Posojilna aktivnost bank se v Sloveniji še naprej zmanjšuje. Foto: EPA
Posojilna aktivnost bank se v Sloveniji še naprej zmanjšuje. Foto: EPA

Nespremenjeni ostajajo kazalniki gospodarske dejavnosti, vezane na tuje povpraševanje, medtem ko se povečujeta realni izvoz blaga in obseg proizvodnje v predelovalnih dejavnostih. Upadajo pa prihodki v trgovini na drobno in gradbeništvu.

Izboljšujejo se razmere na trgu dela, saj se je novembra lani število delovno aktivnih povečalo, število prijavljenih brezposelnih pa se zmanjšuje. Konec januarja je bilo tako 4,3 odstotka manj brezposelnih kot leta 2014, navaja Umar.

Obseg posojil podjetjem, gospodinjstvom in nefinančnim institucijam se je znižal za 1,8 milijarde evrov oziroma ga je za deset odstotkov manj kot leto prej. Povečuje se kreditiranje države. Približno pet odstotkov celotnega obsega posojil je v tuji valuti, pri čemer dve tretjini tega predstavljata zadolževanje gospodinjstev v švicarskem franku.

Znižal se je tudi javnofinančni primanjkljaj, ki je po prvih enajstih mesecih lanskega leta znašal 1,221 milijarde evro, kar je 349,7 milijona evrov manj kot leto prej. Nižanje javnega primanjkljaja je posledica višjih davčnih prilivov in višjih prilivov iz proračuna EU-ja. Višji so bili tudi javnofinančni izdatki, predvsem zaradi višjih plačil obresti in naložbenih izdatkov, še ugotavljajo na Umarju.