Prodaja Mercatorja je še vedno precej odvisna od Mercatorjevih upnikov. Foto: BoBo
Prodaja Mercatorja je še vedno precej odvisna od Mercatorjevih upnikov. Foto: BoBo

Kot poročajo spletne Finance, je denar Ivici Todoriću dalo 50 vlagateljev iz Kanade, ZDA, Evrope in Azije. Nekateri so že bili lastniki Agrokorjevih obveznic. Skupaj so kupili za 485 milijonov evrov obveznic z možnostjo zamika plačila obresti (PIK - payment in kind), in sicer v prodaji, ki jo je organizirala Deutsche Bank. Gre za tvegan instrument, h kateremu naj bi se podjetja zatekla, če na trgu res ni drugih možnosti financiranja.

To pomeni, da bo Todorić ostal brez deleža v Agrokorju, če ne bo plačeval posojila in če po konsolidaciji trgovske dejavnosti, predvidoma še v letu 2016, zainteresiranim vlagateljem ne bo ponudil delnic Agrokorja v javni prodaji delnic (IPO), nadaljuje časnik.
Nakup Mercatorja še vedno visi v zraku
Še vedno pa ni znano, kaj to pomeni za načrtovani Agrokorjev prevzem 53-odstotnega deleža Mercatorja. Po navedbah Financ viri blizu hrvaškega koncerna pravijo, da lahko Mercator plačajo "danes", a je prodaja še vedno odvisna predvsem od Mercatorjevih upnikov.
Pogajanja o skupnem reprogramu obveznosti Mercatorja in Agrokorja po navedbah časnikovih virov tečejo prepočasi, saj bi moral biti sporazum sklenjen do konca maja. Tako je pričakovati, da se bo sporazum še enkrat podaljšal, predvidoma do jeseni.

Moody's bo preveril bonitetno oceno
Medtem se je v torek oglasila bonitetna agencija Moody's, ki je napovedala, da bo prevetrila bonitetno oceno Agrokorja z možnostjo njenega znižanja. To se je zgodilo po predhodni Agrokorjevi najavi, da bo njen novo ustanovljeni holding SPV2 izdal za 475 milijonov evrov obveznic PIK za izpolnjevanje načrtov korporacije, med katerimi je tudi prevzem Mercatorja, so sporočili iz agencije.