Za leto 2016 je DZ predvidel najnižji primanjkljaj od začetka krize. Foto: Reuters
Za leto 2016 je DZ predvidel najnižji primanjkljaj od začetka krize. Foto: Reuters

V državni proračun se je marca nateklo za 572,3 milijona evrov, v treh mesecih skupaj pa za 1,92 milijarde evrov. Lani se je v enakem obdobju v proračunu nabralo nekaj več denarja, in sicer 1,96 milijarde. Samo davčnih prihodkov je bilo marca za 511 milijonov, v prvih treh mesecih skupaj pa 1,66 milijarde. V prvih treh mesecih leta 2015 je bilo približno enako davčnih prihodkov, in sicer 1,65 milijarde.

Odhodki proračuna so se v marcu ustavili pri 896,9 milijona evrov, v prvih treh mesecih skupaj pa pri 2,49 milijarde. Za primerjavo so odhodki v istem obdobju lani dosegli nekaj več kot 2,63 milijarde evrov. Za plačilo domačih in tujih obresti je država v marcu dala slabih 200 milijonov evrov, letos v treh mesecih skupaj pa že skoraj 487 milijonov evrov.

Za leto 2016 je sicer načrtovanih 8,7 milijarde evrov prihodkov in 9,5 milijarde evrov odhodkov.

Najnižji primanjkljaj od začetka krize?
Proračunski primanjkljaj za leto 2016, ki ga je državni zbor sprejel novembra lani, je določen v znesku 839,3 milijona evrov oziroma 2,1 odstotka bruto domačega proizvoda (BDP), kar je najnižji predvideni primanjkljaj po začetku gospodarske krize.

Slovenija je marca počrpala 26,6 milijona evrov iz evropskega proračuna, od začetka leta pa že skupaj 156,5 milijona evrov. Številka je za 51 milijonov evrov nižja kot v prvem četrtletju lani.

Enodnevni zamik
Na ministrstvu za finance so pojasnili, da je bilo zaradi enodnevnega zamika pri razporejanju plačil prejšnji mesec evidentiranih za 17,5 milijona evrov manj prihodkov od davka na dodano vrednost (DDV), kot so jih zavezanci dejansko vplačali. Zaradi enodnevnega zamika je prikazanih tudi za 49 milijonov evrov manj prihodkov od trošarin, kar pa se bo odrazilo v višjih prihodkih meseca aprila.

Domačih davkov na blago in storitve, kjer predstavljajo DDV in trošarine največji delež, se je tako v prvih treh mesecih v proračunu nabralo za 1,22 milijarde evrov, in sicer 13 milijonov več kot v enakem obdobju lani.