Merkur je že močno zarezal v število zaposlenih, a število se bo še manjšalo. Foto: BoBo
Merkur je že močno zarezal v število zaposlenih, a število se bo še manjšalo. Foto: BoBo
Blaž Pesjak, Merkur. Mersteel
Blaž Pesjak pričakuje, da se bodo s sindikati lahko dogovorili o vsebini nove kolektivne pogodbe. Foto: BoBo

V slovenskem delu Merkurja so bili izvedeni le trije programi presežnih delavcev. Marca letos je odpovedi prejelo 141 zaposlenih, večinoma v komerciali Merkurja, drugi program presežnih delavcev pa je znižal število zaposlenih v logistiki za 30. Že pred tem je lansko jesen program stotih presežnih delavcev izvedel tudi Mersteel.

Celotna skupina Merkur je tako konec novembra letos zaposlovala 3.330 ljudi, od tega jih je bilo 2.496 zaposlenih v Merkurju in 1.930 v slovenskem delu Merkurja, kjer je bilo pred dobrim letom dni okrog 2.500 zaposlenih, so pojasnili v Merkurju.

Na eni strani upokojitve, na drugi nove zaposlitve
Predsednik uprave Merkurja Blaž Pesjak ob tem dodaja, da so z večjimi odpuščanji res končali, vendar bodo v letu 2012 z mehkimi ukrepi število še zmanjševali. Preveč zaposlenih je na različnih mestih v podjetju, vendar Pesjak meni, da programi presežnih delavcev ne bodo več potrebni.

Sočasno z zmanjševanjem števila zaposlenih v režiji pa na novo zaposlujejo v maloprodaji. "Za to jesensko sezono smo za določen čas zaposlili 50 dodatnih ljudi in če bodo prodajni trendi ugodni, bomo v maloprodaji še zaposlovali," je povedal Pesjak.

Sindikat presenečen nad odpovedjo pogodbe
Zaradi spremenjenih razmer je vodstvo Merkurja odpovedalo tudi kolektivno pogodbo, ki je bila po trditvah podjetja precej nadstandardna v primerjavi s panožno in glede na obstoječe razmere v državi ne zdrži več.

V svetu gorenjskih sindikatov jih je odpoved pogodbe presenetila in bodo še preučili, ali je bila sploh pravilno in pravočasno odpovedana, je pojasnila vodja pravne službe Sveta gorenjskih sindikatov Jasna Erman. Dodaja, da bodo plače in pravice zaposlenih, če bo predlog obveljal, močno znižane, čeprav bodo še zmerom malenkost nad povprečjem panoge. Hkrati pa opozarja, da že 40 odstotkov zaposlenih v panogi prejema le minimalno plačo.

Sledijo še pogajanja
"Sedaj vstopamo s sindikati v pogajanja in mislim, da ne bo problemov pri tem," je dejal Pesjak, ki se zaveda, da imajo glede določenih postavk pogodbe različna izhodišča, vendar je prepričan, da jim bo s predstavniki zaposlenih, s katerimi naj bi dobro sodelovali, uspelo doseči ustrezen dogovor.

Bolj skeptični o tem pa so v Merkurjevem sindikatu. Njegova predsednica Mateja Tavčar je predlog, ki ga je predstavila uprava, ocenila kot nesprejemljiv, saj na posameznih področjih obsega celo določila, ki so slabša od panožne kolektivne pogodbe.