Gradbena dela za hladilni stolp in glavni tehnološki objekt Teš 6 so se začela marca 2010 po pridobitvi ustreznih gradbenih dovoljenj. Foto: MMC RTV SLO
Gradbena dela za hladilni stolp in glavni tehnološki objekt Teš 6 so se začela marca 2010 po pridobitvi ustreznih gradbenih dovoljenj. Foto: MMC RTV SLO

Vodstvo Termoelektrarne Šoštanj načrtuje, da bodo letos končana gradbena dela na 162 metrov visokem hladilnem stolpu in gradbena dela na napravi za razžvepljevanje dimnih plinov. Pogodbena vrednost gradbenih del je ocenjena na okoli 25 milijonov evrov, celoten projekt gradnje Teš 6 pa na 1,3 milijarde evrov.

Na gradbišču bo veliko delavcev
Trenutno je na gradbišču 400 delavcev, saj dela na glavnem pogonskem objektu Teš 6 izvaja konzorcij Primorje-RGP, z Alstomovim prevzemom gradbišča pa je prišlo še dodatnih 30 delavcev. V največji konici prihodnje leto in v prvi polovici leta 2014 pa naj bi na gradbišču delalo od 1.500 do 1.800 delavcev.

Delavci bodo večinoma nastanjeni v občinah Šoštanj in Velenje pri zasebnih ponudnikih nastanitev, čeprav nastanitvene možnosti iščejo vse do Žalca. Namestitve za delavce ureja Alstom, Teš mu je dostavil le seznam ponudnikov nastanitev. Na šoštanjski občini sicer predvidevajo, da bo varnost v konici gradbenih del "delikatna". Zato so že sprejeli smernice za zagotovitev varnosti prebivalcev Šoštanja, varnosti v prometu in varnosti delavcev. Na gradbišču bodo postavili zabojnik za prvo pomoč, šoštanjska občina pa bo poskrbela tudi za kulturne in športne dogodke za delavce.

Gradnja že poteka, politika še neodločna
Medtem pa se politiki še vedno niso odločili, ali bi podprli nadaljevanje gradnje šestega bloka. Za projekt je namreč treba dati poroštvo države, če želijo dobiti dodatna posojila Evropska investicijske banke. Vse glasnejši so tudi nasprotniki Teša 6, ki opozarjajo na okoljske težave, emisije in posledično kazni, ki bi lahko doletele našo državo.