Gospodarstvo
(8)
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 5.0 od 13 glasov Ocenite to novico!
Luka Koper, pristanišče
Podaljšanje prvega pomola je za Luko Koper najpomembnejša strateška naložba. Foto: BoBo

Dodaj v

V Luki so si oddahnili - dobili soglasje za širitev prvega pomola

Podaljšanje prvega pomola je za Luko Koper najpomembnejša strateška naložba,
16. maj 2017 ob 14:14
Koper - MMC RTV SLO, STA

Agencija za okolje je Luki Koper izdala okoljevarstveno soglasje za celostno ureditev prvega pomola, ki je pogoj za pridobitev gradbenega dovoljenja za podaljšanje terminala za 100 metrov.

Predsednik uprave Luke Dragomir Matić pravi, da so soglasje nestrpno pričakovali, "saj brez podaljšanja prvega pomola in povečanja kapacitet za pretovor kontejnerjev ne bomo kos naraščanju števila zabojnikov, ki jih je bilo v lanskem letu že 845.000". Soglasje je namreč pogoj za pridobitev gradbenega dovoljenja za podaljšanje operativne obale kontejnerskega terminala za 100 metrov ter gradnjo zalednih skladiščnih površin za zabojnike.

Vlogo za izdajo soglasja za podaljšanje pomola je Luka Koper vložila oktobra 2015 in jo aprila lani dopolnila z vsemi predvidenimi posegi na območju pomola 1, so poudarili v sporočilu za javnost in dodali, da bo soglasje postalo pravnomočno po 15-dnevnem pritožbenem roku.

Matić je dodal, da so soglasje pričakovali, saj je že v odločbi za podaljšanje okoljevarstvenega certifikata EMAS decembra lani Arso zapisal, da Luka Koper izpolnjuje vse zakonsko predpisane normative na področju varstva okolja in okolja ne obremenjuje čezmerno. Poleg tega je družba pred kratkim sprejela tudi okoljsko strategijo do leta 2030, ki opredeljuje konkretne korake na področju energetske učinkovitosti, zmanjševanja hrupa in kakovosti zraka, so v Luki še povzeli Matića.

Dovoljenje pomembno tudi z vidika črpanja evropskih sredstev
Izdaja okoljevarstvenega soglasja je pomembna tudi z vidika črpanja evropskih sredstev, saj je gradnja novega priveza na podaljšku prvega pomola vezana na pridobitev 20-odstotnega sofinanciranja Evropske unije v okviru projekta Nap4Core, ki skupaj z rekonstrukcijo obstoječe kontejnerske obale in izgradnjo žerjavne proge za RMG-dvigala znaša kar 6,1 milijona evrov. Poleg tega so investicije za povečevanje kapacitete kontejnerskega terminala vezane tudi na posojilno pogodbo Evropske investicijske banke v vrednosti 36 milijonov evrov.

Podaljšanje prvega pomola je za Luko Koper najpomembnejša strateška naložba, saj bo kontejnerski terminal do leta 2020 deležen največjega dela načrtovanih investicij, kar 235 milijonov evrov, so spomnili v Luki. Kot napovedujejo, bodo s temi naložbami povečali zmogljivost terminala na 1,3 milijona zabojniških enot letno, s čimer bo kos rasti števila zabojnikov in napovedanemu prihodu večjih ladij.

T. K. B.
Prijavi napako
Komentarji
mihael1
# 16.05.2017 ob 16:22
Ali želimo imeti pristanišče , ki dobro dela ali ne ?
Ena redkih strateških prednosti Slovenije, pa toliko motoviljenja.

Se pa absolutno strinjam, da je treba varovati okolje. Ko se kopam v Fiesi, popoldne redno prihaja do penaste vode in to ne od valov. Ta penasta voda pride tudi do Strunjana.

Očitno mesta ob obali ne zagotavljajo niti čiščenja vode kot bi bilo treba.
Roky89
# 16.05.2017 ob 15:35
@mend055

Am... naše morje je umazano že v vsakem primeru. Že sama lega ne omogoča kej drugega. Vsekakor je bolje, da so neki posegi v okolje skoncentrirani na enem območju kot pa na večih točkah.
etore
# 19.05.2017 ob 17:20
Provokativno vprašanje... koliko bi lahko Slovenija iztržila, če Luke dejansko ne bi bilo in bi se površine uporabljale za turizem?
Applecore
# 18.05.2017 ob 10:56
Kaj pa tretji pomol?
sirus
# 16.05.2017 ob 15:38
mend055

čas, da ustanoviš civilno iniciativo in greš po financerje v Trst.
ivod
# 16.05.2017 ob 16:16
... zahtevam,
da pomola ne podaljšajo,
ampak, da ga nategnejo !
namreč ... imamo dovolj slovenskega tozadevnega znanja nesposobnežev vseh barv ...
tako ... da bo to le mačji kašelj v primerjavi z vsemi drugimi nategi ...

glede slovenske obale pa ... od Kopra do Izole se da narediti neverjetne, čudovite ... tudi okolju prijazne zadeve ... je pa za bati se malo prej omenjenih nespodobnežev ... ohje ...
Prismuknjen
# 16.05.2017 ob 17:33
Plaža v Kopru bo zdaj v luki.
mend055
# 16.05.2017 ob 15:18
Moje sožalje.
S tem se prične uničevanje slovenske obale - z uradnimi dovoljenji - katere nimamo prav veliko. Industrija novih zmogljivosti bo umazala vodo, itd.... Luka Koper je že sedaj dovolj (pre)velika in JE NE GRE ŠIRITI. Kolikor se da zaslužiti se da. Ne uničujmo si s tem še turizma. Če bo morje enkrat umazano - in bo! - bomo imeli obalo brez ljudi,. željnih oddiha, plavanja, zabave... Ne bo dela za gostince, stanovanjedajalce...
Ostala bo svinjarija. Biti bolj skromen, čuvati okolje...
Kazalo