Gospodarstvo
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 3.1 od 15 glasov Ocenite to novico!
Tvitopis 06062015
Nadzorni svet in uprava SDH-ja menita, da je v danih okoliščinah prodaja večinskega deleža v Telekomu Slovenije primerna in ekonomsko utemeljena. Vendar pa nadzorni svet ni dal soglasja k prodaji družbe in predlagal upravi, da skliče skupščino in ji predloži v soglasje predlog za prodajo Telekoma. Foto: MMC RTV SLO/BoBo
VIDEO
SDH odločitev o Telekomu...
VIDEO
O prodaji Telekoma bo odl...
VIDEO
Odločitev SDH-ja o Teleko...
VIDEO
Nadzorniki SDH-ja na mara...
VIDEO
Bo Telekom prodan?
VIDEO
Privatizacija Telekoma dv...
VIDEO
Cinven bo na Telekom čaka...
VIDEO
Nasprotniki prodaje Telek...
VIDEO
V SDH-ju bodo preučili po...
VIDEO
Prodaja Telekoma tik pred...
VIDEO
Sklad Cinven pripravljen...
VIDEO
Privatizacija Telekoma se...
VIDEO
Telekom želi le britanski...
VIDEO
Telekom za analitike razo...

Dodaj v

Tvitopis: "Prodaja Telekoma Slovenije je šolski primer sprenevedanja"

168. tvitopis o prodaji Telekoma Slovenije
6. junij 2015 ob 07:07,
zadnji poseg: 6. junij 2015 ob 07:20
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

"Ste vedeli, da bo izkupiček od prodaje Telekoma Slovenije zadostoval le za približno 1-2 meseca preživetja javnega sektorja," je bil eden izmed odzivov v slovenski tvitosferi na odločitev o prodaji Telekoma Slovenije.

Nadzorni svet in uprava Slovenskega državnega holdinga (SDH) menita, da je v danih okoliščinah prodaja večinskega deleža v Telekomu Slovenije primerna in ekonomsko utemeljena. Vendar pa nadzorni svet ne daje soglasja k prodaji družbe. Zato je soglasno predlagal upravi, da skliče skupščino in ji predloži v soglasje predlog za prodajo Telekoma.


"Uprava SDH-ja bo na podlagi zakona o gospodarskih družbah v čim krajšem času sklicala skupščino družbe in ji predložila v soglasje predlog za prodajo kapitalske naložbe Republike Slovenije in Slovenskega državnega holdinga v družbi Telekom Slovenije,"
je po seji nadzornega sveta povedal predsednik uprave SDH-ja Matej Pirc.

Prodajna pogodba vsebuje mehanizem razdelitve tveganj
Do takšne odločitve nadzornega sveta je privedlo to, da prodajna pogodba vsebuje mehanizem razdelitve tveganj, povezanih s sodnimi spori in konkurenčnimi postopki, ki tečejo zoper Telekom Slovenije in katerega sestavni del je tudi posebno jamstvo države za morebitne obveznosti družbe Telekom Slovenije. Drugi razlog je nejasna opredelitev pravne narave strateškosti morebitnega investitorja naložbe v Telekomu Slovenije, kot izhaja iz dokumentov vlade z dnema 9. maj 2013 in 13. junij 2013.


Potrditev prodaje delnic

Uprava SDH-ja je sicer potrdila prodajo delnic. Ob tem pravi, da bi v primeru soglasja skupščine SDH-ja k predlogu za prodajo kapitalske naložbe države in holdinga v družbi Telekom Slovenije ta dobila odgovornega lastnika z dobrimi izkušnjami iz sektorja telekomunikacij. Ta bi po mnenju uprave lahko omogočil "obsežna vlaganja v razvoj Telekomove telekomunikacijske infrastrukture in omrežja za zagotavljanje najvišje kakovosti širokopasovnih fiksnih in mobilnih omrežij za slovenske zasebne in poslovne uporabnike, s čimer bo podpiral slovensko konkurenčnost v regiji in širše v Evropi". Vsebinskih utemeljitev odločitve uprave in predstavitve ponudbe kupca danes še ne moremo podati, ker postopek prodaje še ni končan. Ko bo skupščina podala končno odločitev, bomo javnosti podali vsa ustrezna pojasnila, je še pojasnil prvi mož SDH-ja.

Cerar presenečen nad odločitvijo SDH-ja
Premier Miro Cerar je v petek izrazil presenečenje nad odločitvijo nadzornega sveta SDH-ja, da o prodaji Telekoma Slovenije britanskemu investicijskemu skladu Cinven dokončno presodi vlada kot skupščina. Kot pa je zagotovil, bo vlada odigrala svojo vlogo. "Takoj ko danes dobim vsa gradiva, bom po kratkem posvetu s pristojnimi ministri ocenil, kateri bodo naslednji koraki. Ti bodo verjetno izvedeni hitro, kajti zadeva je vroča in mislim, da je prav, da se tudi vlada odzove tako, kot se mora v okviru svojih pristojnosti," je dejal Cerar po petkovem srečanju s podpredsednikom Evropske komisije Valdisom Dombrovskisom, ki je pristojen za evro in socialni dialog.

Delnica Telekoma pod 100 evri
Ljubljanska borza je medtem petkovo trgovanje končala s padcem. Indeks najpomembnejših podjetij SBI TOP se je v primerjavi s četrtkom znižal za 0,44 odstotka oz. 3,50 točke, na 791,12 točke. Med blue chipi so najbolj izstopale delnice Telekoma Slovenija, katerih tečaj je ob 1,98-odstotnem padcu znova zdrsnil pod 100 evrov, in sicer na 99 evrov. Poleg Telekomovih delnic, s katerimi je bilo sklenjenih za 147.920 evrov poslov, so padec v indeksu imele še delnice Petrola (19.050 evrov; -1,11 odstotka na 267 evrov), Luke Koper (19.520 evrov; -0,75 odstotka na 26,60 evra) in Krke (403.050 evrov; -0,15 odstotka na 68 evrov).

Mi. Li., <a href="https://twitter.com/tvitopis">@Tvitopis</a>
Prijavi napako
Komentarji
gesan
# 06.06.2015 ob 08:05
Tvitopis: "Prodaja Telekoma Slovenije je šolski primer sprenevedanja"
........................................
..
Sprenevedanje je v tej državi gonolna sila vseh glavnih resorjev.
Začenši z šolstvom, zdravstvom, zaposlovanjem, policijo, vojsko, pravništvom............
V tej državi je bolj in sila malo takega kar se ne bi sprenevedalo.
Tudi to, da se tu pa tam opazi kakšno sprenevedanje je eno tipično sprenevedanje.
Ker je pri nas kar cel sistem sprenevedav!

Ker je pri nas narod očitno cepljen proti sprejemanju odgovornosti. In vsi vse porinejo čez mizo drugim v breme in to se dogaja navzkrižno do nezavesti...
Tao3
# 06.06.2015 ob 11:21
Kateri neumen pogajalec se je s Cinvenom dogovoril, da bo poleg tako smešno nizke cene, ŠE DRŽAVA ODGOVARJALA za tožbe PROTI TELEKOMU IN TO PO PRODAJI!

Tisti, ki se je to dogovoril s Cinvenom je prav gotovo dobil kakšno mastno provizjo ali marmeljad!

Če kupiš firmo je tvoja in upravljaj z njo in tveganja so tvoja! Drugače je pa NE KUPI! Spet bomo tveganje prevzeli državljani, dobičke pa kapitalci!

SRAMOTA!
amigo
# 06.06.2015 ob 08:55
Do sedaj še ni napravljene nobene resne ekonomske analize kaj bi pomenila prodaja Telekoma za slovensko državo. Sliši se samo dretje z vseh strani. Eni se derejo prodajte, drugi ne prodajte. Kdo ima prav? Tisti ki se glasneje derejo? Kolikor slišim bi tveganje zaradi tožb morala prevzeti Slovenija. To je genialno, mi novemu lastniku garantiramo dobiček, nam pa ostanejo stroški. Butale, dober dan!
SamoRes
# 06.06.2015 ob 08:12
Prodaja Telekoma je veleneumnost in kapitulacija.
Že zdrava kmečka pamet pove, da je deset jajc npr.2€, in če prodaš kokoš po 5€ si bo tisti, ki jo kupi že v par dneh povrnil kupnino le z jajci, ko bo prenehala nesti pa se bo pomastil še s pečenko.
Težko se je iti trgovino z jajci, če jih sam nimaš.
SamoRes
# 06.06.2015 ob 12:45
samba
# 06.06.2015 ob 08:53
Prijavi neprimerno vsebino
še kolcalo se vam bo za janšo

kolcalo se mi ni nikoli, meni gre po navadi na bruhanje
drugo mnenje
# 06.06.2015 ob 08:15
zanimivo, da se jako bunite okoli telekoma...ko pa je heineken kupil laško, da je dobil koncesijo za uporabo vodnih vrtin pa vse tiho. a loh živiš od kablov in čveka? voda je nafta 21. stoletja in vi govorite o strateškosti telekoma...džizs.
povratnik12
# 06.06.2015 ob 07:28
Norland

# 06.06.2015 ob 07:08
Prijavi neprimerno vsebino Pa naj ga prodajo. Nasa dolznost pa je, da potem bojkotiramo TS in tako Cinvenu natedimo skodo, ki jo bo sedaj on nam s tako sramotno mizko ceno.

ti pa res nisi najbolj bister. Bojkotiral bi TS in spravil v negotovost 2700 zaposlenih???
x66
# 06.06.2015 ob 07:06
Koliko plačujemo davkoplačevalci za plače nadzornega sveta SDH za to, da oni ne opravljaja svojega dela? Če bi bil v tem trenutku član nadzornega sveta SDH, bi nemudoma dal odpoved, kajti zavedal bi se, da le parazitiram sloveske davkoplačevalce.

Polna usta so vseh, da se politika ne sme vtikati v gospodarstvo in da je to recept za korupcijo in gospodarski polom. Upam, da SD in ZL česa takšnega ne izrečeta nikoli več, kajti v konkretnem primeru je jasno, da z vsemi štirimi politično tacata po gospodarstvu ter stroki.
Tao3
# 06.06.2015 ob 11:15
Dajmo SDS-ovci in ostali razprodajalci države, prodajte svoje bajte in stanovanja in pojdite v najemniško stanovanje! Z denarjem, ki ga boste dobili, pa odplačajte lizing in tretjino kredita na banki.

Kje pa je razlika? Ni je!

Prodajamo podjetja, ki so jih zgradili naši očetje v času socializma, da rešujemo kapitalizem! Narobe svet! Kje je tista nevidna roka trga, ki vse uravnava sama?
amigo
# 06.06.2015 ob 09:02
Še bolj genialno pa je, da si bo lahko novi lastnik del te že tako bedne "kupnine" povrnil z višjimi cenami za Policijo, vojsko, državno upravo in za sistem reševanja. Ker ni drugih vodov je Telekom tu monopolist. To ni samo lopovščina, to je izdaja države. Če se dobro spomnim so Cerar, Mramor in drugi ministri prisegli, da bodo z vsemi silami delali v dobro Slovenije. So prisegali s figo v žepu.
CrniAngeo
# 09.06.2015 ob 23:14
bolj je žalostno da je telekom dve dobro stoječi firmi utopil in sposobne zaposlene delavce v obeh podjetjih preprosto odpilil. Sledi še najdi.si, planet tv in tako dalje..
matori
# 07.06.2015 ob 18:52
mali - Prodati takoj. ZL, ZZBNOB in SD so narodni izdajalci.

Se na trstenjakovi imajo take za idiote
firtoh
# 06.06.2015 ob 20:54
Sam imam drugega operaterja in ponudnika net+TV.Bil pri TS:velik dnarja in mal muzke.Optike pa v centru Celja ne bom dočakal,razen,če bo investitor občina z EU sredstvi.
matori
# 06.06.2015 ob 18:09
vojna - Zdaj pa povej kaj pomeni: da država da koncesijo za določen čas pod danimi pogoji koncesionarju, ki za to tudi plačuje? ... in to koncesijo lahko tudi prekine.
Pazi: država ... ne pa laško

Nobene koncesije ne more prekinit ce niso krsene dolocbe pogodbe - koncesije so dane do leta 2035 in ze naslednje leto bos poslusal nase plitike kako jokajo glede vode, ravno tako, kot je bilo z lesom kjer naslednje leto potecejo 20 letne koncesije - in seveda drzava ne lasko, saj le ta ne more nikomur podeliti koncesije
if
# 06.06.2015 ob 17:16
Prodaja!
kozorog1973
# 06.06.2015 ob 11:54
ma ne vem no ti analitiki kr neki, jaz si predstavljam analitike zgolj kot matematike, fizike,ki imajo izrazito dobro matematično znanje
Follow Me
# 06.06.2015 ob 10:38
Ma keke luzerje imamo na vodilnih položajih.
Fernspaher
# 06.06.2015 ob 08:31
Vem da če bo prodan ne grem nikoli več na nič kar je povezano s Telekomom
gesan
# 06.06.2015 ob 08:08
povratnik12
# 06.06.2015 ob 07:29
če ga ne bodo prodali sedaj bo naslednja cena samo še nižja...
..........................
Torej?
Če so ga hoteli prodat, bi ga morali že zdavnaj.
PA ga niso! Zakaj ne?
A ja, ker so vlade (tudi janezekova) imeli preveč nasprotnikov.
In sedaj tudi oni to očitajo drugim, da tega ne izvršijo.

A ni to tipično politikantstvo, ki ga omenja x66?
Norland
# 06.06.2015 ob 07:08
Pa naj ga prodajo. Nasa dolznost pa je, da potem bojkotiramo TS in tako Cinvenu natedimo skodo, ki jo bo sedaj on nam s tako sramotno mizko ceno.
malidelnicar
# 07.06.2015 ob 15:05
Prodati takoj. ZL, ZZBNOB in SD so narodni izdajalci.
generacija56
# 06.06.2015 ob 09:31
Sprenevedanje je že v teku....
Cerar in druščina pa zrela za zapor zaradi oškodovanja državnega premoženja.
Zakaj Slovenci izvolimo vedno NAJBOLJ nesposobne?
Telekom NIKOLI več ne bo naš. Nov lastnik bo lahko ustvaril 100 milijonov dobička, pa butalci ne bodo videli centa, saj so ravno Britanci največji mojstri manipulacij....
A veste, da le London City zadnja davčna oaza v zahodnem svetu?
Tam lahko skrijete milijardo, pa nihče ne bo zvedel....
Lepo bodo prikazovali padec prometa, stroške vlaganj, karkoli, naši vrli kriminalci pa bodo z dolgimi nosovi gledali, kaj se dogaja.... Denar pa pojedli.....
KAJ BOSTE PRODALI NASLEDNJE? KRKO?????
vojkop5
# 06.06.2015 ob 09:07
Velika večina ljudi danes ne razume, da nismo bili sprejeti v EU, ker smo bili potrebni zorenja med bogatimi državami, ampak zaradi tega, ker Jugoslavije niso mogli drugače pokrasti. Tudi Slovenija se ne da, dokler, skupina zahodnih "pametnih" ljudi ni dobila v opravljanje naših žuljev in sedaj bodo lahko mešetarili še neprej.
vojnaslo91
# 06.06.2015 ob 08:38
drugo mnenje # 06.06.2015 ob 08:15
zanimivo, da se jako bunite okoli telekoma...ko pa je heineken kupil laško, da je dobil koncesijo za uporabo vodnih vrtin
--------------------------------------
Zdaj pa povej kaj pomeni: da država da koncesijo za določen čas pod danimi pogoji koncesionarju, ki za to tudi plačuje? ... in to koncesijo lahko tudi prekine.
Pazi: država ... ne pa laško

Ali pa kako je lahko privat podjetje lastnik "nacionalnog dobra"?
Koncesija je pravo na korištenje nacionalnog dobra za obavljanje gospodarske djelatnosti. Koncesija je pravo koje se prodaje - na temelju njega se ostvaruje zarada - pa ga je kao poduzetničku glavnicu potrebno kupiti prije početka korištenja.
Guliarth
# 06.06.2015 ob 08:23
24 milijard ste nakradli, s takimi prodajami pa samo šel sol na rane dajete. Pravi sadisti ti naši politiki.
x66
# 06.06.2015 ob 07:48
povratnik12, ali si si tole

"vlada je naložila da se telekom proda strateškemu partnerju"

enostavno izmislil - za potrebe politike in vtikanja politike v gospodarstvo? Mramor je zadnjič zatrdil, da takšnega navodila ni v vladnih odločitvah - poleg tega pa bi moralo takšno ali podobno navodilo, če bi obstajalo, vsebovati točno definicijo kdo je "strateški partner" in kdo ni - samo razmetavanje z besedami brez pomena je spet samo politikantstvo.
skisana_violeta
# 06.06.2015 ob 07:48
"Ste vedeli, da bo izkupiček od prodaje Telekoma Slovenije zadostoval le za približno 1-2 meseca preživetja javnega sektorja"

Najbrž je to twitnil volivec levega trojčka na volitvah 2008 in volivec Jankoviča na volitvah 2011. Visoka je cena nezmage SDSa. Kar si sposodiš in zagoniš za POP je treba vrniti z zlatnino!
Norland
# 06.06.2015 ob 07:33
@povratnik

Ne za 2700. Samo za polovico te stevilke. Za preostalo polovico odgovarjajo vlada in SDH
povratnik12
# 06.06.2015 ob 07:33
x66

# 06.06.2015 ob 07:06
Prijavi neprimerno vsebino Koliko plačujemo davkoplačevalci za plače nadzornega sveta SDH za to, da oni ne opravljaja svojega dela? Če bi bil v tem trenutku član nadzornega sveta SDH, bi nemudoma dal odpoved, kajti zavedal bi se, da le parazitiram sloveske davkoplačevalce.

ne vem če je res vsa krivda na nadzornem svetu SDH. vlada je naložila da se telekom proda strateškemu partnerju. kar pa sedanji kupec ni. vlada bi tako odgovornost, če prodaja ne bi uspela lepo preložila na nadzorni svet, lafa se prav tako ni izjasnila kdo bo kril škodo v primeru izgubljenih tožb ki visijo nad Telekomom.
samba
# 06.06.2015 ob 08:53
še kolcalo se vam bo za janšo
povratnik12
# 06.06.2015 ob 07:26
Prodaja Telekoma Slovenije je šolski primer sprenevedanja"

....only in Slovenija
dibsi
# 06.06.2015 ob 07:20
Šolski primer sprenevedanja in šolski primer slabe prakse. Tudi zato se podjetja prodajajo, ker jih naš "sposoben" kader ni zmožen uspešno vodit.
povratnik12
# 06.06.2015 ob 07:29
če ga ne bodo prodali sedaj bo naslednja cena samo še nižja...
Tvitopis
link
To ni bodeča žica, to je "srebrna spirala zaupanja in varnosti"
13. november 2015 ob 07:57 "Prav takšne 'tehnične ovire' je pred dvema mesecema Orban postavil. Da je nehumano in neevropsko, so dejali," je bil eden od številnih odzivov v slovenski tvitosferi na postavljanje tehničnih ovir ...
Več novic ...
Kazalo