tudi "velike vrzeli v korporacijskem upravljanju družbe". Predmet revizije so bili poleg terminala Čehov v Moskvi tudi nakup podjetja Zetatrans, najem prostorov na Kosovu, naložbe v osnovna sredstva družbe, naložbe v informacijsko tehnologijo in odprodaja nepremičnin.

Zaradi nezmožnosti pridobitve določenih dovoljenj za zagon carinskega terminala na lokaciji logističnega centra Čehov v Moskvi in zaradi neuresničevanja načrtovanega obsega poslovanja naložba v logistični terminal Čehov v tem trenutku tako za družbo Intereuropa East kot za poslovanje koncerna samega predstavlja veliko grožnjo, ugotavlja posebni revizor v poročilu, ki ga je Intereuropa objavila na spletnih straneh Ljubljanske borze.

Revizor: Intereuropa se je le s težavo ločila od dokumentov
Pri naložbi v Čehov je revizor ugotovil razkorak med nakupno ceno primerljivih zemljišč na lokaciji logističnega centra in vrednostmi, ki sta jih v računovodskih evidencah izkazali družbi Intereuropa East in Intereuropa. Revizor je naletel tudi na težave pri pridobivanju dokumentacije, saj naj bi jo Intereuropa posredovala po delih in kronološko neurejeno, nekatere osebe, ki naj bi bili za posamezne odločitve odgovorne, pa naj z njimi po lastnih trditvah ne bi bile seznanjene oziroma naj pri sprejemanju odločitev ne bi sodelovale.

Revizijo zahtevala Kad in Sod
Posebno revizijo sta zahtevala Kapitalska družba in Slovenska odškodninska družba.
Kad in Sod, ki imata v Intereuropi skupaj 15,1-odstotni delež, sta v zahtevi za uvedbo revizije, ki so jo aprila na skupščini potrdili delničarji, izrazila sum, da so se pri sklepanju določenih poslov izvajala negospodarna in škodljiva ravnanja.

Intereuropo po predčasni razrešitvi Andreja Lovšina vodi Ernest Gortan. Lovšina je nadzorni svet razrešil zaradi nedoseganja poslovnih ciljev in prekoračitve pooblastil.