V Revozu bodo kmalu sestavljali novo vozilo. Foto: BoBo
V Revozu bodo kmalu sestavljali novo vozilo. Foto: BoBo

V novomeškem Revozu so lani izdelali 131 tisoč vozil. Letošnja proizvodnja bo še nekoliko manjša, a odpuščanje delavcev ni predvideno, je za Radio Slovenija poročal Jože Žura. Hkrati pa potekajo priprave na proizvodnjo novega vozila v prihodnjem letu.

"Zmanjšan obseg bo predvsem na račun dejstva, da clia 2 ne bomo več proizvajali za evropski trg. Računamo pa, da bomo obdržali enake proizvodne količine twinga 2," je povedal predsednik uprave Aleš Bratož.

V Revozu so z zaposlenimi lani sklenili dogovor, da ob pričakovani manjši prodaji ne bodo odpuščali, vendar pa so trgi nepredvidljivi. "Če bo prišlo do popolnega kolapsa evropskega trga, bomo morali s socialnimi partnerji znova poiskati dodatne rešitve," dodaja prvi mož Revoza.

Po načrtih potekajo tudi priprave na uvedbo novega vozila, skupnega naslednika twinga in smarta v prihodnjem letu. "Intenzivno zaključujemo gradbena dela, začela se je montaža opreme, tako da bomo v kratkem že začeli preizkus in potrjevanje novih proizvodnih sredstev in pa v nadaljevanju tudi novih proizvodov," je še povedal Bratož.

Doslej so v Revozu za projekt, vreden več kot 320 milijonov evrov, porabili 120 milijonov, gradbena dela pa so izvedla slovenska podjetja. Revoz je sicer najučinkovitejša tovarna v skupini Renault, a je na drugi strani poslovno okolje v Sloveniji zaradi podražitev cen komunalnih storitev vse manj konkurenčno. Stroški električne energije bodo letos za Revoz višji za 13 odstotkov, kar na letni ravni znaša pol milijona evrov.