Agrokorjeva glavna financerja bosta po sicer neuradnih podatkih ruska banka VTB in Evropska banka za obnovo in razvoj (ERBD). Foto: MMC RTV SLO
Agrokorjeva glavna financerja bosta po sicer neuradnih podatkih ruska banka VTB in Evropska banka za obnovo in razvoj (ERBD). Foto: MMC RTV SLO

Delničarji Uniona se tako strinjajo s prodajo 12,33-odstotnega deleža Mercatorja, kar pomeni prodajo 464.390 navadnih imenskih delnic po ceni 86 evrov za delnico. Odločitev ni presenetila, saj je nadzorni svet Pivovarne Laško, ki je večinska lastnica Pivovarne Union, že marca sklenil, da Laško na Unionovi skupščini glasuje za prodajo delnic.

Vsi večinski lastniki, poleg Laškega in Uniona še Radenska in NKBM (ta je lastnik 5,24 odstotka Mercatorja) tako s prodajo Mercatorja soglašajo. V banki posebnih dodatnih pogojev niso postavljali, bistveno je le, da Agrokor delnice plača. Kako bo Agrokor financiral prevzem, naj bi bilo znano v kratkem.

Konzorcij prodajalcev 53-odstotnega deleža Mercatorja je postopek prodaje podaljšal do 30. junija. Nova cena delnice je bila postavljena na 86 evrih, kar pomeni, da bo Laško s prodajo zaslužilo le 75 milijonov evrov kupnine.

Financerji že znani
Agrokorjeva glavna financerja bosta po sicer neuradnih podatkih ruska banka VTB in Evropska banka za obnovo in razvoj (ERBD), je objavil časopis Finance. Tako naj bi VTB lastnikom Mercatorja že poslal zagotovila, da bo prispeval 350 milijonov evrov, medtem ko naj bi delež financiranja ERBD-ja znašal okoli 100 milijonov evrov, pri čemer je verjetnejša številka 75 milijonov evrov. S tem bi dokapitalizirali novonastalo družbo Adria Retail, v kateri bi združili Mercator in Konzum. Delež sredstev bi prispevali Agrokorjevi delničarji, preostalo pa bi Agrokor priskrbel sam.

Agrokor zbira denar
Hrvaška družba naj bi pri ruski banki Sberbank najela 600 milijonov evrov posojil, po njihovih zagotovilih za poplačilo starih obveznosti Agrokorja, in pri predčasnem odplačilu obveznic ustvarila 55 milijonov evrov pozitivnih finančnih učinkov. Okoli 100 milijonov evrov naj bi Agrokorju uspelo zbrati s prodajo nekaterih manjših hčerinskih družb.