Prednost pri nakupu bodo imeli obstoječi delničarji. Foto: BoBo
Prednost pri nakupu bodo imeli obstoječi delničarji. Foto: BoBo

Abanke se zaradi slabitev nadaljuje tudi letos. Banka se je zato odločila za izdajo delnic v skupni vrednosti 50 milijonov evrov. Prodaja se začne avgusta.

Po NLB-ju in NKBM-u svež kapital potrebuje še ena slovenska banka. Agencija za trg vrednostnih papirjev je Abanki izdala dovoljenje za izdajo prospekta za prodajo navadnih delnic. Banka namerava v prodajo avgusta.
Letos poročala o minimalnem dobičku
S 50-milijonsko dokapitalizacijo naj bi se tretja največja slovenska banka, ki je leto 2011 končala s 119 milijoni evrov izgube, v prvem letošnjem četrtletju pa poročala o minimalnem dobičku, lažje spopadla s trenutnimi zaostrenimi gospodarskimi razmerami.

Prednost obstoječim delničarjem
Skladno z dokapitalizacijo, potrjeno konec maja na skupščini, bodo prednostno pravico do vpisa novih delnic po ceni sedem evrov imeli obstoječi delničarji, morebitne preostale delnice pa bodo ponudili v odkup javnosti.

Triglav želi obdržati odstotni delež
Da načrtuje sodelovanje pri dokapitalizaciji Abanke, je za zdaj jasno napovedala le Zavarovalnica Triglav, a le v vrednosti svojega zdajšnjega lastniškega deleža v banki. Zavarovalnica ima sicer skupaj z vzajemnim skladom Triglav Steber 1 v banki skoraj tretjinski delež. Iz drugega največjega lastnika Abanke, kranjske Save, za zdaj še niso sporočili, ali bodo sodelovali pri dokapitalizaciji.

Nadzorni svet Abanke, ki ga vodi Andrej Andoljšek, je danes obravnaval tudi polletno poslovanje banke in skupine, potrdil poročila službe notranje revizije za drugo trimesečje in se seznanil še z dejavnostmi pri projektu kapitalskega povezovanja bank, so prek spletne strani Ljubljanske borze še sporočili iz Abanke.
Izguba je posledica slabitev
Skupina Abanka
je v prvem letošnjem polletju ustvarila 15,7 milijona evrov čiste izgube. Ta je predvsem posledica oslabitev. Skupina je morala namreč zaradi poslabšanja kakovosti kreditnega portfelja oblikovati za 38,9 milijona evrov dodatnih oslabitev kreditov strank, ki niso banke. Oslabitve, ki jih je morala Abanka dodatno oblikovati, so približno tolikšne kot v prvem polletju lani, ko so znašale slabih 39 milijonov evrov.

Omejevanje rasti kreditiranja
Konsolidirana bilančna vsota skupine Abanka je konec junija znašala 4,2 milijarde evrov, kar je bilo za 0,4 odstotka manj kot konec leta 2011. Na znižanje bilančne vsote je vplivalo predvsem nadaljevanje politike omejevanja rasti kreditiranja. Skupini pa je tudi v prvem polletju uspelo povečati vloge nebančnega sektorja, in sicer za en odstotek.

6,2 odstotka najkakovostnejšega kapitala
Skupina Abanka je imela konec junija po ocenah 339 milijonov evrov regulatornega kapitala, ocenjeni količnik kapitalske ustreznosti pa je 9,8 odstotka. Regulatorni kapital Abanke je konec junija znašal 334 milijonov evrov, količnik kapitalske ustreznosti 9,8 odstotka, količnik temeljnega kapitala (Tier 1) 7,3 odstotka in količnik najkakovostnejšega temeljnega kapitala (Core Tier 1) 6,2 odstotka.

Za odplačevanje imajo dovolj prihrankov
Posebna pozornost je namenjena upravljanju z likvidnostjo, pri čemer poudarjajo, da ima skupina že oblikovane ustrezne likvidnostne rezerve za odplačilo obveznosti pri obveznicah z državnim poroštvom, vrednim 281 milijonov evrov. Te dospejo v plačilo septembra 2012.