Gospodarstvo
(8)
Štore Steel
Stavkovni odbor je za 29. junij napovedal dveurno opozorilno stavko (na fotografiji prizor iz proizvodnje Štore Steel). Foto: BoBo/Srdjan Živulović
Zaposleni predlagajo dvig plač za 23 odstotkov. Foto: Radio Koper/web

Dodaj v

V Štorah Steel napovedana stavka za 29. junij

Kakšno bo povečanje plač?
20. junij 2018 ob 18:13
Štore - MMC RTV SLO, STA

Stavkovni odbor delavcev v družbi Štore Steel je za 29. junij napovedal dveurno opozorilno stavko, saj v pogajanjih z vodstvom podjetja niso dosegli dogovora. Stavka bo potekala med 13. in 15. uro.

Predsednik Konfederacije slovenskih sindikatov Gvido Novak je pojasnil, da so v dosedanjih pogajanjih dvakrat izmenjali predloge, a da na koncu kljub popuščanju delavcev vodstvo podjetja še vedno pravi, da zadnji predlog delavcev za 23-odstotni dvig plač za vodstvo ni sprejemljiv.

Stavkovni odbor delavcev je sicer prvič dveurno opozorilno stavko napovedal 25. maja, a jo je potem preklical zaradi grožnje z odpovedjo delovnega razmerja stavkajočim.

Prejšnji teden so iz družbe Štore Steel sporočili, da se bo osnovna plača vsem zaposlenim zvišala za sedem odstotkov, delavcem v jeklarni pa se količnik dvigne za eno ali dve točki zaradi slabših pogojev dela. Takrat so tudi navedli, da je aneks o višjih plačah že podpisal podjetniški sindikat Skei, Konfederacija slovenskih sindikatov pa se na pogajanja ni odzvala.

Kakšno bo povečanje plač?
Za prikaz povečanja plač, ki bo za skupine zaposlenih različen, je vodstvo štorske železarne pripravilo testni obračun za aprilske plače. "Del plače predstavljajo tudi nadomestila, in ker je imel april dva praznika, mnogi pa so pred 1. majem koristili tudi dopuste, se v tem aprilskem obračunu še ne pozna celoten dvig plač. Za nadomestila je namreč osnova za obračun povprečje zadnjih treh mesecev, zato se bo celoten dvig plač odrazil v roku treh mesecev," še navajajo v upravi Štore Steel.

Novak je sicer večkrat dejal, da so delavci upravičeni do višjih plač od najnižjih v njihovi dejavnosti, še posebej zaradi dobrih poslovnih izidov družbe. Sicer pa je sindikat po Novakovih besedah na okrožno državno tožilstvo v Celju podal kazensko ovadbo zoper direktorja Štore Steela Ivana Jurkoška in tehničnega direktorja Borisa Kumra zaradi kršenja pravic stavkajočih delavcev jeklarne. Dopolnil je tudi prijavo zoper upravo družbe delovni inšpekciji, ki jo je podal pred tremi tedni.

G. K.
Prijavi napako
Komentarji
Bivši uporabnik
# 21.06.2018 ob 13:28
Podpiram vsako stavko, ki ni stavka javnega sektorja.
nikhrast
# 21.06.2018 ob 09:26
Sindikatu poteče pogodba, za koliko let so pa jo imeli podpisano. Pa koliko zdaj dobijo na uro? Kaj pa ostali pogoji, pokojnine, odpravnine, zdravstveno zavarobanje...
MZ
# 22.06.2018 ob 08:05

gospod iskreni
# 21.06.2018 ob 11:37

Pravilno, pričakujem še Revoz in TPV, ali katero podobno podjetje. V težki industriji je minimalc kriminal


Pozabi. V Revoz mora celo država vsako leto investirati težke vsote, da se lastnik ne odloči vsega skupaj preseliti še kam dlje na jug ali vzhod, kjer bo lahko delavcem plačeval še manj.
Zdaj pa - ali tekmovati v cenovnem boju (ki bo dolgoročno poguben) ali pa vzporedno razvijati gospodarske dejavnosti, ki bodo prinašala delovna mesta z zadostnimi plačami. Glede na videno se zdi, da za drugo možnost ni kaj veliko interesa...
ElTorro
# 21.06.2018 ob 15:51
Naj se zmenijo, ne gre iz mojega žepa.

Me pa zanima, kakšne so bile prvotne zahteve delavcev, če so popustili in zahtevajo "le" še 23% dvig plač?
gospod iskreni
# 21.06.2018 ob 11:37
Pravilno, pričakujem še Revoz in TPV, ali katero podobno podjetje. V težki industriji je minimalc kriminal
GORILA
# 21.06.2018 ob 08:19
...spet ta JS!
galoper
# 21.06.2018 ob 08:33
Ko bi mediji ignorirali takšne pojave, tudi volje do nastopanja kot organiziranje stavk ne bi bilo.
A.K.
# 20.06.2018 ob 21:40
Ravni ob pravem času ko je sektor nabasal tarife...
Sindikati bi tut bli lahko mal bolj odgovorni
Kazalo