Za zdaj se ji ni treba bati pripora. Foto: MMC RTV SLO
Za zdaj se ji ni treba bati pripora. Foto: MMC RTV SLO

Pintar je pojasnil, da zakon narekuje odreditev pripora glede na vrsto kaznivega dejanja in priporne razloge. Ti so trije - begosumnost, nevarnost vplivanja na priče in ponovitvena nevarnost. "Po moji oceni v tem trenutku ni izkazan noben od naštetih pripornih razlogov, torej pripora preprosto ni mogoče doseči," je dejal

Na vprašanje, katerih kaznivih dejanj je Tovšakova osumljena, je Pintar odgovoril, da gre za več kaznivih dejanj z delovnopravnega in gospodarskopravnega področja. Tožilstvo je do zdaj prejelo le dve kazenski ovadbi, ki sta v fazi dopolnitve pri policijski upravi v Celju, trenutno pa ne omogočata odločitve o uvedbi kazenskega postopka, je dejal.

"Dokler ni kazenskih ovadb, ki omogočajo vložitev obtožbe ali zahteve za sodno preiskavo, je nemogoče reči, kdaj bodo procesi stekli, kaj šele, ali bo nekdo obsojen," je pojasnil. Preiskava poteka zoper več ljudi za različna kazniva dejanja, o imenih pa Pintar ni želel govoriti.

Ali bo kdo obsojen? Kdo ve.
Prve tožilske odločitve v zadevi Vegrad bi lahko bile sprejete v nekaj mesecih, kdaj in ali bo nekdo obsojen, pa je nemogoče napovedati, je v pogovoru za tednik Reporter povedal celjski okrožni državni tožilec Stanislav Pintar. Pripora za nekdanjo prvo damo Vegrada Hildo Tovšak po njegovem mnenju trenutno ni mogoče doseči.

Pintar v okviru skupine tožilcev za pregon organiziranega kriminala vodi postopek v povezavi z osumljenci v primeru velenjskega gradbenega podjetja Vegrad. Za Tovšakovo ni zahteval pripora, ker še ni prejel kazenske ovadbe, ki bi omogočala podajo zahteve za uvedbo kazenskega postopka, in ker še niso podani priporni razlogi.

Količina ni enako kakovost
Pintar se strinja, da primanjkuje tožilcev za pregon gospodarskega kriminala, vendar opozarja, da gre pri tovrstni obliki kriminala za "izredno kompleksen problem, ki ga ni mogoče odpraviti zgolj s povečanjem števila tožilcev". "Problema gospodarske kriminalitete se ne da zdraviti samo s kazenskopravnimi sredstvi. Z njimi lahko obvladujemo tiste odklone, ki so najbolj štrleči in ki so v tolikšnem obsegu, da jih je sistem sposoben procesirati," je še dodal.