Na začetku torkovega trgovanja je širši newyorški indeks S & P 500 izgubil nekaj točk, s čimer je bil že več kot 20 odstotkov   oddaljen od letošnjega rekorda izpred štirih mesecev. Po definiciji to pomeni, da je newyorška borza v medvedjem trendu. Foto: EPA
Na začetku torkovega trgovanja je širši newyorški indeks S & P 500 izgubil nekaj točk, s čimer je bil že več kot 20 odstotkov oddaljen od letošnjega rekorda izpred štirih mesecev. Po definiciji to pomeni, da je newyorška borza v medvedjem trendu. Foto: EPA
Ljubljanska borza
Osrednji indeks Ljubljanske borze SBI TOP je letos izgubil 27 odstotkov vrednosti. Foto: MMC RTV SLO

Roach pričakuje, da se bo bruto domači proizvod Francije in Nemčije kmalu začel krčiti. V naslednjih 12 mesecih naj bi bila vsa večja gospodarstva že v recesiji. Rešitev za evro naj bi bila fiskalna unija, kar pomeni, da bi se moralo 17 držav združiti in odpovedati delu suverenosti, je Roach povedal na simpoziju v Torontu.

Rast tehnoloških delnic
Na svetovnih delniških trgih se verjetnost nove recesije že od začetka avgusta zrcali v gibanju indeksov. Vlagatelji pa veliko pozornosti posvečaju tudi evropski dolžniški krizi. Po novici, da finančni ministri evrskega območja pripravljajo načrt, ki bi pomagal sanirati nestabilne banke v regiji, je Dow Jones (10.808 točk) v torek pridobil skoraj poldrugi odstotek, tehnološki Nasdaq (2.404) pa kar tri odstotke, čeprav so se Applove delnice pocenile, potem ko podjetje ni predstavilo pete generacije telefona iPhone, ampak "zgolj" izboljšano različico četrte generacije.

Finančne krivulje: Nemci so podprli krepitev začasnega mehanizma za stabilnost evra, kar je pomemben korak za stabilizacijo globalnih delniških trgov


Frankfurt: včera
j polom, danes veselje
Optimistično trgovanje je v sredo zaznamovalo tudi evropske delniške parkete. Frankfurtski DAX30 je nadomestil triodstotni torkov padec in se povzpel nad 5400 točk. Po rasti so v ospredju bančne in zavarovalniške delnice. Belgijsko-francosko banko Dexia, ki je krepko izpostavljena do grškega dolga (v višini 3,8 milijarde evrov), naj bi vendarle rešili z državnim denarjem. Podobno je bilo že leta 2008, ko je zlom Dexie preprečila šest milijard evrov vredna državna injekcija.

Makroekonomske novice so še naprej slabe. Avgusta je prodaja na drobno v evrskem območju nazadovala za odstotek, indeks nabavnih menedžerjev (ISM) pa je septembra s 50,7 zdrsnil na 49,1 točke, kar je bilo tudi slabše od pričakovanj. Evro se je povzpel nad 1,33 dolarja.


Tečaji delnic v prvi kotaciji Ljubljanske borze

GORENJE

+1,60 %

5,71 EUR

KRKA

+0,48 %

52,00

MERCATOR

+0,25 %

163,50

LUKA KOPER

+0,00 %

9,30

INTEREUROPA

-0,29 %

1,022

TELEKOM

-0,48 %

62,50

PETROL

-0,68 %

161,50

NOVA KBM

-3,76 %

4,331


Največ prometa z Mercatorjem
Na Ljubljanski borzi je bilo dan po rekordni rasti v zadnje pol leta mirno, tečaji vodilnih papirjev pa se večinoma niso bistveno spremenili. Izjema je le Nova KBM, ki je izgubila 3,76 odstotka in nosi glavno krivdo za 0,17-odstoten zdrs indeksa SBI TOP (623 točk). Tudi delnice Abanke so v standardni kotaciji močno padle, bo treh sklenjenih poslih je tečaj izgubil osem odstotkov in znaša le še 15,66 evra.
Največ prometa, pol milijona evrov, je bilo z Mercatorjem, ki je nihal med 163,50 in 167 evrov. Če se bo res začela prodaja večinskega svežnja Mercatorja, bi utegnilo to poživiti trgovanje na Ljubljanski borzi, saj je pričakovati, da bo moral novi lastnik odšteti premijo na trenutno tržno ceno.