Turk je evropski komisarki obljubil podporo pri uvajanju programa Horizon 2020. Foto: BoBo
Turk je evropski komisarki obljubil podporo pri uvajanju programa Horizon 2020. Foto: BoBo

Evropska komisarka za raziskave, inovacije in znanost Máire Geoghegan-Quinn je na sedežu Univerze v Ljubljani predstavnikom raziskovalnih, znanstvenih in gospodarskih organizacij predstavila program Horizon 2020.

EU bo spodbudila prehod "od ideje do trga"
Pojasnila je, da je bilo leta 2008 težko predvideti težave, ki jih bo EU-ju povzročila gospodarska kriza. Kot odgovor na izzive, s katerimi se spoprijema, je EU zato pripravil program Horizon 2020, v okviru katerega naj bi do leta 2020 v znanost in raziskave vložil 80 milijard evrov.

Po njenih besedah bodo finančno podrte najboljše inovacije, ki bodo EU-ju omogočile odpiranje novih delovnih mest, razvoj gospodarstva in s tem tudi družbe, pri čemer bo poseben poudarek na spodbujanju prehoda "od ideje do trga".

Program med drugim uvaja mnoge poenostavitve, saj se bo z njegovim izvajanjem vse financiranje razvoja in raziskav združilo pod eno streho, kar po besedah evropske komisarke pomeni manj birokracije. "Znanstveniki bodo tako lahko več časa preživeli v laboratorijih," je pojasnila.

Horizon 2020 bo spodbujal raziskave na različnih področjih, med katerimi so tudi zdravstvo, demografski trendi, zagotavljanje čistih in varnih virov energije, podnebne spremembe in živilska industrija. Financirane bodo tudi investicije na področjih nanotehnologije in vesoljskih programov.

Turk: Za rast potrebujemo inovacije
Minister za izobraževanje Žiga Turk je zatrdil, da se je Slovenija, tako kot mnoge druge evropske države, znašla v krizi, zato je vlada začela uvajati nepriljubljene ukrepe za zagotavljanje stabilnosti naše države.

Žal, kot pravi, kriza ni obšla področij znanosti in raziskav, zato se ukrepi nanašajo tudi na ta področja, vendar minister dodaja, da bo naredil vse, da se njihovo financiranje po koncu krize poveča. Prepričan je, da bomo iz krize izšli le z rastjo, za katero pa potrebujemo inovacije, za financiranje teh pa, tako Turk, potrebujemo stabilne javne finance.

Glede programa Horizon 2020 je dejal, da bo zelo koristil tudi Sloveniji, saj bo s poenostavitvami, ki jih uvaja, spodbujal delo manjših skupin raziskovalcev, ki jih imamo v Sloveniji. Komisarki je Turk zagotovil, da bo imela pri izvajanju programa in pri povečanju evropskega proračuna za raziskave vso podporo Slovenije.