Skupina Laško je v petek napovedala vložitev tožbe proti državi in UVK-ju, ker ni smela prodati svojega deleža Mercatorja. Foto: BoBo
Skupina Laško je v petek napovedala vložitev tožbe proti državi in UVK-ju, ker ni smela prodati svojega deleža Mercatorja. Foto: BoBo

Urad je s predmetno odločbo zgolj naložil Centralni klirinški depotni družbi, da morajo imetniki delnic, navedeni v odločbi z dne 26. aprila 2011, v primeru prenosa Mercatorjevih delnic pridobiti predhodno soglasje UVK-ja. Podjetja v skupini Laško niso na UVK nikoli posredovala predloga za izdajo soglasja za prenos delnic Mercatorja, o katerem bi urad nato odločil, so zapisali na svoji spletni strani in dodali, da je bila odločba izdana v skladu z določbo zakona o preprečevanju omejevanja konkurence in naslovljena na KDD, kar izključuje vsakršno protipravnost.

"Zato so trditve Pivovarne Laško glede prepovedi razpolaganja z delnicami Mercatorja neresnične in zavajajoče. Posledično je tudi tožba iz tega naslova, s katero urad sicer ni seznanjen, ampak je zanjo izvedel iz medijev, in ki naj bi jo vložila skupina Laško, skoraj po letu in pol od dneva izdaje citirane odločbe, zoper državo in direktorja urada brezpredmetna," so zapisali.

UVK zavrača tudi trditve o škodi
Pri tem UVK zavrača tudi trditve Laškega, da so odgovorni za škodo v višini 59,2 milijona evrov, saj "je iz obrazložitve odločbe z dne 26. aprila leta 2011 jasno razvidno, da se obveznosti iz naslova te odločbe nanašajo zgolj na KDD". Na uradu še poudarjajo, da vzročna zveza med dejanjem urada, tj. izdajo omenjene odločbe, in višino škode, ki naj bi nastala po trditvah skupine Laško, sploh ne obstaja.

Ob tem so zapisali, da je navedba skupine Laško glede vrednosti delnice Mercatorja v znesku 221 evrov zavajajoča, saj morebitni prevzemnik ni nikoli objavil javne ponudbe za prevzem. Zato tudi morebitna škoda ni mogla nastati, kar pa je bistveni element za ugotavljanje odškodninske odgovornosti. Urad pri vsem tem dodaja, da izdana odločba z dne 26. aprila leta 2011 nikakor ni in ne more biti razlog za financiranje nepotrebnega premoženja in ukvarjanje s procesom prodaje le tega, ampak je treba iskati vzroke za takšno stanje drugje.

Poročali smo, da je skupina Laško v petek vložila odškodninske tožbe proti državi in direktorju UVK-ja, ker naj bi družbam iz skupine protipravno preprečila prodajo delnic Mercatorja v času prodajnega procesa leta 2011.