Stečajni upravitelj ne ve, kaj se bo prodajalo takoj, katero premoženje pa bo moralo še počakati na prodajo zaradi podanih pritožb. Foto: MMC RTV SLO
Stečajni upravitelj ne ve, kaj se bo prodajalo takoj, katero premoženje pa bo moralo še počakati na prodajo zaradi podanih pritožb. Foto: MMC RTV SLO
Delavci
Prodaji nepremičnin nasprotujejo tudi nekdanji delavci Steklarske nove. Foto: MMC RTV SLO

Kdo izmed hipotekarnih upnikov najbolj zavira prodajo nepremičnin Steklarske nove, stečajni upravitelj družbe Štefan Rola ni želel odgovoriti. Neuradno je to ljubljansko podjetje GSA, ki je v lasti Joca Pečečnika. Stečajni upravitelj tako zdaj ne ve, kdaj bo objavil prvo javno dražbo, sicer pa bo oglase za prodajo nekaterih nepremičnin, kot so stanovanja in počitniški objekti, objavil v dnevnem časopisju, saj meni, da bo zanimanje za tovrstne nepremičnine precejšnje.

Hipoteke so podpisovali tik pred stečajem
Rola je pričakoval, da bi se s prodajo nepremičnin v stečajno maso nabralo okoli 1,4 milijona evrov, s tem denarjem pa bi bilo mogoče poplačati tudi delavce. A delavci prav tako nasprotujejo prodaji nepremičnin, saj po besedah njihovega predstavnika Stjepana Miklaužića ne želijo, da se proda tisti del, ki je pod hipoteko, ker bo ves priliv denarja v tem primeru odšel naravnost hipotekarnim upnikom.

Miklaužić napoveduje, da bodo oporekali predvsem prodaji tistih nepremičnin, na katere so se upniki vpisali le nekaj dni pred uvedbo stečaja. To so ugotovili, ko jim je celjsko okrožno sodišče dovolilo vpogled v dokumentacijo Steklarske nove, čeprav vseh dokumentov še niso videli.

Država očitno ne bo odkupila šole
Nekdanji zaposleni Steklarske nove se bodo pritožili tudi zaradi oddaje jedilnice v najem. V objektu Steklarske nove namreč še vedno deluje srednja šola, v kateri se dijaki izobražujejo za steklopihalce. Ker je šolo in tudi Steklarsko novo ustanovila država, delavci menijo, da bi morala prav država odkupiti nepremičnine, vendar vse kaže, da tega ne bo storila.

Od oktobra do decembra lani se je v stečajno maso nabralo nekaj več kot 300.000 evrov, za dokončanje proizvodnje pa je Rola porabil 155.762 evrov. Konec leta 2009 je imela Steklarska nova na računu 366.540 evrov.