V tovarni naj bi izdelovali predvsem trdne oblike zdravil, pa tudi raztopine, sirupe, mazila in čaje. Foto: EPA
V tovarni naj bi izdelovali predvsem trdne oblike zdravil, pa tudi raztopine, sirupe, mazila in čaje. Foto: EPA

Posebnost tovarne bo vrt na strehi.

Arhitekt, ki je zasnoval tovarno, Gašper Medvešek pa zagotavlja, da bo tovarna do zaposlenih prijazna, večinoma naravno osvetljena, njena posebnost pa bo vrt na strehi, poroča Radio Slovenija. Na strehi bodo tako posajene rastline, iz katerih bodo proizvajali zdravila, služile pa bodo tudi kot učna zbirka za študente in poslovne partnerje.

Glavna investitorja sta Farmadent in Mariborske lekarne, tovarna pa bo izdelovala kapsule, tabletke, pa tudi raztopine, sirupe in mazila ter čaje, ki bodo namenjeni tako domačemu kot tujim trgom. Investicijska vrednost je ocenjena na dobrih 36 milijonov evrov.

Tovarna bo prinesla tudi odprtje novih delovnih mest. Trideset zaposlenih bodo prezaposlili iz galenskega laboratorija Mariborskih lekarn, na novo pa bodo zaposlili najprej 70, pozneje pa še nekaj deset delavcev, je povedal direktor Mariborskih lekarn Milan Pukšič.

Delo v tovarni bo potekalo v dveh izmenah, investitorjev pa svetovna finančna kriza ne skrbi, saj, tako Pukšič, v cenovno ugodnih in kakovostnih izdelkih tovarne, ki naj bi jih izvažali tudi v Rusijo, Ameriko in na Kitajsko, vidijo svojo priložnost.

A. M.