Direktor Teša Peter Dermol je dejal, da je šesti blok še vedno v preizkušanju. Foto: MMC RTV SLO/Televizija Slovenija
Direktor Teša Peter Dermol je dejal, da je šesti blok še vedno v preizkušanju. Foto: MMC RTV SLO/Televizija Slovenija

Šesti blok so poskusno zagnali septembra. Kot je za Radio Slovenija pojasnil direktor Teša Peter Dermol, je šesti blok še vedno v preizkušanju, ko takšni občasni izpadi niso nič nenavadnega.

Dermol je še dejal, da ne gre za prvi izpad bloka šest in verjetno tudi ne za zadnjega. Takšni izpadi so po njegovih besedah zdaj nekoliko pogostejši predvsem zaradi izvajanja zagonskih preizkusov.

V četrtek je prišlo do previsoke temperature vodika, ki skrbi za hlajenje generatorja, posledično pa do izpada bloka šest, je dejal Dermol. Začeli so zaganjati blok pet, ki danes že obratuje in bo v obratovanju tudi v prihodnjih dneh.

Ustavitev bloka šest je bila v vsakem primeru predvidena z današnjim dnem, je dejal direktor. Ustavljen bo predvidoma do 8. novembra, nato pa bodo nadaljevali preizkuse.

Priključili Termoelektrarno Brestanica
Zaradi težav Teša 6 so morali na elektroenergetsko omrežje priključiti Termoelektrarno Brestanica, so sporočili iz Elektra Slovenija. Ta termoelektrarna je rezerva za jedrsko elektrarno in praviloma deluje le v nujnih primerih za krajši čas, saj je cena tam proizvedene elektrike zelo visoka, je še poročal Radio Slovenija.