Agrokor je le predstavil finančni načrt za prevzem Mercatorja. Foto: BoBo
Agrokor je le predstavil finančni načrt za prevzem Mercatorja. Foto: BoBo
Mercator
Agrokor naj bi v projekt vložil še izkupičke od kupnin, ki jih je dobil s prodajo manjših hčerinskih družb. Tega naj bi bilo za okoli 100 milijonov evrov. Foto: BoBo
Agrokor naj bi zaprl finančno konstrukcijo

Gre za informacijo, ki jo je Slovenska tiskovna agencija neuradno izvedela iz zanesljivih virov. Uradnih informacij v Agrokorju ne dajejo, a neuradno so optimistični, da bo postopek sklenjen junija. Konzorcij prodajalcev je informacijo o finančni konstrukciji pričakoval že v torek.

Zdaj potekajo torej ključni dogodki v prodaji slovenskega trgovca. Tokrat gre sicer že za deveti poskus prodaje. Hrvaška agencija za konkurenčnost je v ponedeljek potrdila, da je pogojno odobrila Agrokorjev predlog za koncentracijo na hrvaškem drobnoprodajnem trgu po načrtovanem prevzemu Mercatorja, delničarji Pivovarne Union pa so kot zadnji iz konzorcija prodajalcev v torek soglašali s prodajo 12,33-odstotnega deleža v Mercatorju Agrokorju po 86 evrov za delnico.

Soglasje k prodaji Mercatorja Agrokorju sta že dali Pivovarna Laško, ki ima v lasti 8,43 odstotka Mercatorja, in Radenska z 2,57-odstotnim lastniškim deležem Mercatorja. Soglasje je podal tudi nadzorni svet Nove Kreditne banke Maribor, ki ima v lasti 5,24 odstotka Mercatorja. Kakšnih posebnih dodatnih pogojev v banki niso postavili. Agrokor mora delnice le plačati.

Konzorcij prodajalcev Mercatorja in Agrokor sta konec februarja podpisala aneks k prodajnemu sporazumu, ki rok za izvedbo posla podaljšuje do 30. junija, nova cena za delnico Mercatorja pa je postavljena pri 86 evrih. Največji delež med prodajalci v konzorciju ima skupina Laško, ki bi po tej ceni prejela le 75 milijonov evrov kupnine.

Glavna financerja ruska banka in EBRD
Agrokor je imel po zadnjih spremembah pogodbe o prodaji Mercatorja do torka čas, da pokaže, kako bo prevzem financiral. Po neuradnih informacijah časnika Finance naj bi bila glavna financerja ruska banka VTB in Evropska banka za obnovo in razvoj (EBRD).

Kot so poročale Finance, je VTB lastnikom Mercatorja že konec prejšnjega tedna poslal pisna zagotovila, da bo prispeval 350 milijonov evrov. EBRD pa naj bi prispeval do sto milijonov evrov, najverjetneje okoli 75 milijonov evrov.

Financerji naj bi dokapitalizirali novonastalo družbo Adria Retail, v katero bi združili trgovca Mercator in Konzum, in postali njeni lastniki. Nekaj naj bi prispevali še Agrokorjevi delničarji, preostanek pa naj bi hrvaški koncern priskrbel sam.

600-milijonsko posojilo pri ruski banki
Agrokor je prejšnji teden pri ruski Sberbank najel 600 milijonov evrov vredno posojilo, ki je po uradnih pojasnilih namenjeno predvsem refinanciranju starih dolgov Agrokorja. Pri predčasnem odplačilu obveznic naj bi po pisanju Financ ustvaril 55 milijonov evrov pozitivnih finančnih učinkov. Poleg tega naj bi v projekt vložil še izkupičke od kupnin, ki jih je dobil s prodajo manjših hčerinskih družb.

Kot pišejo današnje Finance, naj bi Agrokor nato čez nekaj let vsaj večinski delež družbe Adria Retail prodal na javni prodaji. Priprave nanjo naj bi se že začele. V vmesnem času naj bi Agrokor konsolidiral trgovsko dejavnost in optimiziral poslovanje. Medtem pa viri STA-ja pravijo, da Agrokor Adrie Retail zagotovo ne bo prodal, saj podjetij v regiji, ki so jih kupili, niso prodajali.

Hrvaški koncern mora v postopku prodaje poleg dovoljenja bosanskega varuha konkurence z Mercatorjevimi bankami upnicami dogovoriti še skupni reprogram dolga za Agrokor in Mercator. Usklajevanje naj bi poročanju Financ in Dela trajalo do konca maja.

Agrokor naj bi zaprl finančno konstrukcijo