V TEŠ-u najmanj do konca leta težav pri gradbenih delih ne pričakujejo. Foto: MMC RTV SLO
V TEŠ-u najmanj do konca leta težav pri gradbenih delih ne pričakujejo. Foto: MMC RTV SLO
Kaj bo s financiranjem TEŠ-a?

Po zavrnitvi predloga zakona o poroštvu države za posojilo Evropske investicijske banke v višini 440 milijonov evrov za gradnjo šestega bloka termoelektrarne Šoštanj v odboru državnega zbora za finance in monetarno politiko v Termoelektrarni Šoštanj pravijo, da bodo projekt nadaljevali, je za Radio Slovenija poročal Jože Skok.

Najmanj do konca leta tako ne pričakujejo težav pri gradbenih delih. V prvih odzivih odločitev odbora za finance v ekonomski stroki ocenjujejo kot nepotrebno, saj gre za projekt, ki je v bil v fazi priprave in izvajanja že več let.

Projekt se bo zagotovo podražil
Projekt TEŠ 6, ki ga ocenjujejo na 1.3 milijarde evrov, se bo po mnenjih v termoelektrarni Šoštanj zagotovo podražil, vendar pa odločitev parlamentarnega odbora trenutno ne vpliva na izvedbo del, kar je potrdil tudi direktor projekta bloka šest Miran Žgajnar.

Težave s financiranjem bi utegnile nastopiti po novem letu, vendar jih bodo skušali v TEŠ-u vsaj začasno premostiti. V ekonomski stroki večinoma odločitve o zavrnitvi poroštva za šesti blok ne odobravajo.

Politizacija projekta TEŠ 6?
Žan Oplotnik
z ekonomsko poslovne fakultete v Mariboru meni, da "ne gre za politični projekt, ampak za širši narodno-gospodarski projekt, ki se je že več let pripravljal pod različnimi vladami in različnimi državnimi sekretarji in ministrstvi, tako da ne gre za projekt, ki bi nastal včeraj in bi bil odvisen samo od ene politične opcije".

Tudi Maks Tajnikar z ekonomske fakultete v Ljubljani meni, da zavrnitev poroštva ne bo ugodno vplivala na izvedbo projekt. "Prepričan sem, da bo ta odločitev vplivala tudi na podražitev, kar kaže na neodgovornost poslancev, ki za svoje odločitve ne sprejemajo nobene osebne odgovornosti, ali jutri bo ali ne bo elektrika".

Sicer pa so med ekonomisti tudi mnenja, da se je projekt šestega bloka preveč spolitiziral, zdaj pa se odpirajo vprašanja, ki bi se morala že pred leti.

Kaj bo s financiranjem TEŠ-a?