Gospodarstvo

Poudarki

  • Projekt Teš 6 ocenjen na 1,3 milijarde evrov
  • Tot upa, da bo zakon sprejet čim prej
  • Globa še vedno "grozi"
  • Nevladne organizacije za moratorij
Termoelektrarna Šoštanj
Teš soglasja za začetek priprav na montažo kotla Alstomu za zdaj sicer še ni izdal, saj bodo v Šoštanju počakali na uradno stališče vlade do gradnje šestega bloka. Foto: BoBo
SImon Tot
Prvi mož Teša Simon Tot upa, da bo zakon o poroštvu za Teš 6 sprejet v najkrajšem mogočem času. Foto: MMC RTV SLO

Dodaj v

Vlada še ni sprejela odločitve o Tešu 6

Če ne bo poroštva, ne bo denarja in ne gradnje
16. februar 2012 ob 07:33,
zadnji poseg: 16. februar 2012 ob 13:10
Šoštanj/Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Vlada še ni sprejela odločitve glede predloga zakona o poroštvu za šesti blok Teša, s katerim bi jamčila za 440 milijonov evrov posojila Evropske investicijske banke.

Minister za finance Janez Šušteršič je na tiskovni konferenci po seji vlade pojasnil, je vlada zaradi dozdajšnjega dogajanja okoli šestega bloka Termoelektrane Šoštanj "zaskrbljena", zato odločitve danes še ni sprejela. Ob tem je Šušteršič poudaril, da so ugotovili, da je poroštvo države še vedno cenejše od tega, da bi se Teš sam zadolžil oz. dal za poroštvo svoje premoženje.

Dobavitelj glavne tehnološke opreme francosko podjetje Alstom je od Termoelektrarne Šoštanj v sredo, kot je bilo to določeno s pogodbo, prevzel gradbišče šestega blok in bo že ta mesec začel pripravljalna dela za montažo primarne jeklene konstrukcije oz. ogrodja kotlovskih naprav.

S francoskim podjetjem so se v Tešu namreč dogovorili, da bo Alstom na začetku vsa pripravljalna dela izvajal tako, da bodo škoda in s tem povezane pogodbene odškodnine zaradi zamud pri pridobivanju poroštva čim manjše. Že aprila pa nameravajo začeti montirati sekundarno konstrukcijo.

Globa še vedno "grozi"
Ker Teš za zdaj Alstomu soglasja za začetek priprav na montažo kotla še ni izdal, saj čaka na uradno stališče vlade do gradnje šestega bloka in odločitve, ali bo država jamčila za 440-milijonsko posojilo, termoelektrarni še vedno grozi plačevanje pogodbene globe (100.000 evrov na dan). A za zdaj so v Alstomu razumevajoči, saj jim je vodstvo termoelektrarne med drugim pojasnilo tudi, da je vlada šele pred kratkim začela delati s polnimi pooblastili.

Tot upa, da bo zakon sprejet čim prej
Direktor Teša Simon Tot je v sredo izrazil upanje, da bo zakon o šestem bloku sprejet v najkrajšem mogočem času, saj je zelo težko napovedati, do kdaj Tešu zaradi zamude ne bo treba plačevati pogodbene kazni. "Upamo, da smo pridobili nekaj dni časa," je še poudaril.

Da bo vlada na današnji seji odločala ravno o tem, je v torek napovedal finančni minister Janez Šušteršič, medtem ko na dnevnem redu seje te teme za zdaj ni.

V parlamentarnem postopku je sicer že en predlog zakona o državnem poroštvu za Teš 6, ki ga je vložil poslanec SD-ja Srečko Meh, vendar je ta do zdaj zbral le 16 od 23 potrebnih podpisov za hitro obravnavo zakona v parlamentu. Če izredne seje državnega zbora o tem zakonu ne bo, ga bodo verjetno obravnavali na redni marčevski seji, saj ima že deset podpisnikov.

Projekt Teš 6 ocenjen na 1,3 milijarde evrov
Kot je že omenjeno, bo z zakonom o poroštvu država jamčila za 440 milijonov evrov posojila Evropske investicijske banke, v Šoštanju pa so pri isti banki najeli še 110 milijonov evrov posojila, zavarovanega z bančno garancijo. Poleg tega so dobili še 200 milijonov evrov posojila pri Evropski banki za obnovo in razvoj, ki pa državnega poroštva ni zahtevala. Projekt gradnje šestega bloka Termoelektrarne Šoštanj je zdaj ocenjen na 1,3 milijarde evrov.

Nevladne organizacije za moratorij
Medtem pa se številne nevladne organizacije (med njimi tudi Greenpeace v Sloveniji, Umanotera, Focus, Inštitut za trajnostni razvoj, Ekologi brez meja itd.) zavzemajo za šestmesečni moratorij na odločanje o projektu, skupnost aktivnih državljanov, ki so se poimenovali Tretji člen, pa je na svoji spletni strani objavila peticijo k etični odločitvi o nadaljevanju gradnje Teša 6. Poziv je do zdaj podpisalo malo manj kot 1.300 ljudi.

T. K. B.
Prijavi napako
Komentarji
vojnomir
# 16.02.2012 ob 10:04
TEŠ 6 je edina sprejemljiva oblika za Slovenijo v tem trenutku poleg NEK 2, katerega postavljanje bi vzelo več časa. Dejstvo je, da je Slovenija hudo odvisna od uvoza električne energije celo v času krize. V predkriznem času pa je uvoz pomenil že takšne odstotke, da je pomenil ogrožanje omrežja. Če hočemo razvoj in napredek potrebujemo stabilno in poceni električno energijo, toda za to imamo zgolj omejena sredstva. Torej moramo paziti, da s temi sredstvi dobimo čimvečje kapacitete.
In termoelektrarne so takšen primer, ki se uporablja tudi v razvitem svetu, recimo Nemčiji.

Vetrne, sončne in podobne elektrarne so pa zgolj pljunek v morje in Slovenija trenutno nima denarja za tovrstne "nadstandarde". Naj se s tem ukvarjajo zasebni investitorji s svojim denarjem, elektriko pa naj prodajajo na trgu. Z upanjem, da država predpiše tržno ceno ne pa kot pri sončnih elektrarnah, ki dosegajo 3x tržne cene.
80ris
# 16.02.2012 ob 09:23
PONOS iz kje si kaj nastavljen da povsod ko se omenja TEŠ 6 nakladaš brezveze, pa pojma nimaš o alternativah. Malce osnov elektrotehnike ti nebi škodilo, da bi vsaj malce razumel kaj pomeni 1GWh električne energije, ne pa to menjati z kWh sončnih elektrarn. Ma brezveze nakladat.....sam ko pa bereš od enih ki pametujejo pa pojma nimajo kako sistem deluje te pa prisili da napišeš nekaj....
AndrejP
# 16.02.2012 ob 09:59
PONOS, na eno zadevo si ali pozabil ali pa jo namerno ignoriral v svojih t.im. dejstvih. Namrec kaksen je dejanski izkoristek vetrnice z nazivno mocjo 1MW? Ce smo zelo optimisticni lahko racunamo na tak izkoristek kot npr. Kentish Flats pri britanski obali (cesar seveda pri nas ne moremo doseci ker nikjer nimamo tako konstantnega vetra kot je na Severnem morju) in smo na ranga 35% izkoristka. Tako da moras za 600MW ceno pomnoziti s 3. Potem pa je vprasanje ce se se vedno splaca. Ce sploh ne govorimo o tem, da je za tak projekt potrebna velika povrsina in optimalna razporeditev, kar je pri vecjem stevilu vetrnic zelo tezko zagotoviti.
vokindos
# 16.02.2012 ob 09:48
@PONOS argumenti:
- nadomestek izpada el.energije zaradi zaustavitve TEŠ4 in TEŠ5
TEŠ pokriva 1/3 proizvedene el.energije v Sloveniji
- vedno večja poraba el. energije v Sloveniji
- nemoteno oskrbovanje z el. energijo takrat, ko ne bo vode, vetra (Slovenija mimogrede ni destinacija za vetrne elektrarne), sonca...
- in lepo bi bilo, če bi bil kot zagovornik TEŠ6 plačan, zelo lepo

Pa še, ko razglabljaš o lastni rabi. Misliš, da pri alternativnih virih pomožne naprave delujejo na zrak. Joj joj
rabelj
# 16.02.2012 ob 09:23
Salomonska rešitev- zgradijo naj TEŠ 6 do konca, ta čas pa naj KPK in policija dobita dokaze o zaenkrat močnooo utemeljenih sumih korupcije. Ko bo TEŠ 6 zgrajen pa sledijo tožbe in kazni v višini celokupne gradnje. Tako večina podkupnin ostane v Sloveniji (ker niso nikjer uradno zavedene) na račun kazni pa dobimo še napol zastonj termoelektrarno.

Lahko pa vsi Slovenci skupaj zafrknemo ta energetski lobi, ugasnemo TV ali računalnik in se gremo kako namizno družinsko igrico z družino ali prijatelji. Pri nas to vse bolj prakticiramo in se imamo lepo pa še račun za elektriko je nižji ;)
bbs
# 16.02.2012 ob 10:29
pustite g. Ponos lepo na miru

saj je dober človek, a je vernik svoje filozifije. Vernik kot veste, ne upoštevar ealnosti, ampak slepo verjame naukom svoje vere, in svojim apostolom. Isto kot katološki ali partizanski verniki. Slepo verjamejo v sveto neumnost, uporaba možganov kot rezultat evolucije jih ne zanima. Glede na kronično funkcionalno nepismenost oz celo zabitost Slovencev, ki se izraža v debilnem stavku KOMU PA NAJ VERJAMEMO?, je rezultat znan.

LP!
vokindos
# 16.02.2012 ob 09:19
in spet ja tale stran od @PONOS-a, ki bo spet trosil neke statistične podatke, ki seveda ne držijo. Čisto tako, si se kdaj vprašal ko si prižgal luč, iz hladilnika vzel hladno pivo..., od kje elektrika?! Verjetno se ti zdi samo po sebi umevno, da pač luč zasveti, da hladilnik deluje, saj konec koncev plačaš el. energijo vsak mesec. Zakaj se voziš z avomobilom, avobusom, vlakom, greš na dopust z letalom? To so še večji onesnaževalci okolja. Seveda pa ti gledaš samo TEŠ6.
gorcin
# 16.02.2012 ob 16:24
In koliko bo končna številka? 1.3 milijarde? Ali 1.3 x Pi?
samburin
# 16.02.2012 ob 15:01
Treba je tja poslat kriminaliste pa nobene garancije!!!
suntzu
# 16.02.2012 ob 14:38
Alternativni viri energije=lahko je srati s polno ritjo.

Alfa in omega je proizvodnja zadostne količine električne energije, brez nihanj v napetosti in s frekvenco 50 HZ. Alternativci in nevedneži, električna energija, ki jo elektrarne dobavljajo v omrežje sestoji iz jalove električne energije in delovne električne (VAR) energije (W), jalova je npr. potrebna za magnetenje strojev ...stvar ni tako trivialna
Hočem reči, da je potrebno imeti v omrežju nekaj močnih proizvajalcev energije. Eden izmed takih stebrov je Nuklearka, ki deluje od remonta do remonta na 100% moči (če je vse kot se spodobi), TEŠ pa potrebujemo, ker je za razliko od Nuklearke bolj fleksibilna, lažje spreminja moč, output in tako vzdržuje frekvenco v omrežju...ko se poveča poraba elektrike, začne frekvenca v omrežju padati...TEŠ dvigne moč in reši omrežje pred izpadom...podobno lahko moč dodajajo ali odvzemajo hidrocentrale z odpiranjem ali zapiranjem zapornic. Nuklearko pa je v njeni življenski dobi smiselno iztrošit do konca, zato dela na 100% moči, kar je tudi najbolj varno in ekonomsko opravičeno (razen nekaj Francoskih nukleark, praviloma vse delajo v pasu na 100% moči).
Razni alternativni viri energije, težko zagotavljajo tako kvalitetno električno energijo, kot jo veliki proizvajalci.
Manjši alternativni proizvajalci lahko povzročijo nezaželena nihanja v omrežju, ki lahko pripeljejo do razpada sistema. Ne pravim, da se ne sme uporabljati alternativ, nasprotno prav je da se, vendar ob obstoječih energetskih velikanih, ki držijo omrežje. Če povečamo delež alternativnih virov nujno sledijo spremembe elektrodistribucijskega omrežja, da lahko prenaša takšna močna nihanja v proizvodnji in porabi. Mislim, da bi v tem primeru dnevno menjavali žarnice, da o škodi na fini elektroniki ne govorim.
Potrebujemo poceni in kvalitetno električno energijio...v prvi vrsti so to hidro, termo in jedrske elektrarne...ostali viri pa ostajajo dobrodošla dopolnitev.
Mi je pa žal, da bo takšna elektrarna TEŠ 6 precej dražja kot pa podobne v tujini...pač korupcija in klientelizem...ampak očitno brez tega pri nas ne zraste nič :(
80ris
# 16.02.2012 ob 10:13
PONOS ti je že kar vokindos odgovoril večino. Ampak če še ne kapiraš bom še malenkost dodal...tako na hitro

TEŠ blok 4 in blok 3 se ustavita z zagonom bloka 6...življenska doba pač (sta tudi v dokaj slabem stanju) blok 5 naj bi bila hladna rezerva, ampak bo najverjetneje še kar nekaj MW proizvedel poleg bloka 6....se pravi po letu 2015 nekje b4 in b3 300MW manj moči v SLO

poleg tega TET blok 4 110 MW (tudi kar v slabem stanju življenska doba) sicer še ni določeno kdaj naj bi prenehal delovati, ampak po letu 2014 če ga ne obnovijo bo tudi ta termo energija manj.

torej skupaj 410 MW manj.....poraba v SLO konstantno narašča....uvozne kapacitete so omejene...(in potem bi nadomeščali z soncem in vetrom...hidro se gradijo ta velke in se še bodo ampak kapacitete so znane in tu smo omejeni)...termo energija se rabi in se bo še kar nekaj časa rabila....dokler pač nebo alternative da takšno moč nadomesti (izvzamem NEK..ki se bo tudi rabila).

poleg tega, so primeri ko pride do okvar termo bloka in ni hidro energije (suša) nažalost nadomeščamo energijo tudi z plinom ki je ohoho dražji, ampak to je potrebno da se sistem ne poruši...v tem primeru pač ni nekega govora, ker vam še doma luč normalno sveti.

torej mi to energijo rabimo in jo še bomo rabili in ne pišite tukaj ljudje, ki se ne razumete v to in vidite samo korupcijo itd....ta je in bo v SLO nažalost je tako.
atal
# 16.02.2012 ob 10:07
Na koncesijo za elektrarno na vodi pa čakaš 2 leti, če jo sploh dočakaš.
Mike1825
# 16.02.2012 ob 09:56
PONOS
1. Delovna mesta.
2. Konstantna proizvodnja ne glede na vreme.
3. Daljinsko ogrevanje.
PONOS
# 16.02.2012 ob 09:11
Torej če dodamo stroške obratovanja nas pride TEŠ6 3 miliarde€
Pa dober tek
PONOS
# 16.02.2012 ob 08:53
Seveda sem sam za razpršitev obnovljivih virov ki so neprimerno cenejša.
Za okolico bolj sprejemljiva.
In dolgoročno vzdrževanje je cenejše...
erzo45
# 16.02.2012 ob 08:36
Tako kot je enkrat pisalo v delu povsem drži:
''TEŠ 6 je klientelističen, netransparenten in družbeno škodljiv projekt, katerega nadaljevanje je treba z vsemi sredstvi onemogočiti, njegove nosilce in botre pa postaviti pred sodišče zaradi že povzročene finančne škode za celo Slovenijo''.
Električno energijo potrebujemo in ogromno so nam s tem projektom že pokradli. V tej situaciji predlagam da se nardi tako:
Državni zbor naj prepove zadolževanje države zanj. Država kot lastnica projekta naj ponudi in dovoli tujemu dobavitelju opreme, ki je že prejel na stotine milijonov evrov, da vstopi v projekt ter odgovorno prevzame njegovo realizacijo in upravljanje pod enakimi pogoji. Vanj naj investira manjkajoča sredstva, da projekt lahko konča in ga v skladu z znanim »petjem« o učinkovitosti in transparentnosti projekta TEŠ 6 z njegovim kadrom 15 let odgovorno upravlja; tolikšen je pač potrebni čas obratovanja za povrnitev oplemenitenih vloženih sredstev po NIP 4.

Ampak tako bi blo če bi pravna država delovala in če bi bilo kaj odgovornosti.
bačanc
# 17.02.2012 ob 11:46
teš 6 najbolj zgrešen projekt v zgodovini Slovenije. Kje so vetrne, sončne elektrarne, elektrarne na geotermalno energijo??? toliko zastonj energije je v Sloveniji mi pa gradit termoelektrarne, jedrske...Nekdo bo s5 pobral na tisoče € državnega denarja...čez par let pa bo država še kazni plačevala,ker preveč onesnažujemo okolje...://// nafta,premog...so energija 20.stoletja!!!
PONOS
# 16.02.2012 ob 15:32
AndrejP
Ehhm ker ne upoštevaš vseh stroškov v dobi obratovanja,pri veterni energiji nimaš nobenih dodatnih stroškov samo pihlja in energija se dela tukaj pa plačuješ premog-ta prinaša pepel ki je celo malo radioaktiven-to povzroča dim in kisel dež-to povzroča škodo naravi in ljudem v 17 letih za 500mio€.
Kot sem pa že stokrat napisal bi bile poleg vetrnic-sončni kolektorji,hidroelektrarne in geotermalna energija dogrevana z biomaso.
To je ceneje,bolje,čistejše in trajnejše.
xavi
# 16.02.2012 ob 15:29
Gradimo najdražjo termoelektrarno na svetu, v višini 1400 milijonov evrov, (prvotna cena je bila 600 milijonov!), ki ne izpolnjuje kriterijev ekonomske uspešnosti projekta in ki bo zato zagotovo vplivala na višjo ceno električne energije ali pa pomembno zmanjšala investicijski potencial slovenske energetike za investicije v obnovljive vire energije, kot je na primer gradnja štirih hidroelektrarn na srednji Savi. To je seveda popolnoma nesprejemljivo in neodgovorno je podpirati tak projekt.To je izjava prejšnje ministrice za gospodarstvo, pa kljub temu do danes ni bilo nikakršnih zaznanih sprememb v projektu. Dejstvo je da je projekt napram podobnim v svetu 2x preplačan.
nad
# 16.02.2012 ob 15:20
Ta šaljivec Meh je vložil predlog za spremembo zakona. Pri tem pa ni minil teden, ko je v parlamentu prav nesramno zlival gnev in gnojnico na novo vlado. Model bi si moral zapomniti staro pravilo, da ne zajebavaš krokodila, dokler ne preplavaš Nila.
adnan1984
# 16.02.2012 ob 14:34
Samo en ukrep naj naredijo, pa imamo za najmanj 10 posto prišparane elektrike. Vsako drugo luč iz javne napeljave naj ugasnejo pa imamo. Ker je osvetljeno kot, da kličemo marsovce.Pa recimo prideš v fabriko, ki je po nepotrebnem osvetljena 100 na uro.
Sam ljudje ne veste, da elektro lobij dela na tem, da se čimveč elektrike porabi in vzporedno s tem čim več zasluži. Alfa in omega vsega tega.
Pa djaba je vsem nam prepucavanje okol teš 6, nek 2na 10, pa c02 nateg itd..... Lobiji bodo svoje nardil in vse to na plečih naroda. Mi smo pa tok butasti, da tega ne vidmo.
L.p.!
kolibri123
# 16.02.2012 ob 11:51
nAJ OBNOVIJO ZA 130 MIO 4. IN 5. blok, to je za 20 let več kot dovolj umazane elektrike. V kratkem grejo v maloro in bankrot vsi nesmiselni in bankrotni porabniki velikih količin elektrike, Talum, železarne....

Tu so tisti milijoni, ki naj jih nova vlada špara in prišpara, ne pa da na minimalcih, penzijah in sociali šparajo.
PONOS
# 16.02.2012 ob 11:45
vokindos
Ne morem da ne bi komentiral ta zavajanja.
Ko je govora o biomasi, gozdovi so naše največje bogastvo. In nekateri bi jih kar posekali in pokurili za proizvodnjo el.energije.
Biomasa je skupno ime za odmrl organski material, predvsem rastlinskega izvora, ki ga človek lahko uporablja za pridobivanje energije torej ne samo gozd ampak podrastje,listje itd..
Vsako leto se obnovi in ima 25%več energetske vrednosti kot letna načrpana nafta.
BJNW
# 16.02.2012 ob 11:13
"Si bodo v Šoštanju lahko oddahnili?" raj se vprašte če bojo sploh lahk še kdj vdahnili XD mal veči problem je folk okrog ko pa vse te političke nebuloze se vm ne zdi??
mcnabb
# 16.02.2012 ob 11:06
Ja imajo Nemci in Danci ogromno vetrnih elektrarn...ne veste pa verjetno tega da Nemci z njimi proizvedejo le okoli 2% potrebne energije! Norvežani se pa tudi ne pritožujejo ker imajo Danci toliko VE ker potem jim krepko zaračunavajo potrebno energijo ko vetra ni...in to je dostikrat. Saj nima smisla...vsak drgne svoje in pri tem ne popušča stvar je samo v tem da o teh stvareh ne odločajo strokovnjaki ampak laiki...zato se energetikom ne da ukvarjati s tem ker je to brez uspeha...potem pa razni ekonomisti, pravniki in drugi družboslovci pametujejo o tem kaj je dobro in kaj ne. Naj oni pregledajo ekonomski del, tehnični pa pustijo strokovnjakom.

Se pa strinjam s tem da naš lignit ni kvaliteten in močno obremenjuje okolje z žveplom. Po mojem mnenju bi bilo najbolje zgraditi še eno jedrsko elektrarno, ampak...saj veste kdo vse je proti...vedno eni in isti.
Re
# 16.02.2012 ob 10:59
Gradnja TEŠ 6 je nuja za Slovenijo. Predvsem zaradi specifike električne energije, ki se je ne da skladiščiti temveč je treba proizvodnjo v vsakem trenutku prilagajati porabi. Termoelekrarna je najbolj fleksibilna in neodvisna oblika proizvodnje električne energije, zato vsaka država, ki si ne želi mrkov, potrebuje, poleg drugih "tovarn" elektrike tudi termoelektrarne. Elektrika iz termoelektrarne je še vedno najcenejša.
mcnabb
# 16.02.2012 ob 10:37
PONOS...pa saj ne moreš ničesar narediti pri nas brez tega da se ti nekdo ne bi uprl. HE so še najbolj učinkovite kar se tiče obnovljivih virov energije, ampak: Drava je v 98% že izkoriščena, Spodnja Sava ima še nekaj rezerv, kjer pa trenutno potekajo gradnje HE. Tu se pa potem konča...Mure se ne sme izkoriščati ker se "okoljevarstveniki" borijo proti vsem spremembam. Isto velja za Volovje reber...borijo se proti temu da bo to motilo ptiče, da si risi in druge živali ne upajo hoditi 200 metrov stran od naprav, ki so hrupne...nesmisel...kako potem karkoli narediti.

Pa še za vetrne elektrarne (VE): izkoristek VE je 15-20% pa vzemimo 20%...mi rabimo recimo 1000MW...torej 5000MW vetrnih elektrarn...se pravi 5000 vetrnih elektrarn z 1MW inštalirane moči. Ampak to ni samo to...ti moraš od teh VE izpeljati še daljnovode - pa vidimo da je to 50 110 kV daljnovodov. Ja? No in kako je spet z gradnjo daljnovodov pri nas?
Pa ne mi prosim o kakšnem kablovodu, ki gre pod zemljo, ker je kot prvo ta izbira zelo draga + to da pri kablovodu razkoplješ oziroma uničiš kar 15 metrov širine.
Mike1825
# 16.02.2012 ob 10:35
PONOS
Pa dajmo en primer smo sredi poletja nivo vode je majhen, veter šibak in ura je 23:00, kako boš jeklarni štore zagotovil električno energijo iz alternativnih virov?
vokindos
# 16.02.2012 ob 08:38
@velikovec in katera tehnologija pa je po tvoje tista prava?
*X*2*
# 16.02.2012 ob 08:25
Verjamem v pozitivno rešitev o poroštvu.
Kejkoo
# 16.02.2012 ob 08:06
Za začetek: Slovenija sploh nima zalog premoga.

Lignit je zelo slab nadomestek, oziroma sploh ni nadomestek.
Vojko Kogej
# 22.02.2012 ob 01:39
TEŠ 6 se splača ustaviti kadarkoli! Posodobiti bloka 4 in 5 in bo elektrika pol cenejša! Za kredit za TEŠ 6 naj zastavijo kar TEŠ 6, če je res tako dober projekt, pa da vidimo kaj bodo rekli bankirji :-)

TEŠ 6 je NACIONALNA KATASTROFA, največji nateg Slovencev po 2WW: http://www.rtvslo.si/blog/vojko-kogej/nacionalna-katastrofa-tes-6/68866
sanja25
# 17.02.2012 ob 12:54
kingstone
In kje bomo mi kupili rudnike?:) Aja mi imamo LIGNIT, premog za katerega smo se že v osnovni šoli učili, da je najslabše kakovosti in seveda naš rudnik je že precej izčrpan. :) Torej vidva strokovnjaka pojasnita mi to.
Bolek
# 17.02.2012 ob 09:56
ESSEN/KATTOWITZ (dpa-AFX) - Der Essener Energiekonzern RWE plant in einem Gemeinschaftsunternehmen in Polen den Bau eines 1,5 Milliarden Euro teuren Steinkohlekraftwerks. Die Anlage solle 800 Megawatt leisten und einen Wirkungsgrad von 46 Prozent erreichen, teilte RWE am Donnerstag in Essen mit. Bei den gegenwärtigen Anlagen liege der Wirkungsgrad bei 33 bis 35 Prozent.

Prevod clanka o novi termoelektrarni na Poljskem:
Nemsko energetsko podjetje RWE je ustanovilo skupno podjetje na Poljskem za izgradnjo elektrarne na premog, ki bo stala 1,5 miljarde evrov. Elektrarna bo imela moc 800 MW in bo imela izkoristek 46% , je RWE sporocil v cetrtek v Essnu. Izkoristek obstojecih sistemov leži pri 33 do 35%.

Toliko o ceni ene elektrarne na premog. Za 600 mio evrov pa jo lahko zgradi samo Golobic.

Sicer pa ima AndrejP popolnoma prav. Ponos in podobni so pa sanjaci in naj povedo, koliko vetrnih elekrarn ze imamo v Sloveniji.
kingstone
# 17.02.2012 ob 07:25
sanja25, vidim da ti nisi prav dobro informirana (v žurnalu in na rtvslo ter 24h ne piše vseh stvari). NEMČIJA, vaša preljuba vzornica veternic gre nazaj na premog. na veliko gradijo termoelektrarne in pokupili so veliko poljskih premogovnikov.
če si nevedna nismo mi krivi... prav tako strokovnjak SRAMOTA.
LosAlamos
# 16.02.2012 ob 19:59
Vseskozi se govori o ocenjeni vrednosti in ne o predračunu.
sanja25
# 16.02.2012 ob 18:54
LosAlamos
Ne rabim ekonomije za to preprosto vprašanje tebi ki se očitno na to spoznaš. Povej mi za EN vladni projekt, kjer je bil končni račun nižji od prej napovedanega.
suntzu
# 16.02.2012 ob 18:21
@ PONOS

Vse lepo in prav, razpršiti alternativne vire, biomasa z geotermalno energijo. Problem je nasploh v distribucijskem omrežju, tako našem, kot tudi Evropskem oz. Svetovnem nasploh.

Ko pride do večje porabe elektrike, npr. zjutraj ko vsi zaženejo mašinerijo, dobiš v TEŠ ali recimo v TEB s takorekoč pritiskom na gumb kar nekaj 10 MW elektrike, tega od sončnih ali vetrnih elektrarn ne moreš dobiti, v najboljšem primeru lahko le zmanjšaš output in tako vzdržuješ neko kvazi konstantno moč. Poleg tega dnevna poraba energija ne nujno sovpada z vrhunci razpoložljive energije iz sončnih elektrarn. Če bi se šli samo alternativne vire ( mislim predvsem sonce in veter) bi potrebovali instalirano moč naprav za proizvodnjo nekje za faktor 10 večjo kot je predvidena poraba.
Brez večjih proizvajalcev elektrike, ki so takorekoč neodvisni od vremena ne bo šlo...sploh pa ne če hočemo imeti zanesljivo in poceni elektriko ter nenazadnje tudi tako oživiti gospodarstvo.

Pa brez zamere.
PONOS
# 16.02.2012 ob 15:33
napaka-Sončne elektrarna ne kolektorji
LosAlamos
# 16.02.2012 ob 14:37
Sanja25

Velik delež povečanja ocene iz 600 na 1200 mio je prispevalo tudi drastično povečanje surovin od leta 2008, ko so delali ocene.
Če pa že govoriš o ocenah to pomeni da so to samo ocene! Nekaj prijemov ekonomije ti ne bi škodilo.
LosAlamos
# 16.02.2012 ob 14:09
Lahko rečem samo PISDE. Pred volitvami tako, zdaj pa drugače....
sanja25
# 16.02.2012 ob 13:46
Res čudno kako se vse ostale evropske države niso odločile, da gredo nazaj na premog. :) Naj vprašajo naše politike kaj je najboljše za njih. Bah kaj boš z obnovljivimi viri, premog je gorivo prihodnosti! Predlagam izvoz ideje v vse evropske države, naj jih naši politiki še tam razsvetlijo v kakšni temi živijo. Premog je zakon, največji zakon pa je lignit! :)
kingstone
# 16.02.2012 ob 13:18
krasne ideje pa so tudi da naj gredo v stečaj veliki porabniki elektrike.
ja, NSI ima res take ideje, gospodarstvo je potrebno uničit in cerkve graditi...
krasni novi svet...
kingstone
# 16.02.2012 ob 13:14
plin naj bi našli v Lendavi
to je odgovor ODGOVORNIH okoljevarstvenikov...
sanja25
# 16.02.2012 ob 12:31
vokindos
In kaj si ti predstavljaš pod biomaso' Menda ne misliš da za njo izsekavajo zdrava debla in cele gozdove? Ti je prej nekdo že lepo pojasnil kaj to je. In kaj za tebe pomeni poroštvo? Kaj če TEŠ ne bo mogel odplačevati, kdo bo potem odplačeval? Naj ti namignem zanimivo vzporednico z DARS-om.
vokindos
# 16.02.2012 ob 12:16
Sem že hotela nehati, ker se mi zdi že brez veze raspravljati z ljudmi, ki ne razmišljajo realno. N zavajajte. Poroštvo ne pomeni, da bo denar dala država. Kredit bo odplačeval TEŠ. @sanja25 ne sanja se ti, razmišljaj kaj pišeš. Kot gozdar (glede na napad na mene), se raje drži biomase.
sanja25
# 16.02.2012 ob 11:53
S tem denarjem bi izničili naš dolg 800 milijonov, pa še na plusu bi bili.:)
kolibri123
# 16.02.2012 ob 11:48
To je naš denar!

R E F E R E N D U M
PONOS
# 16.02.2012 ob 11:27
bbs
Še to bom objavil in bom končal.

2007 se je po svetu vložilo 148 Milliard dollarjev v alternativne vire prbl 60% več kot 2006
2010-11smo že pri 211 Miliard dollarjev
Od tega največ na Kiajskem,ZDA in EU
V Nemčiji je bila leta 2005 določena prognoza da bi do 2030 30%potreb po elektriki pokrili z alternativnimi viri.To so dosegli že 2007.
IEA je pričakovala v World Energy Outlook 2002 za 2020 rast proizvodnje veterne energije na 100.000 MW .Ta vrednost je bila že 2008 presežena in to več kot za 20 % .
To so dejstva.Tisti ki se ne obrne zaostane in kupuje staro tehnologijo.
Zato bbs zaklopke dol in poglej resnici v oči.
sanja25
# 16.02.2012 ob 11:26
In bomo premog uvažali iz kitajske? :) Mene predvsem zanima če nihče ne opazi zanimive vzporednice z vsemi veliki projekti Slovenije. Isto se je zgodilo z našo avtocesto, Patrijami in sedaj Tešom. Vse so imele na začetku ceno, ki se je na koncu več kot podvojila. Na začetku je bil Teš ocenjen za 600 milijonov, zdaj je vreden že milijardo in 300 milijončkov, s tem da so povedali, da to še ni končna cena. Vemo kaj to pomeni.:) Ta projekt bo na koncu tako drag, da glava peče. In zakaj? Zakaj že sedaj hodijo kriminalisti naokoli? Spet bodo obogateli lobiji. Pazljivo spremljajte kateri poslanci zavzeto lobirajo za njega in videli boste kdo bo čez 5 let spet v središču afer. :) In to bodo seveda spet politični konstrukti. Ne glede na barvo poslanca.
Kazalo